Собственици на оранжерии искат 70% компенсации

С настояване за 70% компенсации от държавата за изразходеното гориво отиде на опознавателна среща с министъра на земеделието Иван Иванов изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Теодора Кръстева. Срещата е по покана на министъра и е с представители на земеделски производители от различни сектори. Масово затварят оранжерии и уволняват работници Изпълнителният директор на асоциацията Теодора Кръстева посочи, че над 70% от оранжериите се отопляват на газ и в момента браншът е в колапс - от ноември масово се затварят оранжерии и чуждата продукция завладява пазара в големите супермаркети. „Всеки производител може да представи фактури и документи за направените разходи, ако държавата реши да помогне. Крайно време е да се намерят правилните механизми, за да може ние да работим спокойно и да се храним с българска продукция“, коментира пред Радио Пловдив преди срещата Теодора Кръстева. Идва голямо поскъпване на зеленчуците и плодовете Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция обединява собственици на 272,7 ха оранжерии у нас и 26 асоциирани търговски дружества с дейност в търговията със зеленчукови семена, торфени субстрати, торове и препарати, оборудване за оранжерии и машини за сортиране и опаковка, както и строителство, ремонт и поддръжка на оранжерии.

text

Очакват се 4 пъти по-високи лихви в САЩ

Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти четири пъти тази година и ще започне процеса на намаляване на финансовия си баланс още през юли, посочиха икономисти на Goldman Sachs. Доларът близо до нов връх след действията на Фед Изследователският отдел на американската инвестиционна банка по-рано прогнозира, че Фед ще повиши федералната фондова лихва през март, след това през и юни и през септември, но сега вече очаква и четвърто повишение през декември, с което лихвата ще бъде повишена с общо 100 базисни пункта (с 1%) спрямо текущия рекордно нисък диапзон 0,00-0,25%. Прогнозираният от Goldman Sachs лихвен процент е само скромно над пазарните очаквания за 2022 г., "но разликата нараства значително през следващите години", написа икономистът на инвестиционната банка Ян Хациус, предаде БНР. Търговците и инвеститорите увеличиха залозите си за повишаване на лихвените проценти тази година, след като оповестените през миналата седмица протоколи от заседанието на Федералния резерв на САЩ през декември предполагат по-рано от очакваното повишение на лихвите и възможността Фед да започне да намалява притежаваните от централната банка ценни книжа за цели 8,8 тлрн. долара по-рано, отколкото мнозина първоначално смятаха. Прогнозата на Goldman Sachs е в съответствие с пазарните цени, които показват близо 80% шанс за първото след началото на пандемията повишение на лихвите да бъде факт през март и близо 50% вероятност за четвърто увеличение през декември, според финансовия инструмент FedWatch Tool на Чикагската борса CME. Търговците на пазара на фючърси на федералните фондове дори виждат непренебрежамата вероятност от 22,7% за пето увеличение на американската лихва тази година. Банките повишават таксите от Нова година Goldman Sachs вече очаква свиването на финансовия баланс на Фед да започне през юли, по-рано от предишната прогноза за декември, но икономистите на банката казаха, че този процес на продажби на активи, закупени по време на стимулиращите мерки заради Covid криза, може да започне дори по-рано. Президентът на Фед на Сан Франциско - Мери Дейли, посочи в петък, че тя може да види как централната банка свива баланса си за над 8 трилиона долара скоро, след като повиши основните си лихви веднъж или два пъти.

text

АПИ: Тръгвайте с автомобили, подготвени за зимни условия

Очаква се понижение на температурите и почти навсякъде във вторник дъждът ще преминава в сняг. Прогнозата е за значителни количества в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България, като в по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка. По планинските проходи са възможни навявания. Защо не бива да загряваме двигателя на колата през зимата? От АПИ призовават шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника, уточняват от Агенцията.  Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, обясняват от АПИ, предаде БГНЕС. Как най-лесно да загреем колата в студеното време? За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

text