Черен джип кара Борисов към следствения арест

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше изведен от дома си с черен джип, който го кара към следствения арест. Бившият премиер беше изведен от 10 цивилни полицаи и ще бъде задържан за 24 часа, съобщават репортери от мястото на събитието. В къщата на Борисов в Банкя е извършено неотложно претърсване, за което не е необходима съдебна заповед, разкри адвокатът му Менко Менков. Борисов е задържан в дома си, не пускат никой при него Досъдебното производство срещу бившия премиер е от днес, 17 март, но още не се знае за какво е образувано. Не знам за какво е, не ми казват за какво е, сподели Менков. Ако на Борисов бъде повдигнато обвинение, той може да бъде задържан за още до 72 часа. Адвокатът не е видял заповедта за арест, а само протокола от претърсването. Не са иззети абсолютно никакви вещи от него и от неговия дом, разказа юристът. Да видим каква заповед ще изготвят, заяви той. По думите на Менков самият Борисов не знае за какво е задържан, тъй като полицаите не са му обяснили нищо. Адвокатът му го е предупредил да не подписва никакви документи, докато не отиде при него. Засега няма други задържани, но униформените обискират и дома на пиарката на Борисов – Севдалина Арнаудова, която вероятно също ще бъде задържана. Акцията в дома на Борисов започна около 20 часа тази вечер и продължи около 2 часа и половина. В първите около 60 минути при лидера на ГЕРБ не беше допускан абсолютно никой, дори адвоката му Менко Менков. Впоследствие Менков беше пуснат при клиента си. Полицията нахлу в Банкя, арестува Борисов, Горанов и Менда Стоянова

text

Борисов е задържан в дома си, не пускат никой при него

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е задържан в къщата си в Банкя, където се провежда обиск, а полицията не пуска никой да влезе. Това стана ясно от репортажи от мястото на събитието. Дори адвокатът на Борисов Менко Менков не е пуснат при него. Според Менков в къщата на бившия премиер се прави незаконен обиск, тъй като няма съдебна заповед. Адвокатът все пак беше пуснат в къщата един час след като е започнало претърсването. От ГЕРБ обявиха това за грубо нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Българската прокуратура не е уведомена за извършвани действа по разследването по политически лица, заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева и посъветва медиите да потърсят информация от европейската прокуратура. Малко по-рано пред Actualno.com пиарът на ПП ГЕРБ Никола Николов отрече информацията, че Борисов е арестуван. "Г-н Борисов е в дома си и не е задържан", настоя той. Двамата са се чули по телефона около 20 часа тази вечер. "Господин Борисов не е задържан, той е в дома си, пред който сме всички ние", каза депутатът и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Заедно с нея пред къщата в Банкя са водещи фигури от партията. "Не знам какво наложи в 8 часа вечерта да започнат такива следствени действия. Това се прави само при тежко умишлено престъпление. Данни за такова очевидно няма. Това, което се случва е абсурдно и недопустимо. Превръщаме се в държава на Бойкорашковските правила", заяви Атанасова. Членовете на ГЕРБ направиха жива верига около къщата на Борисов и блокираха входовете и изходите, за да не могат полицаите да изведат бившия премиер. Бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова не е арестувана. Тя е в дома си в Пловдив, заедно със съпруга си, но там също се извършва претърсване. Бившият финансов министър Владислав Горанов също не е задържан, пред дома му е спокойно, но не се знае дали е имало претърсване.      

text

Полицията нахлу в Банкя, арестува Борисов, Горанов и Менда Стоянова

Бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова са арестувани, съобщава БНТ. Според информацията задържането им е станало в рамките на мащабна операция на Главна дирекция "Национална полиция" по 120 случая на злоупотреби с евросредства. Мащабната акция на МВР е по разследване на Европейската прокуратура. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Освен тях е арестувана и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова. Разследващите са открили джип в дома на Арнаудова, който се води собственост на фирмата "Аркад". Тя строи газопровода "Турски поток" през България. ПР-ът на ГЕРБ Никола Николов каза за NOVA, че Борисов не е задържан, а се извършва само проверка в дома му. "Няма никой над закона!", написа премиерът Кирил Петков в профила си във Facebook.

text