Shell вече изтегля служителите си от Русия

Енергийният гигант Shell започна да изтегля персонал от съвместните си предприятия с руския „Газпром“, което е част от плановете на компанията за изтегляне на инвестициите си от Русия в отговор на войната в Украйна, съобщава агенция Bloomberg.
Десетки служители на Shell на временна работа в проекта за износ на втечнен природен газ „Сахалин-2“ в Русия бяха изтеглени през миналия уикенда, за да бъдат преместени обратно в други офиси, според източници на Bloomberg, запознати с въпроса. Операциите в съоръжението е малко вероятно да бъдат засегнати от преместването, посочват същите източници.
Shell демобилизира командированите си служители в съвместните предприятия с „Газпром“ и „Газпром нефт“ в поетапен процес, показва изявление по имейл на компанията. „Нашият основен фокус в този процес е безопасността на нашите хора и операции и спазването на приложимите закони“, каза говорител на Shell.
Някои от най-големите производители на енергия в света, включително Shell и Exxon Mobil Corp., обещаха да напуснат техните руски проекти в опит да намалят репутационните щети след инвазията на Русия в Украйна. Shell заяви по-рано този месец, че изтеглянето ще доведе до щети от 4-5 милиарда долара.
Базираната в Лондон компания Shell увеличи усилията си да се дистанцира от Москва, след като тя беше подложена на критики в началото на март за закупуването на руски суров петрол с голяма отстъпка. Оттогава Shell заяви, че няма да прави нови покупки на руски петрол или газ. Енергийната компания също така се е отказала от танкерите за втечнен природен газ, наети от руски компании.
Shell притежава и дял от 50% в Salym Petroleum Development в Русия. Компанията по-рано заяви, че ще прекрати партньорството за проучване с „Газпром“, наречено Gydan, и ще се оттегли от газопровода „Северен поток 2“, който вече беше спрян от германските власти.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции