Интерконекторът Гърция-България вече е свързан с газопреносната ни мрежа

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено до Стара Загора в периода 16-17 август. Според компанията възложител на строежа на интерконектора Гърция-България ICGB процесът е изпълнен с три златни заварки. Втори газов оператор: ICGB ще ръководи газова връзка с Гърция
По техни думи газопроводът вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави и така физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен. По-рано тази година IGB се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод. Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.
След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“, участъкът ще бъде засипан и с това механичните работи ще бъдат завършени.
Междусистемната газова връзка с Гърция е във своя финален етап преди старта на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Гръцки министър разкри кога ще заработи газовата връзка с България
Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и терминала за втечнен газ в Александруполис. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Отпадна ключова пречка за гръцката връзка и евтиния азерски газ
Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври
Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?
Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ
Петков откри завършения интерконектор с Гърция и обяви край на руския монопол