Хърватите скоро ще плащат в куни и евро

Цените в Хърватия ще бъдат обявени както в куни, така и в евро от 5 септември като част от подготовката за присъединяване на страната към еврозоната. Хърватските власти се надяват адриатическата държава да приеме еврото през януари 2023 г.
Според настоящия план хърватите ще могат да плащат в двете валути общо около 16 месеца – от началото на септември до края на 2023 г. След това ще плащат само в евро.
Целта е гражданите да свикнат с новата валута и стойността на стоките и услугите, преди всички разплащания да минат в евро. „Искаме този процес да бъде прост и безплатен за гражданите“, казва премиерът Андрей Пленкович на пресконференция, на която представя проектоплана за въвеждането на общата европейска валута.
От 1 януари 2023 г. всички хървати ще могат да обменят напълно безплатно притежаваните от тях банкноти куни в евро в търговските банки, пощенските служби и офисите на държавната финансова агенция Fina. Всички депозити в куни ще бъдат прехвърлени автоматично в евро. Пленкович призова хората, които държат куни в брой у дома, да ги депозират валутата в търговски банки, предава SeeNews.
Хърватия вероятно ще се присъедини към еврозоната с обменния курс от 7,53 куни за евро, определен от Европейската централна банка (ЕЦБ), когато прие хърватската валута към Механизма на обменните курсове ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната, б.р.) през 2020 г., каза преди месеци управителят на централната банка на страната Борис Вуйчич.
Адриатическата страна се присъедини към Европейския съюз през 2013 г., 6 години след България, но двете страни влязоха заедно в чакалнята на еврото. Вече е напълно сигурно, че Загреб ще изпревари София с цяла година в приемането на новата валута. Българските власти са заложили 1 януари 2024 г. като официална дата за влизане във валутния съюз.