Рекордна инфлация в Чехия

Инфлацията в Чехия скочи през май до 16 процента на годишна база, съобщи днес Чешката статистическа служба (CSU), цитирана от DPA. Въпреки тавана на цените: Инфлацията все повече мъчи Унгария
Това е най-голямото покачване на цените в страната от 1993 година насам. 
Данните на чешката статистика показват, че скокът на инфлацията през миналия месец се дължи предимно на увеличените разходи за поддръжка на жилищата и на покачващите се цени на храните и горивата. Особено много е поскъпнало брашното – с 64,6 процента за една година, предаде БТА.
Чешката централна банка (CNB) провежда активна монетарна политика, за да ограничи инфлацията в страната. Наскоро тя повиши основният лихвен процент до 5,75 на сто, отбелязва Ройтерс.
Политиката на увеличаване на лихвените проценти обаче да бъде замразена поради несъгласието с нея на президента на страната Милош Земан, който избира управителя на банката и членовете на борда на директорите й.
Преди броени дни Земан назначи трима нови членове на седемчленния борд, информира онлайн изданието intellinews.com. И тримата имат „по-мек“ профил и вероятно ще подкрепят следващия управител на Централната банка Алеш Михл, който е против ново покачване на основния лихвен процент. Рекордна инфлация в ЕС, България – сред страните с най-голям ръст на цените
Михл, който в началото на май беше беше определен от президента Земан за гуверньор на Чешката централна банка, ще встъпи в длъжност в началото на юли.