Цените на петрола се покачват на фона на несигурност в предлагането

Цените на петрола се повишиха на фона на страхове от отслабване на търсенето и несигурност в предлагането, което направи търговската сесия изключително нестабилна в петък. Петролът тръгна нагоре заради притеснения за проблеми с доставките
Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 31 цента, или 0,3%, при 110,36 долара за барел. A фючърсите на американския лек суров петрол се покачиха с 59 цента, или 0,6%, при 104,86 долара за барел. През предходната сесия цените на петрола спаднаха с около 1,5% Цената на петрола продължава да пада заради страха от рецесия
По думите на старшия анализатор на азиатско-тихоокеанския пазар в OANDA Джефри Халей фючърсите, както на Brent, така и WTI още силно изостават, което предполага, че доставките на петрол са все така ограничени.
Цените на петрола за кратко се повишиха с близо 1 долар за барел в началото на азиатската търговия, преди да намалят печалбите и в крайна сметка да останат на едно ниво по време на азиатските часове в рамките на деня в петък. Засега страховете от по-бавно търсене, произтичащи от повишаването на лихвените проценти и по-бавната икономическа активност в САЩ, ограничиха ценовите печалби. Петролът в САЩ скочи към 115 долара за барел
„Петролните фючърси се върнаха в режим на продажба, след като данните за промишлеността и услугите в САЩ се оказаха под очакванията, наред с низходящата тенденция в производствения сектор в Германия“, обясни Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.
По думите му при тези условия по-високите цени на суровия петрол ще станат свръхчувствителни към всякакви предполагаеми увеличения на доставките. И отбеляза признаци руския суров петрол да удари петролния комплекс, както и нарастващ натиск върху ОПЕК да увеличи производството.
ОПЕК вероятно ще се придържат към плана за ускорено увеличение на производството през август, за да облекчат цените на суровия петрол и инфлацията, след като и президентът на САЩ Джо Байдън планира да посети Саудитска Арабия. ОПЕК+ се съгласи на последната си среща на 2 юни да увеличи производството с 648 000 барела на ден през юли, или 7% от световното търсене, и със същото количество през август. Първоначалният план беше да се добавят 432 000 барела на ден през 3-те месеца до септември.
Въпреки това групата се бори да постигне целите за месечно увеличение поради недостатъчните инвестиции в петролни находища от някои членове на ОПЕК и загубите напоследък в руската продукция. Цени на горивата: Колко дават за бензин домакинствата в САЩ?
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Предстои невиждано поскъпване на петрола
Петролът поевтиня в очакване на призива на Байдън да свалят цените
Русия се отказва от Запада, ще продава стоки и петрол на БРИКС