Г-7 публикува принципи за работа на централните банки с цифрови валути

Финансовите служители на Г -7 публикуваха днес принципи за цифровите валути на централните банки (Central Bank Digital Currencies CBDCs), подчертавайки, че „дигиталните валути не трябва да компрометират финансовата и паричната стабилност; трябва да съществуват заедно, да допълват съществуващите форми на пари и да насърчават иновациите и ефективността при плащанията“, предаде БГНЕС. Великобритания забрани най-голямата борса за криптовалути в света
Припомняйки, че възходящата тенденция в използването на цифрови валути се ускори в периода на пандемията, в съвместния доклад на страните от Г-7, наречен „Принципи на публичната политика за цифровите валути на дребно“, се казва, че CBDC следва да бъде цифрова форма на пари на централната банка.
В изявлението се подчертава, че дигиталните валути на централните банки не са крипто активи, които са силно нестабилни и не се пускат в обръщение от централните банки.
Подчертава се, че дигиталните валути може да бъдат важен инструмент на централните банки в бъдеще и трябва да бъдат проектирани за задоволяване на бъдещите нужди от плащания.
„Международното използване на CBDC, включително за трансгранични плащания, може да донесе важни ползи, но ако дизайнът на CBDC не е внимателно калибриран, това може да има също и непредвидени последици“, се уточнява в документа.
Принципите на Г-7 бяха разделени в две категории. Първата категория включва основни въпроси, правни и управленски рамки, поверителност на данните, конкуренция, оперативна устойчивост и киберсигурност, незаконно финансиране, свръхизлишък и енергия и околна среда. В кои държави bitcoin е нелегален?
Втората категория включва възможности, финансово включване, плащания към и от публичния сектор, трансгранична функционалност и международно развитие.