Германия търси газ от страните от Персийския залив

Германският министър на икономиката Роберт Хабек поема към Персийския залив през уикенда от опит да сключи сделки за доставка на природен газ и така да намали зависимостта на страната си от Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Кризата с Украйна: Ще спре ли руският газ за Европа?
Първата спирка на Хабек е Катар, един от най-големите световни производители и износители на втечнен природен газ, но повечето от продукцията му отива в Азия. Министърът ще бъде посрещнат в Доха от емир Шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Standard & Poor’s: Катар може да замени 13 % от руския газ за Европа
В неделя Хабек ще посети Обединените арабски емирства, където има планирани няколко срещи.
Политикът от партията на Зелените заяви, че руската агресия в Украйна е поставила въпроса за енергийната сигурност в центъра на международните дискусии. „Повече от всякога трябва да наблегнем на енергийния преход и диверсификацията на източниците на природен газ“, посочи Хабек.
Германия трябва да изгради повече терминали за втечнен природен газ, макар че ползването на изкопаемите горива трябва бъде прекратено в максимално кратък срок, заяви Хабек. Руски войски застрашават доставките на газ за Европа
Той изтъкна необходимостта от преминаване от конвенционален природен газ към „зелен“ водород и посочи, че войната в Украйна е придала спешност на този преход.