Варна иска от държавата бившия имот на Руското консулство и бивше военно поделение в Морската градина

Варна иска от държавата бившия имот на Руското консулство, както и бивше военно поделение в Морската градина. Това стана ясно след днешното заседание …

Ден преди погребението на Навални: Траурните агенции отказват да наемат катафалка за транспортирането на ковчега

Сътрудниците на починалия руски опозиционер Алексей Навални съобщиха на 29 февруари, че неизвестни лица са се опитали да попречат на наемането на …

„Един ден се погледнах отстрани и видях, че съм загубила личността си и съм се превърнала в един ходещ проблем“: разказът на Мария за вредата от наркотиците пред ученици в Белослав

Наказателният съдия от Варненския апелативен съд Светослава Колева и Мария Зафирова, която е в етап на ресоциализация след период на зависимост от …

12 броя за 44 години: Кой е вестникът, който излиза веднъж на високосна година?

Единственият вестник в света – сатиричния La Bougie du Sapeur, който излиза веднъж на всеки 4 години, днес отново се появи по вестникарските павилиони във Франция с новото си издание.
Уникалността при този таблоид от 20 страници е, че се публикува само на 29 февруари, или веднъж на всяка високосна година. Първото му издание е през 1980 г., а тазгодишното е под брой 12.
Вестникът La Bougie du Sapeur (Сапьорската свещ) е замислен от група приятели, които искали „да се посмеят“ и излиза в тираж от 200 000 екземпляра, а цената му е 4,90 евро.
„След като първото издание беше разпродадено за 2 дни, продавачите на вестници искаха да получат още копия, Ние казахме, че няма проблем, но след 4 години!“, разказва редакторът Жан д’Инди.
„Весникът още се издава от няколко приятели. Срещаме се в бар за по питие и си подхвърляме идеи. Забавляваме се много и ако читателите също се забавляват, това е черешката на тортата“, посочва д’Инди .

Снимка: Facebook/La Bougie du Sapeur
Изданието се определя като антиполитически коректно, а оформлението на La Bougie е като обикновен вестник с раздели за политика, спорт, международни новини, изкуство, кръстословици и клюки за знаменитости.
Статиите обаче са под формата на хумористични коментари. Заглавието на тазгодишното издание „Всички ще бъдем интелигентни“ стои над статия за това как изкуственият интелект обезсмисля изпитите и интелектуалните постижения.
Втората основна история със заглавие „Какво трябва да знаят мъжете, преди да станат жени“ обяснява „предизвикателствата“, пред мъжете, които искат да сменят пола си.
„Това е френски хумор и не се превежда на други езици“, казва д’Инди. „Опитваме се да звучим глуповато, но не и злобни. Да се подиграваме, но без да бъдем жестоки“.
На международните страници има кратка статия, която напомня на французите кой е „най-забравимият“ от съвременните британски премиери – Лиз Тръс.

Снимка: Facebook/La Bougie du Sapeur
В спортния раздел редакторите препоръчват създаването на награда Уинстън Чърчил, която да се връчва на първия елиминиран участник в Олимпийските игри. Обосновката зад тази награда, според вестника е, че девизът на Чърчил е бил „Без спорт“.
La Bougie du Sapeur е кръстен на една от първите анимационни фигури във Франция – Le Sapeur Camembert – войник, който се появява в комични рисунки за живота в армията през 90-те години на XIX век.
Вестникът няма онлайн издание и може да бъде купен само от вестникарските павилиони.
„Надявам се да сме глътка чист въздух на всеки четири години. В днешно време хората трябва да могат да се смеят“, казва д’Инди.
Източник: BBC
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Blue Monday: Защо 15 януари е най-депресиращият ден в годината?
Как да се справим със страха от понеделника?