Още една страна експериментира с въвеждане на четиридневна работна седмица

Компаниите в Доминиканската република се подготвят за доброволен 6-месечен пилот на четиридневна работна седмица. Това е първият ход от този вид за карибската страна, съобщава The Guardian.
Инициативата ще запова през февруари, като служителите ще получават същата заплата, отбеляза доминиканското правителство, а стандартната работна седмица ще бъде намалена от 44 часа на 36 часа от понеделник до четвъртък.
„Той дава приоритет на хората, подобрява здравето и благосъстоянието им и насърчава устойчива и екологична производителност“, посочва социалният министър Луис Мигел де Кампс.

Снимка: iStock
Компаниите, които ще се включват са: Claro, латиноамериканска телекомуникационна компания, енергийната компания EGE Haina, IMCA – компания за тежко оборудване и правителствената здравноосигурителна агенция.
Местен университет има за задача да анализира резултатите, включително всички промени в здравето на работниците и връзката между работата и личния им живот.
Към момента компаниите в Доминиканската република работят по 8 часа всеки делничен ден и още 4 часа в събота, въпреки че са свободни да разпределят часовете както сметнат за добре, стига да не надвишава 44 часа седмично.
През 2023 г. Великобритания започна това, което се смяташе за най-голямото в света изпитване на 4-дневна работна седмица и откри положителни резултати. Някои американски компании също преминаха към по-кратка работна седмица, докато в Чили законодателите одобриха законопроект за намаляване на работната седмица от 45 на 40 часа.
Източник: The Guardian
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Повечето работници предпочитат 4-дневната работна седмица. При кои обаче тя няма да даде резултат?
5 седмици по 4 работни дни: Експеримент във Валенсия
В тази голяма икономика обсъждат 70-часова работна седмица

Дават по 150 000 евро на фирми, въвели 4-дневна работна седмица
Поредна страна ще опита да работи 4 дни седмично