Икономиката на САЩ не прегрява, убедена е Йелън

Икономиката на САЩ не прегрява и че все още има около пет милиона работни места по-малко, отколкото преди коронавирусната пандемия, посочи министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. Тя отдаде ситуацията в трудовия пазар на Covid-19 и липсата на грижи за децата, като смята, че повече работещи ще се присъединят отново към пазара, когато пандемията отслабне. САЩ ще раздават още пари на хората и малкия бизнес в кризата
Йелън изрази увереност, че инфлационният натиск ще отслабне. Тя призна, че инфлацията е по-висока спрямо последните години, но това се дължи на нарушените доставки и предлагане заради коронавирусната пандемия.
„Не бих казала, че икономиката на САЩ в момента прегрява, ние все още сме с 5 милиона работни места под нивата, които бях преди пандемията, а работната сила е намаляла и причините са свързани с пандемията“, каза Йелън на пресконференция в Дъблин, съобщават Reuters и CNBC. Припомняме, че Коронавирусът причини загуба на десетки милиони работни места и тежък икономически спад в САЩ през 2020 г.
Финансовият министър прогнозира, че ограниченията в предлагането на работна ръка и проблемите с предлагането ще се облекчат, когато пандемията бъде поставена под контрол, като отбеляза, че нарастването на търсенето на дълготрайни стоки в САЩ е дошло в момент, когато е било трудно да се получат някои от тези стоки.
„Мисля, че когато преодолеем пандемията, този ценови натиск ще се освободи и в този смисъл смятам, че инфлацията е преходна и ние нямаме икономика, която прегрява в дългосрочен план“.
Йелън също така заяви, че ще говори с американските законодатели за повишаване на тавана на дълга, както и за глобалния корпоративен данък, който е включен в спасителния план на президента Джо Байдън за държавните разходи. Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си
Финансовият министър коментира и одобрения глобален минимален корпоративен данък. „Мисля, че това е ребалансиране, за да сме сигурни, че можем да подкрепим инвестициите в нашите икономики и че корпорациите плащат справедливия си дял. Минималната данъчна ставка от 15% със сигурност не е толкова висока, че това да засегне способността им да бъдат конкурентоспособни в световен мащаб. Равните условия са начина, при който конкуренцията между страните и техните фирми може да се осъществи въз основа на икономическите фундаменти“, каза тя пред CNBC.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Дефицитът и дългът на САЩ се изстреляха до рекордни нива
Колко време ще отнеме налагането на глобален корпоративен данък?