Вдигнаха цените на зимните гуми

Зимните гуми поскъпнаха с до 60 лева на комплект. По-високи са цените на някои услуги, като например монтажа им – при повечето автосервизи той е около 10 лева за лека кола и 15 лева за джип, показва проверка на вестник „Монитор“.
По-големите центрове предлагат и VIP услуга демонтаж и монтаж с роботизирана машина. Устройството позволява автоматично придобиване на размерите на колелата, автоматично позициониране на инструмента и безконтактно отделяне на гумата от джантата с минимизирано напрежение и разтягане. При нея цената скача значително, но автосервизите не посочват конкретния ѝ размер.
„Цените на гумите са се вдигнали. Няколко години поред те въобще не бяха пипани и си стояха едни и същи“, коментира Вельо Манев, който е собственик на център за гуми в столицата. Според него това е очаквано, имайки предвид поскъпването на всички стоки и услуги. Самият транспорт на консумативите също се отразява върху цената – по-скъпото гориво допринася за ръста на парите, които трябва да извади от джоба си крайният потребител. 
Макар цените на консумативите и услугите да са се увеличили, потреблението не се различава с това от минали години, коментираха запознати. Темпото на продажби се запазва същото. „Хората станаха съвестни, извършват смяната на гумите“, допълва Вельо Манев.
Скъпи или евтини гуми избират шофьорите
Най-скъпите гуми традиционно са по-големите и известните марки като Michelin. При тях цената за една бройка е от 30 лева за най-малкия цокъл до 1100 лв. за 22-сантиметров цокъл. На противоположния полюс – най-бюджетните, са гумите внос от Китай и Сърбия. Именно те са и най-предпочитаните, независимо от това колко лъскаво е возилото.
Собственици на центрове коментират, че дори и по-заможните шофьори често избират евтини зимни гуми, тъй като не отдават голямо значение на тях. След тях по търсене са средните по клас, които се опитват да догонят най-изгодните, a най-накрая са тузарските марки. Не купувайте употребявани гуми през социални мрежи, съветват от КЗП
Въпреки появили се твърдения и опасения, че вследствие на пандемията от COVID-19 и усиленото търсене на зимни гуми те ще изчезнат от автоцентровете, се оказва, че повечето търговци в столицата са напълно заредени с всички размери и марки.
„Към днешна дата засега гуми има, предлагаме всяка една марка. Покрай пандемията се очакваше да има проблем с доставките, но изглежда са се справили със ситуацията и всичко протича както обикновено и без никакви проблеми“, коментира Манев. Проверка на „Монитор“ в друг столичен център за гуми също показа, че няма дефицит до този момент. Дори ако потребителят избере марка или размер, които не са налични, от центъра са в готовност да извършат доставка и монтаж в рамките на ден.
Традиционно обаче се очаква някои размери да бъдат изчерпани в началото на декември. Дотогава обаче вече голяма част от шофьорите са извършили смяната на гумите, а закъснелите ще трябва да изберат друга марка или да си поръчат желаните консумативи.
Междувременно днес започва акция „Зима“ на „Пътна полиция“. Тя има за цел да осигури безопасността на всички участници в пътното движение по време на студените месеци. Едно от направленията, по които ще проверяват катаджиите, ще са именно гумите на автомобила. От 15 ноември до 1 март те трябва да са предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В противен случай пътните полицаи ще глобяват, като при гуми в разрез с изискванията санкцията е в размер на 50 лв.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Хитри трикове, с които колата ви ще харчи по-малко гориво
Какви трябва да са зимните гуми