1479 лв. за издръжката на работещ през декември

1479 лева е заплатата, необходима за издръжката на един работещ за декември 2021-а година. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. КНСБ до Асен Василев: Минималната заплата да е поне 1103 лева
Сумата е нараснала със 130 лева в сравнение с декември 2020-а година. Близо две трети от работещите в страната са с доход под заплатата за издръжка.
На годишна база хранителните стоки са поскъпнали с 9.8 процента, като рекордьор е олиото с 36.5 на сто, съобщи БНР.
Поскъпването при нехранителните стоки от началото на годината е 9.6%. На годишна база, при електроенергията, при газообразните и другите горива нарастването е със 17%, като при дървата за горене и въглищата е с близо 30%.
„Инфлацията доминира през последните месеци! Върви към нови върхове! Ние не виждаме по никакъв начин намерение на правителството със смесения бюджет поне да компенсира дохода, който вече е загубен, т.е. потребителната стойност на доходите през тези месеци“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
1 530 000 души или близо 66% от работещите са с осигурителен доход под заплатата за издръжка от 1479 лева. Над нея са 800 000 души или 1/3 от работещите на трудово или служебно правоотношение. Бизнесът: Вдигане на минималната заплата ще повиши безработицата
По данни на КНСБ минималната заплата към декември миналата година е била 44% от заплатата за издръжка. От синдиката настояват за още едно повишение на минималната заплата от 1 юли на 760 лева.