В Боливия откриха голямо находище на природен газ

Президентът на Боливия Луис Арсе съобщи за откриването на големи нови запаси от природен газ, които според официалните лица в крайна сметка биха могли да донесат 260 милиона долара годишно, предаде АФП. Турция откри ново голямо находище на газ в Черно море
Откритието е направено в кладенец „Маргарита-10“, експлоатиран от испанската компания Repsol в огромното находище Маргарита-Уакая. Един от основните резервоари за природен газ в страната, той обхваща части от южните региони Чукисака и Тариха.
Природният газ е едно от основните пера на износ на Боливия, която няма излаз на море.
Очаква се кладенецът да произвежда от 300 милиарда до 350 милиарда кубически фута природен газ, каза Арсе в град Оруро в Андите.
Боливийската държавна петролна компания (YPFB) заяви, че кладенецът трябва да генерира приходи за държавата от над 260 милиона долара годишно, предаде БГНЕС.
Repsol и други чуждестранни компании оперират в находището Маргарита-Уакая чрез концесии, предоставени от боливийската държава чрез YPFB. Турция откри нови големи залежи от газ в Одринска Тракия
В продължение на години въглеводородите бяха основен износ на Боливия, но през последните години износа на минерали, главно злато и цинк, ги задмина.