Русия предлага легализация на крипто борсите

Министерството на финансите на Русия предложи легализирането на обмена на криптовалута в рубли, съобщи в петък финансовият министър Антон Силуанов за телевизионния канал „Русия 24“. 14 млрд. долара са потънали в измами и кражби на криптовалути
Силуанов каза, че „милиони руснаци се занимават с търговия с криптовалути“ и че това е „невъзможно да се забрани“.
Силуанов каза, че неговото министерство е предложило идентифициране на крипто търговците, което да отдели, според него, „белия“ от „сивия“ пазар.
Предоставянето на правоприлагащите органи да проследяват паричните потоци и транзакции може обаче да намали едно от основните предимства при продажбата на криптовалути – тяхната анонимност.
Документ, изпратен до финансовото министерство и видян от агенция Ройтерс, показва, че централната банка на страната не подкрепя предложенията на министерството за легализация и иска да забрани изцяло издаването и циркулацията на криптовалути, което е нейна дългогодишна позиция, предаде БНР.
През януари Руската централна банка предложи да се забрани търговията и добиването на криптовалути. Русия подготвя тотална забрана на криптовалутите
По-рано през февруари обаче тези съображения отпаднаха и Кабинетът на министрите реши да разреши обмен на криптовалути, съгласно строги разпоредби, които трябва да бъдат изготвени.
През тази седмица пък руските банки, заедно с централната банка на страната, започнаха да тестват платформата за цифрови рубли, като участниците на пазара вече извършват първите преводи в цифрови рубли между граждани.