България и Нигерия ще работят за партньорство на по-високо ниво

Държавният глава Румен Радев се срещна днес (24 април) на „Дондуков“ 2 с държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум. 

Министър Катагум е у нас по покана на българския министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който също взе участие в разговора.

Румен Радев и Мариам Катагум изтъкнаха традиционно добрите партньорски отношения между България и Нигерия. 

Неоползотвореният потенциал във връзките между държавите ни изисква по-интензивни действия, посочи Румен Радев. Той допълни, че наред с образованието, където сътрудничеството между България и Нигерия е доказано, днес имаме все повече пресичащи се общи интереси в сферата на търговията, енергетиката, инвестициите и високите технологии.

По време на разговора беше откроено участието в близкото минало на български компании в ключови инфраструктурни проекти в Нигерия – в земеделието, медицината и енергетиката. Също така беше изразен взаимният интерес за възобновяване на двустранното сътрудничеството в тези области. Стана ясно и, че усилията на Нигерия за модернизиране на икономиката на страната, както и бързото развитие на секторите на информационните и финансовите технологии, също открива перспективи пред двустранното партньорство. 

Президентът изтъкна и че споделянето на опит и практики в тези области има сериозен потенциал и е солидна основа за сътрудничество с оглед на променящите се икономически нужди на Нигерия. 

По време на разговора Мариам Катагум отбеляза, че Африка се превръща в глобален пазар, а Нигерия интензивно адаптира своите политики за привличане на чуждестранни инвестиции. 

Обща бе позицията за необходимостта от продължаване на взаимодействието между българската и нигерийската страна, свързано с правната рамка на двустранните отношения и усилията за издигането им на по-високо ниво.  

Перспективите за разширяване на сътрудничеството в сферата на енергетиката и възможностите за доставки на енергийни ресурси за страната ни от Нигерия също бяха обсъдени по време на срещата.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Абонатите на “Топлофикация София” ще следят потреблението си реално време

"Топлофикация София"

„Топлофикация София“ продължава своята дигитална трансформация, като следва тенденциите за прозрачност и информираност на клиентите относно ползваните от тях услуги.

В тази връзка, от днес абонатите на дружеството ще могат да проследят в реално време потреблението на топлинна енергия в имота и етажната собственост, за които имат регистрация в „Моят портал“. Те ще могат и да получат данни за фактурираната енергия и годишно изравняване при тези, които са на прогнозен отчет.

Услугата даваща възможност за мониторинг, ще бъде достъпна за всички потребителите, захранвани от ТР „София” и ТР „София Изток” и част от ТР „Земляне“. Абонатните станции в тези райони вече са присъединени към системата за управление и наблюдение SCADA, по която „Топлофикация София“ работи активно през последните три години. Ползвайки новата  функционалност, клиентите ще могат да конфигурират предоставяните данни за имотите, регистрирани в профила им в „Моят портал“, съобразно избрани от тях критерии, да проследяват и сравняват месечното и годишно потребление, както и да изтеглят избраната информация в табличен вид на собствено електронно устройство.

Новата услуга „Мониторинг и управление“ има атрактивен графичен интерфейс, чрез който предоставя на клиентите в реално време текущи данни и показанията на абонатните станции за обектите, описани в профила им „Моят портал“. Клиентите ще имат информация за температура на подаващата вода от топлоизточника, зададената и текуща температура на водата за отопление и битова гореща вода /БГВ/, външна температура на въздуха и показанията на топломера в абонатната станция. За удобство и възможност за сравнимост с предишни периоди информацията е предоставена схематично и графично.

С това нововъведение „Топлофикация София“ прави поредната стъпка към разширяване на пакета от предоставяни електронни услуги, като дава възможност на клиентите да анализират, оптимизират и управляват ефективно потреблението на топлинна енергия в имотите си.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Сеул налага забрана за износ на автомобилни части за Русия

хюндай автомобили 1

Сеул налага забрана за износ на автомобилни части за Русия. Ембаргото ще влезе в сила от 28 април, се казва в изявление на Министерството на търговията.

От тази дата Южна Корея значително ще разшири санкциите за износ. Ако сега има 57 позиции в корейския списък, то те ще станат почти 800. Ограничението ще засегне промишленото и строително оборудване, стоманените продукти, химическата промишленост и автомобилната индустрия.

По-специално, ще бъде забранено да се доставят части за автомобили, които струват над 50 000 долара, което е около 4 милиона рубли. Това е значителен сегмент от руския автомобилен парк, коментира Антон Шапарин, вицепрезидент на Националния автомобилен съюз. За да не стоят „на трупчета“ всички тези коли, ще трябва да се търсят авточасти за тях на паралелни пазари. Така например, Kia има свои заводи в Турция, Индия, Еквадор, Индонезия, Китай и Филипините.

„Южна Корея се превърна в най-важния пазар за закупуване на употребявани автомобили и резервни части, включително за европейски автомобили. Следователно ударът е много болезнен и значителен. В Русия голям брой корейски премиум автомобили, които са на по-висока от определената сума. Това са SUV и големи седани, на които са се преместили представители на властта. Така че, разбира се, въздействието е значително. Защо беше удобен този внос? Тъй като Владивосток е наблизо, логистиката отдавна е възстановена. С финансите също е ясно – не може да се превежда нито в долари, нито в евро и т.н. Всъщност ще се използват различни схеми с транзитните страни, тоест ще има вратички, но всичко ще поскъпне”, коментира експертът.

 Някои автомобилни експерти са убедени, че санкционната политика на Сеул постепенно ще изтласка южнокорейските автомобили от руския пазар. Те лесно ще бъдат заменени от китайската автомобилна индустрия. Автомобилите от пред-луксозния сегмент вече се внасят активно от Китай.

Сега е трудно да се говори какво с какво ще бъдат заменени южнокорейските автомобили, защото не е ясно какво ще внася Китай. Потенциалът в електрическите превозни средства е просто огромен. Ако корейците затворят всичко, китайците са готови да влязат.

Южна Корея наложи санкции срещу Русия през пролетта на 2022 година. По-специално, Сеул спря разплащанията с руски банки и подкрепи изключването на някои от тях от SWIFT. Освен това корейците забраниха износа в Русия на микропроцесори, оборудване за производство, тестване и проверка на полупроводници, електронно оборудване и т.н.

Автомобилният завод на Hyundai в Санкт Петербург спря производството през март 2022 г. поради недостиг на компоненти. Същият завод произвежда автомобили от марката Kia. Корейските автомобилни производители не изключиха пълно оттегляне от Русия. През февруари се появи информация, че комплексът за монтаж на автомобили може да бъде продаден на собственик от Казахстан.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]