Доналд Тръмп – изправен на съд, с над 30 повдигнати обвинения

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе изправен пред съд в Ню Йорк. Той самият се предаде на властите. Световните медии заснеха исторически момент – как Тръмп влиза в сградата на наказателния съд в Манхатън в Ню Йорк, на 4 април.

Очаква се, че ще пледира, че е невинен, съобщава Си Ен Ен. Тръмп е първият бивш президент в историята на САЩ, срещу когото ще се води наказателно производство.

Срещу него са повдигнати над 30 обвинения. Те ще станат ясни, след като бъде разпечатан обвинителният акт на така нареченото голямо жури. Те са в резултат на разследване по обвинение, че Тръмп е плащал за мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс по време на кандидат-президентската си кампания през 2016 година.

Предварително бе обявено, че нито един новинарски канал няма да може да излъчва пряко заседанието на съда – включително и репортерите на Си Ен Ен. Петима фотографи обаче получиха право да снимат Тръмп и съдебната зала преди началото на изслушването.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мая Манолова: След всяка загуба на гласове Нинова си търси враг

„След всяка загуба на гласове, вече над 700 000, Нинова си търси причина и враг – преди беше вътрешната опозиция в БСП, после машините, този път, явно, е Левицата! Няма да се обяснявам, че и анализът на изборните резултати показа, че ние гласове от БСП не сме взели. Не е била такава и нашата цел.“

Това написа в профила си във “Фейсбук” кандидат-депутатът от “Левицата!” Мая Манолова.

Припомняме, че днес (4 април) Корнелия Нинова обвини „Левицата!“, че са създали двойник на Българската социалистическа партия.

Манолова благодари на всички 56 500 души, които са ги подкрепили. Тя увери привържениците си, че те продължават усилията си за обединение на левицата, защото това е единственият начин лявото да си върне доверието на водеща политическа сила.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът обсъжда Закон за несъстоятелността на физическите лица 

Утре, 5 април, ще се проведе заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледан проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица. В мотивите към проектозакона е посочено, че действащото законодателство не допуска физически лица, които са в
неплатежоспособност, да бъдат обявени в несъстоятелност. Поради тази причина неплатежоспособните длъжници са подложени на сериозни ограничения, стрес и притеснения от финансовите затруднения и очакванията на кредиторите.

Особено уязвими са добросъвестните длъжници, които са изпаднали в положение на неплатежоспособност поради настъпване на неблагоприятни събития извън техните предвиждания и контрол – временна или трайна загуба на работоспособност, здравословни проблеми, раздяла в семейството, загуба на работа или имущество.

С предлагания законопроект ще се уредят условията и редът за погасяване на задълженията на добросъвестните длъжници, които не са търговци или предприемачи, след откриване на производство по несъстоятелност. Такава възможност е предвидена по силата на Директива 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година.

Освен това на утрешното си заседание Министерският съвет ще разгледа проект на постановление за организация и координация на наблюдението и отчитането на изпълнението на целите на Организацията на обединените нации за устойчиво развитие.

В дневния ред е заложен и проект на решение за одобряване на Меморандум за разбирателство между Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на гражданските въпроси на Босна и Херцеговина за сътрудничество в областта на младежта и спорта.

Също така предстои да бъде обсъден и проект на постановление за изменение на правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, приет с постановление № 184 на Министерския съвет от 1958 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

УНСС участва в учредяване на Асоциация на езиковите училища

В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се проведе учредително събрание на Асоциацията на езиковите училища в България. 

Асоциацията е създадена по инициативата и под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

УНСС се включва с двама свои представители – доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра “МИО и бизнес” и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра “Чужди езици и приложна лингвистика”.

Учредители на Асоциацията са седем езикови училища в София – „Първа английска езикова гимназия“, „Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, 203 Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, 22 СЕУ „Георги С. Раковски“, 133 СУ “А.С.Пушкин”. Също така в учредяването участват и софийското 18 СУ „Уилям Гладстон” и кюстендилската Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“.

Проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в събитието и подчерта, че УНСС е бизнес университет с богато портфолио от специалности във всички области на социално-икономическия живот и това е една от предпоставките за успешно сътрудничество с езиковите гимназии. 

Той изтъкна, че университетът е част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU в партньорство с осем водещи европейски университета в областта на икономиката и социалните науки. Димитров обърна внимание, че в рамките на ENGAGE.EU има много възможности за колаборация със средните училища, като младежите получават привилегията да учат в общности и да усъвършенстват езиковите си познания. 

Ректорът посочи, че УНСС предлага шест бакалавърски програми с преподаване на английски език и въвежда нови конкурентни учебни програми като „Киберсигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни“ и „Педагогика“, при които знанията на чужди езици също са от съществено значение. Проф. Димитров обяви, че предстои да бъде открита и нова специалност „Приложна лингвистика“. 

Проф. д-р Димитър Димитров обърна внимание, че УНСС и езиковите училища могат да си партнират и при организирането на съвместни състезания по чужди езици, като даде пример с успешното сътрудничество с Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) в това отношение. 

Доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „МИО и бизнес“ представи историята и мисията на УНСС и отбеляза, че тясната връзка между образование и бизнес е причината за много добрата реализация на възпитаниците на Университета за национално и световно стопанство. Той подчерта, че над 97% от тях се реализират на пазара на труда до първата година от завършването си. Той изтъкна и, че десет министър-председатели на Република България и над 150 министри са възпитаници на университета. 

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова заяви, че в политиката на УНСС е залегнала интеграцията на средните училища, университета и партньорите от бизнеса и от практиката. 

От УНСС представиха данни според, които през миналата учебна година от приблизително 5500 кандидат-студенти, над 1300 са от езикови гимназии от цялата страна. Това е около 20% от всички кандидат-студенти, от тях 777 човека са се записали да учат в университета. 

Представителите на езиковите училища благодариха на УНСС за инициативата и споделиха, че за тях асоциацията ще е стъпка към задълбочаване на връзката между средното и висшето образование. Както и ще даде възможност за сътрудничество по отношение на кариерното ориентиране на зрелостниците. 

Асоциацията е създена с цел да съдейства за постигане на добре координирана съвместна дейност между езиковите училища и университета. Това ще улеснява

организирането на кръгли маси, дискусии, семинари и други с цел съвместно обсъждане на въпросите за връзката между средното и висшето образование в България. Също така ще се улесни провеждането на езикови състезания, открити лекции, посещения в интерес на учениците от езиковите училища в България.

Участниците подписаха Протокол за учредяване и приеха Устав на асоциацията. 

За председател на сдружението бе избран доц. д-р Васил Петков.

Езикови училища от Бургас, Хасково, Правец и Монтана също заявиха желание да се включат в асоциацията след като тя бъде вписана в Агенцията по вписванията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Това засукано русо младо девойче здраво се изложи, попитаха я кой е написал „Хайдути“, а това, което последва ще ви шокира

На никой няма да му е приятно да го спрат непознати и да го питат разни въпроси, но когато се съгласиш и ти зададат привидно елементарен въпрос, ...