Почина Христо Куртев – основател на “Федерация Царство България”

Почина Христо Куртев – основател на „Федерация Царство България“На 82-годишна възраст почина Христо Куртев. Той бе известен като един от най-харизматичните българи в Париж. Тъжната новина съобщи Мария Конакчиева, дълги години отговаряла за работата с медиите във Френския културен институт.

Когато е на 22 години, роденият през 1941 г. в София, Христо Куртев заминава за Париж, където в Сорбоната учи кинорежисура. Преди това – в България е следвал икономика и театрознание.

В Париж работи във френската телевизия – първо като асистент, после и като директор на продукция.

След демократичните промени се завръща в България, където първо възстановява царския автомобилен клуб, а през 1991 г. основава „Федерация Царство България“. Организацията му си поставя за цел възстановяването на Търновската конституция и легитимните права на цар Симеон Втори. През 1994 г. се създава коалиция със същото име, която включва 16 организации от регионален мащаб. На изборите през 1994 г. печели 73 хиляди гласа или 1.41%, които не са му достатъчни, за да влезе в 37 Народно събрание.

През 1996 г. той е един от първите хора, посрещнали Симеон II при първото му завръщане в България, след като царят е изгонен като дете от страната. През 2001 г. Куртев бе и сред двигателите на завръщането на Симеон Сакскобургготски за постоянно в България и включването на царя в българската политика.

Куртев е участник и организатор на редица светски събития и балове у нас.

Погребението му ще бъде на 21 април.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Учител води курс

Учител води курс по география на 20 блондинки. Задава въпрос: - Къде се намира Америка? Михаела, една от блондинките, става и намира Америка на картата. - Браво! А кой е открил Америка? 19 блондинки стават и в хор отговарят: - Михаела!

text

Инвестиционната компания Carlyle иска акции на “Манчестър Юнайтед”

Най-голямата в света частна американска инвестиционна компания Carlyle преговаря за “голяма инвестиция” в английския футболен клуб “Манчестър Юнайтед”. Това се съобщава на уебсайта на канала Sky News, позовавайки се на източници.

Събеседникът на канала не назова размера на инвестицията. Според него “Карлайл” отдавна проявява “сериозен интерес” към “Манчестър Юнайтед”.

Carlyle управлява активи за над 370 млрд. долара. Във Великобритания организацията притежава мрежовата автомобилна услуга RAC и таксиметровата услуга Addison Lee.

През ноември 2022 г. семейство Глейзър, което притежава “Манчестър Юнайтед”, обяви намерението си да продаде контролния пакет акции в клуба.

През втората половина на февруари тази година президентът на една от най-големите банки в Катар – Qatar Islamic Bank (QIB), шейх Джасим бин Хамад Ал Тани, направи предложение на семейство Гейзер да закупи 100% от ценните книжа на “Манчестър Юнайтед” за сумата от 4.5 милиарда евро.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Германия затваря последните си атомни електроцентрали

Германия изключва днес (15 април) последните си три атомни електроцентрали, с което ще сложи край на използването на ядрена енергия в страната, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима. Днес мощността на реакторите постепенно ще бъде намалена, докато генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде напълно спрян.

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

“Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия”, заяви вчера пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като посочи, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке твърди точно обратното. Ядрената енергия е “твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода” според представителката на Зелената партия. Тя подчерта, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като отчете енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

VI блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планирани дейности

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител.

Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината. Пети блок работи съгласно производствения график.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Германия затвори и последните си атомни централи

Германия сложи край на атомната си енергетика. До полунощ на 15 април ще са изключени и последните три ядрени реактора в страната. Това ще стане година след първоначалния план, а отлагането се наложи заради войната в Украйна и енергийната несигурност в Европа. Германия смята да намали потреблението на енергия с 26,5% до 2030 г. Берлин се ангажира с пълен отказ от атомните електроцентрали след аварията във Фукушима през 2011 г. Сега страната си е поставила за цел изцяло да мине на възобновяема енергия до 2035 г. През последната година 44% от електричеството в Германия е произведено от възобновяеми източници. Само една трета от германците обаче подкрепят затварянето на всички АЕЦ. Преди дни Германската търговско-промишлена камара (DIHK), призовава политиците да удължат експлоатацията на ядрените централи. Тя подчерта, че заплахата от недостиг на енергия и предизвикателството на енергийната сигурност не са отминали. Германският бизнес иска да се удължи работата на ядрените централи Въпреки това, правителството, в което участват "Зелените" не се вслуша в призива на бизнеса.             

text