Поне 8 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им

Нормално протича подготовката за провеждането на насрочените за утре парламентарни избори, коментираха от Централната избирателна комисия за БНР. Предприети са и всички действия да се осигури сигурността на помещенията за гласуване.

В днешния ден за размисъл в ЦИК постъпват само сигнали за нарушения, свързани с политическа агитация, но сигналите са за социалните мрежи. “Фейсбук, Туитър и така нататък, поради което ЦИК ги остави за сведение, тъй като съгласно Изборния кодекс – параграф 1, точка 15, социалните мрежи не са медийна услуга и ЦИК не регулира публикациите в тези мрежи”, уточни говорителят Росица Матева.

В осем секции към 18:00 часа машините за гласуване не са проработили при инсталирането. “Седем от тях при включването не се работили, а за една машина не са се намерили смарткартите в куфара, в който е машината, така че това е причината в тези 8 секции до момента утре да се гласува само с хартиени бюлетини”, съобщи Матева. Четири от неработещите машини са в секции от столичните райони и по една в РИК-овете в Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик.

Говорителят на ЦИК напомни, че “Информационно обслужване” има ангажимента да заменя неработещи устройства за видеозаснемане в днешния ден, утре това ще е невъзможно.

Междувременно стана ясно, че няма установени нарушения при допълнителната проверка на машини, която бе направена във склада за съхранение. Държавни експерти проверяваха инсталирания софтуер и хеш кодовете на определен брой устройства.

В общините Ружинци и Чипровци е възстановено електрозахранването и секционните комисии там са оборудвали нормално изборните помещения. По-рано днес авария спря електроподаването там.

Няма проблеми и при секциите зад граница, където подготовката за вота също протича спокойно.

Матева е категорична, че сигурността на утрешния вот е осигурена. Хората трябва да са спокойни, когато отидат да упражнят правото си на вот. “От областните дирекции на МВР са предоставени телефони. Ние също имаме при нас телефоните, на които трябва да се звъни, тях ще ги изпратим на районните избирателни комисии. Нека всички да бъдат спокойни – Министерството на вътрешните работи е предприело мерки, така че да не се допусне възможност изобщо да се поставят някакви такива устройства, за да могат спокойно всички избиратели да гласуват”, увери тя.

Още тази вечер започва и гласуването зад граница – първи отварят секциите в Нова Зеландия, а малко след тях и тези в Австралия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Иванчо влиза в аптеката

Иванчо влиза в аптеката и започва да поръчва: бинт, марля, риванол, кислородна вода, лепенки, обезболяващи... Аптекарката притеснено го пита: - Да не е пострадал някой у вас? - А, не, но баща ми отиде на родителска среща.

text

Зеленски е разговарял по телефона с Макрон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разговарял по телефона с френския президент Еманюел Макрон, предадоха световните агенции. Двамата са обсъдили ситуацията на бойното поле в Украйна и сътрудничеството в областта на отбраната.

Телефонният разговор се е състоял броени дни преди Макрон да отпътува за Китай, където темата за Украйна се очаква да бъде засегната по време на разговорите му с китайските лидери.

Украинският държавен глава каза, че с френския му колега са обсъдили по-нататъшните стъпки за реализиране на украинското предложение за мир.

Телефонният разговор между двамата лидери последва деня, в който бе отбелязана първата годишнина от изтеглянето на руските сили от украинския град Буча. Вчера Макрон обвини Москва, че е допуснала и дори насърчила военните престъпления на руската армия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. “Руската агресия доведе до системна организация на военните престъпления срещу Украйна и срещу населението ѝ. И вместо да накажат тези престъпления, противоречащи на всички закони на войната, руските лидери ги допуснаха и дори ги насърчиха, незачитайки международното право и с ясната цел да подчинят украинската нация със сила”, посочи Макрон във видеобръщение, излъчено по време на среща на върха, състояла с в Киев и посветена на темата за престъпленията в Буча.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ГДБОП задържа още един младеж за бомбените заплахи в училищата

Спецполицаи от ГДБОП задържаха 16-годишен младеж от Пловдив за фалшиви сигнали за бомби, предаде БНТ. На 31 март 2023 г. до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас.

Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла. Установен е и неговия приятел, с който са пращали имейла и са създали Телеграм канал.

Вчера беше задържан друг младеж, на 17 години, който е изпращал заплашителни имейли към десетки училища в сряда, четвъртък и петък. Според полицията той е последвал примера на хакерите, които отправиха киберзаплахи към българските училища в понеделник и вторник. Първата серия киберзаплахи, отправени в началото на седмицата, е хибридна атака, извършена от чужбина, смятат разследващите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Украйна въведе санкции срещу физически и юридически лица, свързани с Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде укази (№191/2023 и №192/2023) за въвеждане на санкции на 230 физически лица и на 225 компании, от или свързани с Руската федерация, предаде украинският информационен сайт “Съдебно-юридически бюлетин на Украйна”, цитират от БТА. Санкциите срещу физическите лица ще са със срок от 10 години. Те предвиждат в частност блокиране на активи, прекратяване на търговски операции, анулиране на лицензи и други ограничения. Рестрикциите срещу юридическите лица също се въвеждат за срок от 10 години.

В списъка със санкционираните фигурират заводът “Електромаш”, Конструкторското бюро за навигационни системи “Московското производствено обединение за изчислителни техники и информатика”, Научно-производсвеното предприятие “Криптон” и други компании, свързани, по думите на Киев, с военно-промишления комплекс на Русия.

Санкции са въведени и срещу Съвета на федерацията (горната палата на руския парламент), Федералната служба за сигурност, руското министерство на финансите, Федералната служба за охрана на Руската федерация.

Сред санкционираните физически лица е и Вячеслав Богуслаев, бивш ръководител на украинското предприятие “Мотор сич”, занимаващо се със самолетни и хеликоптерни двигатели. Киев го обвинява в колаборационизъм с Русия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Минималната заплата в Гърция вече е 780 евро на месец

Новият размер на минималната работна заплата от 780 евро на месец влезе в сила в Гърция след увеличение от 9,4 процента, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Катимерини”, предаде БТА.

Минималната дневна надница също се повиши, достигайки 34,84 евро, което представлява увеличение с 5,80 евро спрямо предишния ѝ размер от февруари 2019 г.

Министерството на труда и социалните въпроси посочва, че в нетно изражение работниците на минимална работна заплата ще вземат 667 евро на месец след данъци и осигуровки.

С отчитане на обезщетението за отпуск нетната минимална работна заплата възлиза средно на 778 евро месечно.

Около 585 000 работници в частния сектор получават минимална работна заплата.

Обезщетението за безработица също е увеличено – от 438 на 479 евро на месец.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Биткойнът е най-добре представилия се актив през първото тримесечие

Биткойнът отново е начело на класацията за най-добре представящ се актив за първото тримесечие на годината и то с голяма преднина пред следващите. С приблизително 70% ръст на цената биткойнът записва най-доброто си тримесечие от трите месеца до края на март на 2021 г., когато прибави към стойността си близо 103%, показват данни на Bloomberg. Тази цифра значително изпреварва повишението с 5,5% на широкия индекс S&P 500, това с 19% на технологичния Nasdaq 100 и 5,3% на борсово търгувания фонд iShares 20+ Year Treasury Bond ETF през първите три месеца на 2023 г. Кризата в банковия сектор изстреля цената на биткойна до 9-месечен връх Наблюдателите все още са разделени по отношение на това какво е предизвикало възстановяването на цената на биткойна. Монетата започна 2023 г., изпращайки втората си най-лоша година в историята. Според някои част от причината може да е именно възстановяването от лошото представяне. Още повече хора обаче сочат през последните седмици нейния произход като причина защо отново е търсен актив: на фона на сътресенията в световния банков сектор токенът може да служи като убежище, като се има предвид, че е независим от централните банки. През последните три седмици, които приблизително покриват периода, в който банките в САЩ започнаха да изпитват стрес, има само 8 сесии от 22 със загуби и отчита 40% ръст в цената за периода. А и не само биткойнът – чиято стойност се движи около прага от 28 хил. долара – поскъпва през първото тримесечие. Цената на етера също нараства с приблизително 50% до около 1800 долара.

text

Папа Франциск беше изписан от болницата след тридневен престой

Папа Франциск беше изписан от болницата и се върна във Ватикана, след като беше лекуван от бронхит, предадоха световните агенции. Папата помаха на събралите се пред болничното заведение хора и представители па медиите и поговори с някои от тях, преди да потегли към резиденцията си. “Още съм жив“, пошегува се Светият отец пред насъбралите вярващи.

В сряда 86-годишният папа беше настанен в римската болница “Джемели” след оплаквания от затруднено дишане. Той е бил лекуван с антибиотични вливания, каза лекарският екип.

Папата седна до шофьора в бял Фиат 500, с който си тръгна от болницата. Изписването на Франциск беше предавано пряко от телевизия „РАИ нюз-24“, предаде БТА.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

КЕВР утвърди по-ниската цена на природния газ за април

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец април в размер на 98,16 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Поевтиняването е с 8% спрямо март. От комисията посочват, че основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 29 март изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева обяви по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, че цената на природния газ за месец май се очертава да е около 88 лв./MWh. По думите ѝ продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Изпълнителният директор на газовия доставчик посочи, че доставките на синьо гориво до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен.

Поевтиняването на синьото гориво обаче няма да доведе до спад в цената на парното. Дори е възможно да има леко повишение в ценната на топлинната енергия от 1 юли, когато започва новият регулаторен период за цените на топлофикационните дружества. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов. “Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия в зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли”, каза той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пребиха футболист в дискотека във Варна след „На теб колко пъти ще ти обяснявам да не се облягаш на масата?“

Охранители в дискотека във Варна пребили футболиста на Черно море Велислав Василев. Инцидентът се разиграва преди няколко дни, а причината за побоя ...