Твърд или мек матрак да изберем?

Необходимостта от избора на нов матрак е причина за сериозни колебания у купувачите. Мек или твърд да бъде той, скъп или бюджетен, еднолицев или двулицев – все важни детайли за уточняване, когато става дума за покупка на подобен вид стока. И размерът е също от голямо значение, като той се определя на база големината на леглото, което може да е двойно, единично или персон и половина. За да е спалнята комфортно място за почивка, тя не само трябва да е обзаведена добре, но и да се помисли за неща като основата, върху която спим всяка нощ, напомнят от Икеа.
Защо е важно да спим на хубав матрак
Качественият сън е предпоставка за това да се радваме на добро здраве, споделят от магазин Ikea.bg. Ако той отсъства, няма да се будим освежени и отпочинали на сутринта, а по-скоро ще се чувстваме недоспали и без тонус. Комфортът и удобството по време на нощната дрямка са задължителни, като тях можем да си ги осигурим именно чрез избора на качествен матрак с пружини, с мемори пяна, от латекс и др. По този начин ще ни е максимално добре в легнало положение, а на сутринта няма да ставаме с болки в гърба, кръста и дори врата.

Твърд или мек да изберем
Видовете матраци не са никак малко, което прави избора за крайния купувач изключително труден. Пред да похарчим пари за даден модел, трябва да направим “проба” на предлаганата стока, а именно да легнем върху основата, за да тестваме нейната твърдост. Това се отнася както за детските варианти, така и за всички останали, в това число и за топ матраците. Ето какво е важно да знаем по отношение на тяхната твърдост:

твърдостта се определя от степента на потъване на тялото – колкото по-силно то “хлътва” в основата за спалня, за толкова по-мека се определя тя. Тук е добре да помислите за стила си на спане – по гръб, по корем или настрани. Позата оказва пряко въздействие върху качеството на нощната дрямка, както и върху крайния избор на матрак;

меките модели се предпочитат изключително от децата – това се дължи на факта, че те обичат да “потъват” в неговия комфорт, докато спят. Този вид решение е любимо и за възрастните, които не желаят да усещат никаква твърдост по време на сън. Предлагат стабилна опора във всяка една зона от тялото и са източник на висок комфорт;

твърдите матраци са също чест избор – в случая основата претърпява съвсем леки промени по време на употреба, което се случва в резултат на тежестта от нашето тяло. Този вариант е идеален, ако се оплакваме от ставни болки, както и ако спим предимно по корем;

средно твърди – това навярно са едни от най-предпочитаните избори за основи за спални, защото не са нито твърде меки, нито с прекалена твърдост. Характерното за тях е, че се наблюдава потъване в някои части, а в други конструкцията остава непроменена. По този начин се постига желаната опора в зоната на гръбнака, но същевременно и изразена мекота на други места. Моделите с мемори пяна са отличен избор, за който няма да съжалявате в никой момент.

При избора на основа за спалня е редно да се обсъдят различията с партньора, за да се вземе най-правилното решение. Средно твърдите модели се определят като универсален вариант, на който се залага не само за дома, но и при обзавеждането на хотели. Цената е също фактор при покупка – желателно е тя да не надвишава заделения бюджет, който може да е малък или по-голям.
Какви видове има
Основните видове матраци са пружинни, дунапренени, с мемори пяна, модели от латекс, двустранни, еднолицеви, за голямо и малко легло. Какъв модел ще вземем зависи изцяло от модела спалня, търсеното качество и финансовите ни възможности. Изборът може да се окаже и труден, ако нямаме акцентни точки, по които да се водим. Именно затова е добре предварително да “начертаем” предпочитанията си, да огледаме наличните предложения и чак след това да влагаме пари в основа за спалня.