Георги Ангелов: Не е вярно, че вносът на украинско зърно мачка българските производители(І част)

Голяма част от българското зърно е за износ, вносът от Украйна е 0,3% от нашето производство. ЕС няма да отпусне средства, за да се правят свръхпечалби. Вносът на украински слънчоглед разби картела на пазара на олио. Зърнопроизводителите се хванаха на руската пропаганда. Държавата искаше да изкупи зърното на производителите, те не се съгласиха

Българските зърнопроизводители спечелиха доста по време на кризата. Голяма част от българското зърно е за износ, вносът от Украйна е 0,3% от нашето производство. Няма такъв внос на зърно, който да представлява проблем за родния бранш. Не е вярно, че вносът на украинско зърно мачка българските производители. Миналата година те спечелиха доста от кризата –  цените на зърнените борси бяха рекордно високи, но сега се нормализираха. ЕС няма да отпусне средства, за да се правят свръхпечалби.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество.

Още от интервюто:

Защо цените на хляба не падат, щом складовете са пълни със зърно?

Защитава ли интересите на българския потребител забраната за внос на украинско зърно?

Повлия ли украинският слънчоглед на спада на цените на олиото?

Защо зърнопроизводителите отказаха за продадат продукцията си на държавата?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Германия иска Урсула фон дер Лайен начело на ЕК за втори мандат

Урсула фон дер Лайен казва, че все още не е решила дали да се кандидатира отново за поста председател на Европейската комисия, но Германия вече иска да я види на тази позиция за втори път. За това пише Politico. 

С нарастването на спекулациите преди изборите за Европарламент през 2024 г. Берлин решава, че си струва да има германка като фон дер Лайен от другата страна на телефона. 

Politico отбелязва, че подкрепата на Берлин е от решаващо значение за това дали фон дер Лайен може да остане на власт. Трябва сегашното правителство да я назначи за представител на страната в Европейската комисия, преди тя да може да се кандидатира за шеф на Европейската комисия за втори път. 

“Това решение ще има широки последици за Европа и света. Фон дер Лайен се превърна в най-видимата фигура в ЕС по време на мандата си, придобивайки повече власт за своя офис, справяйки се с пандемията и войната на прага на Европа. Тя също изгради близки връзки с настоящия президент в Белия дом”, добавя изданието. 

Според източниците на Politico, има всички признаци, че правителството в Германия евентуално ще подкрепи Урсула фон дер Лайен. “Разбира се, за нас е полезно да имаме колега в нейно лице, който може да допринесе за добрата координация между Берлин и Брюксел”, коментира Джамила Шефер, член на германския Бундестаг от Зелената партия. 

В началото на март италианският вестник La Repubblica писа, че Урсула фон дер Лайен може да кандидатства за поста генерален секретар на НАТО, ако не бъде преизбрана на поста ръководител на Европейската комисия. 

Вестник Sun обаче писа, че Обединеното кралство вероятно ще се противопостави на кандидатурата на фон дер Лайен за поста генерален секретар на НАТО поради нейното “лошо досие” като министър на отбраната на Германия (от 17 декември 2013 г. до 17 юли 2019 г.). 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]