Кристалина Георгиева: Спад с 3% на глобалния икономически растеж

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви, че глобалният икономически растеж ще се забави на фона на интензивните действия на централните банки, насочени към овладяване на инфлацията.

Тя предупреди, цитирана от АП, че продължаващото забавяне на икономическия растеж в почти всички развити държави се очаква да доведе до отслабване на глобалната икономика с три процентни пункта. Георгиева добави, че световният растеж вероятно ще остане на нива около 3% през първата половина на следващото десетилетие, което е най-ниската средносрочна прогноза от 90-е години на ХХ век насам и е далеч под средната прогноза за растеж от 3.8% през последните две десетилетия.

“От историческа гледна точка растежът остава слаб както в краткосрочен, така и в средносрочен план”, посочи шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева отправи предупреждението си по време на събитие, организирано от Politico в Meridian International Center във Вашингтон, няколко дни преди предстоящата среща на МВФ и Световната банка в столицата на САЩ, където ще се съберат политици от цял свят, за да обсъдят най-належащите проблеми на световната икономика.

Това забавяне на икономическия растеж ще навреди на всички – особено на най-уязвимите хора и страни, подчерта Георгиева.

Очаква се държавите с ниски доходи да претърпят двоен шок заради високите разходи по заемите им и спада в търсенето на техния износ. Това може да доведе до увеличаване на бедността и глада, отбеляза Кристалина Георгиева.

“Около 15% от страните с ниски доходи вече са в затруднено положение, а други 45% са изправени пред висока уязвимост по отношение на дълга“, посочи ръководителят на МВФ, като призова по-богатите държави членки на Фонда да подкрепят за по-слабите страни.

В същото време въпреки мрачните перспективи за икономическия растеж, високата инфлация означава, че централните банки ще трябва да продължат да повишават лихвените проценти, отбеляза Георгиева.

Тя предупреди, че ако банковата система се разклати, политиците ще трябва да взимат тежки компромисни решения, избирайки между инфлацията и защитата на финансовата система. „Те трябва да бъдат по-бдителни и по-гъвкави от всякога”, категоричен бе председателят на Международния валутен фонд.

Кристалина Георгиева обърна внимание, че независимо от опитите на централните банки по света да овладеят инфлацията, глобалната икономика става все по-уязвима и нейната крехкост застрашава финансовата стабилност и влияе отрицателно върху икономическия растеж.

„Сега финансовата система, както банковата, така и небанковата, се изчиства, но това не означава, че не съществуват уязвимости“, поясни Кристалина Георгиева. Миналата година предполагахме, че не може лихвените проценти да са се повишили толкова много, след като са били ниски толкова дълго време, и да няма уязвими места. Нещо трябваше да гръмне, призна Кристалина Георгиева.

Тя прогнозира, че влошаването на отношенията между Запада и Русия може да доведе до загуби в търговията между 200 милиарда долара до 7 трилиона долара или между 0.2-7% от световния Брутен вътрешен продукт.

Глобалният растеж спадна почти наполовина миналата година до 3.4%, тъй като въздействието на руската инвазия в Украйна се разпространи в световната икономика, спирайки внезапно започналото възстановяването от COVID-пандемията.

Въпреки че се очаква нововъзникващите пазари в Азия да отчетат значително увеличаване на производството си, като прогнозите са, че Индия и Китай ще съставляват половината от целия растеж през 2023 година, за останалите 90% от развитите икономики по света се очаква забавяне.

Ръководителят на МВФ обаче изключи вероятността от глобална финансова криза, въпреки проблемите в банковия сектор в САЩ и Швейцария.

Тя призова държавите да действат по-консолидирано, за да не засилват продължаващата фрагментация на световната икономика.

От МВФ вече предупредиха, че геополитическата фрагментация, водена от напрежението между САЩ и Китай, рискува да навреди на световната икономика, като преките чуждестранни инвестиции все повече се насочват към обединени блокове от държави.

Георгиева призова страните да бъдат по-прагматични по отношение веригите на доставки.

Кристалина Георгиева повтори предупреждението си от януари, че по-дългосрочната търговска фрагментация – включително ограниченията върху капиталовите потоци и международното сътрудничество – могат да намалят глобалния брутен вътрешен продукт с до 7%, което се равнява на общото годишно производство на Германия и Япония.

Тя се позова на глава от доклада за световните икономически перспективи, публикуван на 6 април, в който се посочва, че геополитическото напрежение може да струва на световната икономика 1% от БВП през следващите пет години. В дългосрочен план той може да „изяде“ и 2% от БВП при липса на икономически растеж.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Украйна отново ще изнася ток за Европа след 6 месеца прекъсване

Украйна ще възобнови износа на ток за Европа за първи път от шест месеца. Спирането се наложи заради руските ракетни атаки срещу енергийната й инфраструктура, предаде „Ройтерс“

Намерението бе изразено в съобщение на сайта на Министерството на енергетиката на Украйна. Министърът на енергетиката Герман Галущенко е подписал документ, одобряващ решението за възобновяването на износа.

Понастоящем Украйна има право да изнася максимум 400 мегавата за Европейския съюз.

Галущенко посочва, че предоставянето на електроенергия на клиентите на Украйна е абсолютен приоритет за Киев.

Износът обаче ще бъдат спрян, в случай че има промяна в ситуацията и украинските потребители не могат да бъдат снабдени с електроенергия, предупреди Галущенко.

Според съобщението, разпространено от министъра на енергетиката, електроенергийната мрежа на Украйна работи близо два месеца, без каквито и да било ограничения. Това е дало възможност за съхраняване на известно количество резервна енергия.

„Най-трудната зима отмина“, написа Галущенко. Той добави, че след като се възобнови износът на електроенергия, това ще позволи на Украйна да привлече допълнителен финансов ресурс за необходимия ремонт на разрушената и повредена електроенергийна инфраструктура.

Галущенко благодари на инженерите и международните партньори за титаничната работа по отстраняването на досегашните пробойни в системата.

Междувременно външният министър на Украйна Дмитро Кулеба допусна, че в следващия пакет санкции срещу Русия, които се очаква да засегнат компанията „Росатом“, може да има изключения.

Той отчете, че има няколко държави, които в критична степен зависят от ядрените технологии на „Росатом“ и заради това те категорично ще се обявят срещу този пакет санкции. Така че, най-вероятно ще има изключения, посочи Кулеба.

България вече изрази резерви по повод ограниченията срещу „Росатом“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Семейна двойка отишла на кино

Семейна двойка отишла на кино. Избрали си да гледат филм за Годзила. Когато чудовището се появило за пръв път на екрана - показали муцуната му в близък план. Жената извикала уплашено: - Олеле, мамо! А мъжът отговорил замислено: - Вярно, бе! Много прилича на майка ти!

text

Домбровскис: Догодина става ясно готови ли сте за еврото

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обяви, че през пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България е готова за еврото.

Тогава ще бъде готов доклад, в който ще бъде отчетено дали икономическите показатели на България й позволяват да въведе единната европейска валута, обясни Домбровскис в интервю за Нова телевизия.

Той припомни, че заради проблема с много високата инфлация е отпаднал вариантът за януари 2024 година. Тя ще продължи да бъде сериозно предизвикателство пред страната ни.

Домбровскис не е оптимист, че преди 2025 г. ще можем да въведем еврото в България, тъй като вероятността да покрием критериите преди този срок е много малка.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мъск ще посети завод на Tesla в Китай

Американският предприемач Илон Мъск ще пристигне в Китай в събота, 8 април, и вероятно ще посети завода на Tesla в Шанхай. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Пътуването не е официално обявено, така че източници на Bloomberg отбелязват, че плановете може да се променят. Съобщава се, че Мъск ще бъде придружен от Том Джу, който беше назначен за старши вицепрезидент на компанията за производство на автомобилите на Tesla през април. От 2014 г. Джу ръководи изграждането и експлоатацията на завода на Tesla в Шанхай.

Китай е вторият по големина пазар на Tesla след САЩ, като продажбите в Китай представляват 22,3 процента от приходите на компанията през 2022 година. Tesla обяви през март, че разширява производството в китайския си филиал.

По-рано беше съобщено, че Мъск планира да посети Китай през април на фона на проблемите на Tesla и другите му компании в Китай. Обяснява се, че в момента Tesla е изправена пред много предизвикателства в Китай, включително трудности при изпълнението на плановете си за удвояване на производствения капацитет в завода си в Шанхай.

На автомобили Tesla е забранено да влизат в китайски военни съоръжения и места за политически срещи поради опасенията на местните власти относно камерите, монтирани на превозните средства.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Папа Франциск със специално наметало на Велика събота

Католиците по цял свят са в очакване на утрешния празник – Великден. Тази вечер, 8 април, от 20.30 часа, в Рим, в базиликата “Свети Петър” папа Франциск ще отслужи литургията за Велика събота.

По време на специалното Великденско бдение папата ще носи наметало, изработено в град Асти.

Това градче се намира в област Пиемонте в Италия – родният край на прадедите на папата, откъдето произлиза фамилията му Берголио.

Кореспондентът на БНР в Италия съобщава, че наметалото е изработено в шивашко ателие за църковно облекло, което е създадено от свещеника в Асти с цел възрастните и самотни хора в градчето да се събират и заедно да изработват красиви дрехи за църковни служби.

Наметалото за папа Франциск е изработено от шивачката Марина Бергантин. То е бяло и е обшито с малки камъчета. Има седем кръста, извезани цветя и седем нашивки. 

По време на литургията за Велика събота ще има бдение, съпроводено с шествие и запалена пасхална свещ. Тя ще осветява Ватиканската базилика, която първоначално е потопена в пълна тъмнина. Целта е да се покаже, че Възкресението, символизирано от пасхалната свещ, разпръсва тъмнината на живота, в който няма вяра.

За съботната литургия в “Свети Петър” се очакват 5000 вярващи. По време на нея е планирано папа Франциск да покръсти осем души.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Американска ядрена подводница ще патрулира в Близкия изток

Ядрена подводница, въоръжена с управляеми ракети, е изпратена от американските военноморски сили да патрулира в Близкия изток. Нейната задача е да подкрепя базирания в Бахрейн Пети американски флот.

Това предаде “Ройтерс”, позовавайки се на съобщение на американските военноморски сили.

Подводницата „Флорида” ще се присъедини към Пети американски флот за гарантиране на морската сигурност и стабилност в региона. Това обяви Тимъти Хокинс командирът, отговарящ за нея.

Подводницата още от четвъртък е в региона на Близкия изток и тогава е започнала да преминава през Суецкия канал.

Хокинс обясни, че подводницата е с капацитет да пренесе до 154 крилати ракети „Томахоук.”

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пак в устите на хората: При все, че през май ще чукне 40 години, едва ли някой би могъл да й даде повече от 30

Преди няколко дни  актрисата Алекс Сърчаджиева била забелязана в един от хипермаркетите в столицата, където си напазарувала две чанти със зарзават – ...