Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка да се яви като обвиняем в Окръжна прокуратура във Варна на 7-ми юни. Той ще трябва да дава обяснения по два казуса – “Езерото” и “Дупката” в центъра, предаде “Фокус”.

Служителите в община Варна знаят за призовката и днес цял ден преглеждат документацията по казусите.

В началото на месец май тази година кметът Иван Портних коментира, че цитирам “проблемът с Пловдивския панаир е пловдивски”. На брифинг за медиите той поясни, че целият казус с панаира идва от Костово време: “Тогава той е бил приватизиран, а тогава зам.-министър е била сегашната лидерка на БСП – Корнелия Нинова”, категоричен бе Портних. Според него след това Гуцанов, който в момента е нейн заместник в партията, а тогава е бил в Общинския съвет на Варна, е проспал вдигането на акциите на Търговски дом – Дупката в морския град, стана ясно още от думите на Портних.

“През 2017 г. получаваме акциите за Дупката. Единственото ни желание е било да си оправим тази язва на Варна. Никой не направи нищо за това. Но преди избори тази тема се вади винаги”, обясни още Портних на 10.05.2023г. във Варна. 

Той допълни, че Община Варна не е дала и стотинка за Дупката. “Всичко от наша страна е изрядно”, стана още ясно от думите на кмета на Варна. Поводът за коментара му беше заради сигнала на депутата Стела Николова до Прокуратурата и добави, че вече са му правили над 120 проверки. 

Търси се отговорност за канализационната тръба под Варненското езеро. Наблюдаващите прокурори трябва да решат дали да отстранят от длъжност Портних.

Преди близо две години институциите във Варна научават за авария на канализационна тръба, която минава през Варненското езеро, но в продължание на цели девет месеца по-късно, милиони кубични метри фекални води вече са в езерото.

Повече от година по-късно тръбата беше подменена и мръсната вода спря да се излива в езерото, поне временно. Тогава тръбопроводът обаче не беше закопан под дъното на Варненското езеро, какъвто беше планът. През следващите месеци последваха нови аварии и нови ремонти. В това време още боклуци оцветяваха водата в кафяво.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Искрен Митев: Атаките срещу редовния кабинет са яростни (част І)

Искрен Митев

Записът на заседанието ни направи услуга и работи изцяло в наша полза

Не мисля, че Бойко Борисов се готви да стане реформатор. Чрез избори ние трудно щяхме да го свалим. В момента имаме шанса интересите на Борисов да съвпадат с нашите възгледи за доброто на България. Освен съдебната реформа, и ние, и той смятаме, че не служебни кабинети трябва да управляват страната. Но на местните избори ще водим битка с ГЕРБ. Единственият човек, който в момента има смелостта да овладее на дефицита в рамките на 3% е Асен Василев.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев.

Още от интервюто:

Срутва ли се моделът „Борисов“?

Ще се възползва ли задкулисието от промените, за да инсталира свой нов модел?

Ще стане ли Борисов реформатор?

Как ще спорят на местните избори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ако влязат в общ кабинет?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]