1700 лева е средната заплата у нас в големите търговски вериги. Една трета от приходите в търговията на дребно в България са от тях

Общият ефект върху българската икономика на модерната търговия или т.нар. "ритейлъри" е 9,8 млрд. лева, като говорим съвкупен ефект към ...

Отличиха най-добрите в застрахователния и пенсионния сектор за 2022 г.


Годишните награди – за 15 път, в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас бяха връчени на официална церемония тази вечер в хотел “Маринела” в София.

Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, фондация “Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери, които ще отличат най-добрите компании в сектора.

На събитието присъстваха десетки официални гости, сред които председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепремиерът Лазар Лазаров, председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, председателят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, представители на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, бизнеса и финансовия елит, академичните среди, медиите. Вестинк “Банкеръ” е медиен партньор на събитието.

Специалните пластики, с които бяха отличените най-добрите, са дело на дизайнера Стефан Петров. 

Най-успешните компании в отделните категории бяха определени от експертно жури на база обективни публични критерии и показатели.  

Наградата в категория “Застраховател на годината – Общо застраховане“ за 2022 г. спечели ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД. Отличието връчи председателя на парламента Росен Желязков. Изминалата 2022 година е най-добрата година за “Булстрад”, отбеляза при приемането на наградата Недялко Чандъров, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на дружеството.

В категория “Застраховател на годината – Животозастраховане” за 2022 г. отличието отиде при “ДЗИ-Животозастраховане” ЕАД. Коста Чолаков, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор, получи наградата от Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор. “Най-важният лиценз е доверието, което ни дават клиентите, и те за поредна година потвърждават, че имат доверие на ДЗИ”, отбеляза Чолаков.

Призът “Застраховател на годината – Най-динамично развиващо се дружество” за 2022 г. спечели Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Наградата беше връчена от Владимир Савов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Застрахователен надзор”. БАЕЗ има покритие на 6 континента по света.

В категорията “Пенсионноосигурително дружество на годината”, за дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване, наградата взе ПОК “Доверие” АД. Тя беше връчена от Диана Йорданова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. 

Призът “Пенсионноосигурително дружество на годината”, за дейността по допълнително доброволно пенсионно осигуряване, отиде при ПОД “Алианц България” АД. Наградата беше връчена от Лазар Лазаров, заместник министър-председател по социалните политики и министър на труда и социалната политика.

В категорията “Пенсионноосигурително дружество на годината” за най-динамично развитие в дейността си спечели ПОД “Бъдеще” АД. Призът беше връчен от управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

В категорията “Застрахователен брокер на годината – Общо застраховане” победител стана ”Ес ДИи Ай Груп” ООД. Наградата беше връчена от Владимир Савов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Застрахователен надзор”.

Призът в категория “Застрахователeн брокер на годината – Животозастраховане” отиде при  “Ай Ен Джи Иншурънс Брокерс” ООД. Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на “Пощенска банка”, връчи наградата на отличеното дружество. 

Наградата “Застрахователен брокер на годината – Най-динамично развиващо се дружество” бе спечелена от “Амарант България” ООД. Призът беше връчен от Васил Велев, председател на Управителиня съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

Фондация “Проф. д-р Велеслав Гаврийски” връчи за 25-а поредна година своите национални персонални награди на най-заслужилите експерти и професионалисти в секторите застраховане и осигуряване.

С първата награда “За цялостен принос в развитието на българското застраховане” бе удостоен Константин Велев, изпълнителен директор на ЗАД “Армеец” АД и двукратен председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Наградата му бе връчена от председателя на парламента Росен Желязков. 

Носител на втората награда – “За цялостен принос в развитието на българското застраховане” стана Максим Максимов, който е основател на в. “Застраховател”.

“За цялостен принос в развитието на българското осигуряване” бе отличен Георги Тодоров, изпълнителен директор и член на Управителиня съвет на ПОД “ЦКБ-СИЛА”. Той получи наградата от Лазар Лазаров, заместник министър-председател по социалните политики и министър на труда и социалната политика.

С наградата “За цялостен принос в развитието на посредничеството в застраховането” бе отличен Йордан Велев, основател, собственик и изпълнителен директор на ЗД “Балкан”. Отличието му връчи Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

След официалната церемония обща снимка запечата всички наградени и награждаващи, официални лица и членовете на Организационния комитет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Гечев не съветва земеделците да плащат “консултантски”

Само директните плащания ни бяха останали, а сега и тях ни ги обвързват с консултантски услуги. Минават и за очертаване на декар взимат между 1 до 9 лева.

Това споделяли земеделски стопани пред депутата Ализан Яхова от ДПС, член на парламентарната комисия по земеделието. Тя постави проблема пред служебния министър на земеделието Явор Гечев по време на обсъждане на актуалната Кампания по прием през 2023 г. на заявления за подпомагане по интервенции под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 година.

Обсъждането на кампанията бе в дневния ред на провелото се днес, 17 май, заседание на земеделската комисия, на което бе изслушан министър Гечев. Във връзка с консултантските услуги Гечев бе категоричен, че Министерството на земеделието не съветва никой земеделски производител да плаща по 9 лева на декар за консултантски услуги и че подобни оферти не произтичат от неговата институция. До дни ще бъде изготвен наръчник, в който ясно е написано кое как да се попълва. Той се оправда с факта, че след като е бил приет Законът за подпомагане на земеделските производители много наредби трябва да се пренапишат. Но въпреки всичко настоя, че крайната дата, в която земеделските стопани трябва да са готови със заявленията си остава 30 юни.

Службите по земеделието работят на пълни обороти, направили сме необходимата организация, категоричен бе Явор Гечев. След като обаче и Ализан Яхова от ДПС, и Мария Белова от ГЕРБ-СДС му поясниха, че немалко земеделски стопани се оплакват, че не могат да изпълнят всички екологични изисквания и заради това се интересуват какви ще бъдат санкциите, пресмятащи риска от фалит, Гечев обясни, че двадесет пъти той и екипът му били питали Европейската комисия не може ли да се направят някакви изключения, но тя не искала да отстъпи.

Последва въпрос на Мария Белова дали и в други държави имат подобни проблеми, но той остана някак да виси във въздуха. Земеделският министър само отговори, че санкцията ще бъде до 3 процента от директното плащане.

На забележките, че системата СЕУ (Системата за електронни услуги на Държавен фонд “Земеделие”, в която земеделските стопани трябва да регистрират заявленията си – бел. ред.) не работи, представител от екипа на министър Гечев представи следната статистика, за да опровергае информацията на депутатите:

Общо до момента за Кампанията са отворени 26 480 заявления, с които се кандидатства за интервенциите на площ, като в тях са очертани 572 878 парцели с обща площ 2 230 839.73 хектара.

Към същия момент се заявяват и интервенции, които са на глава животно, като в 6383 заявления са декларирани 435 220 животни, от които 323 357 дребни преживни и 111 863 едри животни.

Друг наболял въпрос, който поставиха депутатите, бе свързан с визуализацията на наклоните по терените. Министър ги успокои, че те ще се виждат, след като заявлението се затвори. Той бе категоричен, бе системата сработва, но не може да отрече, че има и ще продължи да има проблеми. В същото време поясни, че земеделският стопанин може да си подаде заявлението и във всяка общинска служба, но че той и екипът му имали голямата амбиция да вкарат бенефициентите на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 година в електронна система.

На въпрос защо когато един земеделски стопанин очаква, че и в системата на БАБХ, и в ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол), подадените от него данни за 95 броя крави, например, ще са еднакви и на двете места, а се оказва, че има разминавания, министър Гечев отговори, че това е негова болна тема от години.

“Отделните системи не си говорят” – призна Гечев, но даде уверение, че на проблема се търси решение.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България влиза в IFCMA – форум за намаляване на въглеродни емисии

Правителството одобри намерението на Република България за присъединяване към Приобщаващия форум относно подходите за намаляване на въглеродните емисии (IFCMA) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Решението упълномощава министъра на околната среда и водите да подпише и изпрати молба за присъединяване до генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

IFCMA се стреми да предостави цялостен анализ на политиките за справяне с изменението на климата, на тяхната ефективност и свързаните с това разходи. 

Инициатива на ОИСР може предостави подкрепа на страните, изразена под формата на многостранен диалог, както и информиран, улеснен и обективен анализ, за да се гарантира ефективността на усилията за смекчаване на въглеродните емисии. Форумът допълва и подкрепя съществуващите норми в областта на климата като Парижкото споразумение и Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

IFCMA ще съпостави пълния набор от политики за смекчаване (регулаторни, стимулиращи, основани на цените и т.н.), първо чрез изготвяне на типология и анализ и след това извършване на оценка на ефективността на политиките за намаляване на емисиите. Така правителствата ще могат да измерват глобалния напредък, като същевременно разпознават добри практики, които могат да бъдат приети или адаптирани към националните обстоятелства.

С присъединяването на България към IFCMA ще бъде изпратен положителен сигнал към държавите-членки. Също така страната ни ще демонстрира постоянство, ангажираност и последователни усилия за пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Държавата ще предостави бутилирана вода за Община Белово

Министерският съвет разгледа и прие Решение за освобождаване с възстановяване и предоставяне на освободени държавни резерви по искане на кмета на Община Белово за преодоляване на последиците от обявеното частично бедствено положение на територията на село Дъбравите, община Белово, област Пазарджик. 

Бедственото положение е обявено поради авария на довеждащ водопровод и помпена станция. 

Според решението държавата ще предостави безвъзмездно бутилирана вода за питейни нужди, както и дезинфектанти, ръкавици и маски за нуждите на населението на територията на село Дъбравите, в Община Белово, област Пазарджик.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]