ПП-ДБ иска изслушване в НС на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Пнресконференция ПП и ДБ Атанас Атанасов Асен Василев Кирил Петков Христо Иванов

Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда. Това се казва в позиция на коалицията ПП-ДБ, изпратена до медиите.

От ПП-ДБ казват, че ще извикат на изслушване в парламента Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров с няколко въпроса:

  • Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?
  • Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява дейността си?
  • Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?
  • Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?
  • Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и днес получи охрана от Министерство на правосъдието?”

Ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях. Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи, се казва още в позицията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Еврокомисарят Оливер Вархеи ще посети България

Оливер Вархеи

На 16 май комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи пристига в София за участие във форума „ЕС среща Балканите“, посветен на 50-годишнината от първото разширяване на Европейския съюз. 

Конференцията ще събере в столицата европейски лидери, министри на външните работи, политици и представители на неправителствения сектор. Основната тема е европейската интеграция на Западните Балкани и предизвикателствата, пред които са изправени ЕС и региона.

Запис от изказването на еврокомисаря пред форума ще бъде излъчен по сателитната телевизия EbS.

В програмата на Оливер Вархеи е включена и среща с президента Румен Радев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Арх. Иван Шишков: Северната скоростна тангента е нищо като нещо или нещо като нищо(част І)

Иван Шишков

Проверките показаха, че всички магистрали са в недостиг на материали. Преди месец и половина прокуратурата възложи подробни проверки на АМ“Хемус“. Събуждаме „заспалите магистрали“ като „Струма“. Смисълът на магистралите е да бъдат построени от край до край

Не всички наши магистрали по същество са магистрали. “Тракия“ е магистрала, “Хемус“ също, но само в частта от София до с. Яна – с габарити и скорост за магистрала. Северната скоростна тангента обаче е нищо като нещо или нещо като нищо. Не знам кое от двете. Този път е обявен за магистрала през 2018 г., без да има нито габарит за магистрала, нито достатъчно широки ленти. Играе се с термините, а още при проектирането всичко е било предварително ясно. Пак ще кажа, всичко е в заданието и неговото планиране. Нататък е важно и обектът да се изпълни качествено, но при грешно задание резултатите ще бъдат тези.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ служебният министър на МРРБ Иван Шишков.

Още от интервюто:

Изчисти ли МРРБ „строителната бутафория“ от имитациите и фалшификатите?

Магистрали ли са нашите магистрали според европейските стандарти?

Възможно ли е възложителят да е указал магистралите да се строят „тънки“?

Как ще се преодолее кресненската „тапа“ на АМ „Струма“?

Как се проектира и строи магистрала – цялостно или на части?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

БАН организира изложба в памет на загиналите в Босилеградския погром

Във връзка с годишнината от „Босилеградския погром“, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН представя фотоизложбата „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 година“. 

Откриването ще се състои на 21 май (неделя) от 17 ч. в северното фоайе на музея с участието на изследователя доц. д-р Стефан Дечев от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и на председателя на Културно-информационния център на българското малцинство „Босилеград“, Сърбия.

На 15 и 16 май 1917 г. сръбско паравоенно формирование, начело с поручик Коста Милованович Печанец, се прехвърля в стара България и “преминава” през Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Горна и Долна Ръжана. В резултат от акцията са изпепелени 317 къщи, убити са най-малко 32-ма души, има и две деца, изгорени живи. Варварството става известно като „Босилеградския погром“.

Всяка година българите от Западните покрайнини (особено в Босилеградско), честват паметта на загиналите. засега опитите на българското малцинство да издигне паметник с имената на загиналите търпят провал, а възпоменанието на загиналите всяка година става повод за краткотрайна преоценка на историческите грешки в българо-сръбските отношения. Експозицията може да бъде посетена в рамките на един календарен месец.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Правосъдното министерство ще осигури охрана на Борислав Сарафов

Борислав Сарафов

Правосъдното министерство ще осигури охрана на заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, предаде БТВ, позовавайки се на свои източници.

По-рано днес в изявление пред журналисти директорът на НСлС и заместник-главен прокурор заяви: „Познавам Иван Гешев, познавам и методите на Иван Гешев. Призовавам да ми бъде назначена охрана, тъй като ме е страх за живота ми“.

Междувременно стана ясно и кой е израелският експерт, заведен до мястото на взрива по кортежа на Иван Гешев.

Според заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров експертът е бил в България, за “годишнина от основаването на държавата Израел”. В момента на взрива са били заедно на обяд и сам е предложил да помогне.

На този фон обща размяна на искания на оставки – Гешев поиска оставката на Сарафов, Сарафов тази на Гешев, а преди дни и оставката на Ясен Тодоров. Всички те зависят от Висшия съдебен съвет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]