Нови рекорди с цените по морето: Скромен обяд от кюфтета с лютеница излиза около 15 лв., водата е златна, а за омар се броят 230 лева!

Цените в ресторантите и сладкарниците на морето удариха нов рекорд с откриването на сезон 2023, показа проучване на "Телеграф“. Тузари плащат по ...

Ако не ви се пътува със самолет, уникална дестинация супер близо до България ви очаква с добри цени за уикенд приключение

Ако ви се пътува в чужбина, но в същото време не желаете да изгубите безброй часове в изморително шофиране или летене, Ниш е едно от най-добрите ...

Започна записването за палатковия лагер за събора “Рожен” 2023

Започна приемът на заявки за терени в палатковия лагер на „Рожен“- Събор на народното
творчество и животновъдство за 2023 година.
Лагерът ще е за 2500 палатки, разделен на сектори, включително и зона за каравани и кемпери. В него ще има осветление, охрана, мобилни санитарни възли, а за автомобилите ще са обособени специални паркинги. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.
Запазването на място в лагера ще става след подаването на заявка на електронен адрес:

camp@ rozhen.bg до 1 юли, включително.
За по-добрата организация и удобство настаняването в палатковия лагер ще започне от сутринта на 13 юли.
Допълнителна информация за начините на плащане ще може да намерите на телефон 0884350225, както и в секция „Новини“ на сайта на събитието.

„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.
Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и
120 години от Илинденско-Преображенското въстание.
От 14 до 16 юли на 4 сцени ще се проведе национален фолклорен конкурс. През трите дни ще има музейни експозиции, изложение на занаяти, исторически етновъзстановки. В специализирани изложения посетителите ще видят различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване.

В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.
Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит новият
Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси българското
национално знаме.

Официалната церемония ще е грандиозен спектакъл с 1000 участника, шоузаря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.
Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кирил Петков: Няма да подкрепим първия мандат

Парламент заседание Кирил Петков

Днес имахме много задълбочено разискване на Коалиционен съвет, на Национален съвет и сега на парламентарна група. Отговорът е, че няма да подкрепим първия мандат. Това съобщи Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Че няма да бъде подкрепен първият проучвателен мандат за съставяне на правителство, заяви и Христо Иванов, който също е съпредседател на ПП-ДБ.

“Започваме за работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори”, заяви Петков.

Христо Иванов подчерта, че това, с което ще започнат, е консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията.

“Смятаме, че ситуацията, която се създаде в последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа система, институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в Конституцията, по отношение на Висшия съдебен съвет, по отношение на Прокуратурата”, отбеляза той и добави, че е очевидно, че всичко останало дава къси съединения.

“Така, че ние ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която да може да се формира конституционно мнозинство, на база на което наистина вторият мандат да може да бъде реализиран, така че това ще бъде нашият акцент оттук нататък”, обясни Иванов.

Той уточни, че ще разговарят с всички политически сили, включително и с “Възраждане”.

Тази вечер Националният съвет на ПП се събра на заседание. Очакваше се на него да бъде взето окончателно решение дали да бъде подкрепен кабинет с първия мандат, предложен от ГЕРБ-СДС, с министър-председател Мария Габриел.

По-рано днес се е провел коалиционен съвет заедно с лидерите на ДБ. Решението ще бъде обявено по-късно тази вечер след среща на парламентарната група.

Преди заседанието съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви:

“Вие знаете, че ние сме много демократична коалиция, свършихме Коалиционен съвет, сега минаваме през Националния съвет на “Продължаваме промяната” и завършваме на “Кърниградска” с парламентарната група и тогава ще можем да ви кажем информация”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ЕК иска да създаде първо поколение европейци, неупотребяващи тютюн

Европейската комисия регистрира европейска гражданска инициатива “Европа без тютюн”.

Инициативата цели постигането на първо поколение европейци, неупотребяващи тютюн, до 2030 г., като се прекрати продажбата на тютюневи и никотинови изделия на гражданите на Европейския съюз, родени след 2010 година. 

Инициаторите настояват за: 

– създаване на европейска мрежа от плажове, речни брегове и национални паркове без тютюн и угарки;

– разширяване на пространствата на открито без тютюнев дим, особено тези, които са посещавани от малолетни и непълнолетни;

– премахване на рекламите и присъствието на тютюневи изделия в аудио-визуалните продукции и социалните мрежи;

– финансиране на проекти в областта на научните изследвания, които се занимават със заболявания, причинени от употребата на тютюн.

Организатор на инициативата от българска страна е България без дим / Smoke-free Bulgaria.

За да може Европейската комисия да предприеме последващи действия, инициативата трябва да събере подкрепата на поне 1 млн. европейски граждани до януари 2024 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Българинът Слави Кючуков е част от световния финансов елит в Dubai FinTech Summit 2023

Слави Кючуков, Конференция по финансови технологии в Дубай (Dubai FinTech Summit 2023)

SLEX – Глобалната борса за криптовалути и суровини, основана от Слави Кючуков, е била представена на Конференцията по финансови технологии в Дубай (Dubai FinTech Summit 2023), която се проведе на 8 и 9 май. Кючуков е показал иновативни продукти и услуги на платформата си, включително търговски алгоритми на изкуствен интелект.

Това е изключително признание за преуспелия българин, защото двудневното събитие се провежда за първи път в Международния финансов център на Дубай – водещият интернационален финансов хъб в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA). В него са участвали 5,000 главни изпълнителни директори и технологични експерти на финансовотехнологични фирми и 100 изложители от целия свят. Учредителният форум е бил под патронажа на шейх Мактум бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум – първи заместник владетел, заместник министър председател и финансов министър на Дубай.

Конференцията е уникална платформа за комуникация и сътрудничество за стартъпи, инвеститори и лидери от сектора и възможност те да се възползват от разрастващия се пазар на финансови технологии в региона и извън него. Почти 60% от фирмите от бранша на Съвета за сътрудничество в Персийския залив са базирани в Дубай. Емирството е “дало подслон” и на над 20% от световния финансово технологичен бизнес. Секторът от региона на MEASA пък се очаква да удвои пазарната си оценка от 135.9 млрд. щ. долара през 2021-а на 266.9 млрд. долара през 2027-а.

Слави Кючуков, Конференция по финансови технологии в Дубай (Dubai FinTech Summit 2023)
Слави Кючуков, Конференция по финансови технологии в Дубай (Dubai FinTech Summit 2023)

Сред държавите от района на Близкия изток и Северна Африка, Обединените арабски емирства са напълно готови да приемат безкасовото общество. Според Visa – съвместен спонсор на домакините за събитието – 52% от потребителите в ОАЕ вече се разплащат безналично или смятат да го направят до 2024-а.

Двата дни на бизнесконтакти по време на Dubai FinTech Summit 2023 са предоставили възможност за създаване на нови връзки, за разширяване на професионалната мрежа, за обмяна на идеи и за изучаване на последните разработки в областта. Сред по-известните оратори са били Бил Уинтърс – главен изпълнителен директор на “Стандард чартърд”, Брад Гарлингхаус – главен изпълнителен директор на “Рипъл”, Пиюш Гупта – главен изпълнителен директор на “Ди Би Ес банк Сингапур”, Джени Джонсън – президент и главен изпълнителен директор на “Франклин Темпелтън”, и Брайън Армстронг – главен изпълнителен директор и съосновател на Coinbase.

Дубайският форум е възможност за бизнесмените и за правителствата да създадат световен базов индекс за финансови иновации, защото среща световно известни учени, политици и изпълнителни органи, които да работят заедно и да си сътрудничат за разработването на жизнено важните за финансовите технологии и за целия финансов сектор инструменти, регулации и рамки.

Слави Кючуков, Конференция по финансови технологии в Дубай (Dubai FinTech Summit 2023)
Двата дни по време на Dubai FinTech Summit 2023 са предоставили възможност за създаване на нови връзки и обмяна на идеи.

Участниците са станали свидетели на интерактивни дискусии, дебати и беседи, ръководени от най-големите умове в сферата на финансовите технологии; на устойчивото развитие; на екологичното, социално и корпоративно управление; на финансовите услуги, предоставяни от нефинансови институции; на Web3 криптовселената; на управлението на лични състояния; на цифровите разплащания и на отворените финанси. Визуалните демонстрации пък са показали последните тенденции и новости в екосистемата на финансовите технологии, включително нови продукти, услуги и технологии.

В по-професионалните и задълбочени сесии глобални лидери са споделили най-добрите практики в базираните на финансовите технологии приложения в сектора на финансовите услуги. Целта е била да се разбере по-задълбочено влиянието на тези иновации върху организациите, дейността на бизнеса и потребителите.

Участието на SLEX в учредителния Dubai FinTech Summit 2023 е монументална стъпка към обявяването на новаторския й подход на света и към разширяването на глобалния й бизнес.

SLEX е глобална платформа за търговия с криптовалути и стоки, фокусирана върху разработването и популяризирането на цифрови и базирани на блокчейн търговия с активи. SLEX Exchange е точка за достъп до сървър, която ще бъде връзка с продуктовата екосистема, като също така предоставя различни начини за потребителите да печелят. SLEX Token е двигател на допълнителни способности за всеки притежател.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]