Бивш кадър на “БАНКЕРЪ” с награда за разследване “Радостина Константинова”

За 11 пореден път фондация “Радостина Константинова” връчи годишните си награди за разследваща журналистика за 2022 година. Официалната церемония се състоя на 11 май, в Гранд хотел София.

Бяха връчени две големи награди за журналистически разследвания. Те бяха спечелени от Генка Шикерова и бившият кадър на “БАНКЕРЪ” – Ивайло Станчев.

Тази година на журито в състав Люба Ризова, Валерий Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешин, Светла Петрова били представени 23 разследвания по 22 различни теми. Повтарящата се била за купуването на избори.

Генка Шикерова бе отличена за разследването си за “Свободна Европа” – “Бизнесът обича тишината. Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски”.

Ивайло Станчев бе награден заради серията си от разследвания в “Капитал” – “АЕЦ “Козлодуй” е обезщетил фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева”, “С извънсъдебна спогодба държавната централа се отказва да си търси и неустойки за 120 млн. лева”, “Съмнителна поръчка за 84 млн. лева на АЕЦ “Козлодуй” сочи Людмил Стойков”, “Атомни поръчки или как се прави търг за храна за 30 млн. лева в АЕЦ “Козлодуй”.

Студентската стипендия спечели второкурсникът Петър Желев, който бе избран от жури в състав проф. Луливера Кръстева, проф. Ефрем Ефремов и Зина Соколова – преподаватели във ФЖМК на Софийския университет.

По време на церемонията стана ясно, че сред гостите е Константин – Кирил – синът на Радостина Константинова, в чиято памет е създадена фондацията и се връчват наградите. Присъстваше и нейната майка – детският педиатър д-р Вангелова, която всяка година отпуска стипендията за студент от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Това не е случайно, тъй като Радостина Константинова е завършила същия факултет.

Там тя се запознава и с немалка част от колегите си, с които по-късно работи в “168 часа”, в “Политика”, в “Монитор”, в ТВ 7.

Нейна състудентка е и един от учредителите на фондацията – Даниела Фералиева-Симеонова. В документален филм на режисьора Боряна Пунчева, която също присъства на церемонията, Симеонова признава, че се запознава с Радостина на стената на плача, където бъдещата съоснователка на “168 часа” скачала от радост, защото била приета да учи журналистика с най-висок резултат – била първа в списъка.

Други колеги, които разказаха спомени за Радостина Константинова, бяха Петя Минкова, Тодор Пройчев, Огнян Ангелов, Диляна Динева, Таня Митова, Диана Кънчева и Борислава Радоева. Те споделиха как са се учили от нея на журналистика, как тя живеела с мисълта да им даде, колкото се може повече. Как ги съветвала да не се страхуват и да пишат за всичко, защото тъкмо когато излеят чувствителната информация, за която са наясно, че е опасно, че я знаят, тя вече ще е публично достояние и няма да представлява риск за тях.

“Вас многото гледни точки, които сте събрали, ви пазят”, успокоявала колегите си Радостина Константинова. В същото време тя твърдо заставала зад всеки свой колега, като журналистическите разследвания в “168 часа” предварително били четени от адвокатите Ина Лулчева и Даниела Доковска.

Радостина Константинова убеждавала колегите си, че журналистическата работа е също толкова важна, колкото тази на президента и премиера и заради това нейните репортери не се притеснявали да звънят на министри и в два, и в три часа през нощта. Освен това те можели по всякакъв повод да се консултират с нея – тя на всекиго отделяла време и без да казва “направи еди-какво си”, успявала да ги насочи как сами да намерят решението.

Не на последно място учила хората, които работели с нея, на уважение към фактите и към детайла. Имала характерен жест, при който щраквала с пръсти и след това казвала, че й липсва нещо. Тогава най-често текстът отивал в кръглата папка – кошчето.

Колегите й подчертаха, че тя имала извънземен талант – в текстовете й имало и разкриване на истината, и динамика стил “Хемингуей”, и ритъм, за който на въпрос: “Как го постига”, отговаряла лаконично – “Черна кутия”.

След края на филма последва музикално изпълнение – на пиано и цигулка свириха Сияна Керемедчиева и Сара Паносян. А след края на церемонията по награждаването желаещите да се включат в инициативата, подета от Люба Ризова, на лобното място на Милен Цветков да се построи чешма, пишеха мейлите си, на които тя да им прати банковата сметка за даренията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Андрей Цеков: Кукловодите на БКП и ДС сменят маската и се готвят за управление (част І)

Андрей Цеков

Политическата система у нас е колективен аватар на тесен кръг, който контролира всички ресурси. ГЕРБ потуши гражданската енергия чрез инженерни политически сателити. Бяхме готови да дадем шанс на ГЕРБ да демонстрира желание за реформи, но ГЕРБ и реформа е оксиморон

Според мен има огромна вероятност първият мандат за управление да бъде осъществен. Целта на силите от коалиция „Магнитски“ винаги е била да се възпроизведат под някаква форма. А в последно време имат нужда и да се реабилитират в очите на българското общество и на западната цивилизация. Затова търсеха подкрепа от сили, които не носят тази дамга. Дамгата на хора, обвързани с корупция, на хора, обсебили обществен ресурс или потискали основни права и свободи. Имаха нужда от смокинов лист. Затова и очакваха от нас съвместност в управлението.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ Андрей Цеков, депутат от коалиция ПП-ДБ и зам.-министър на финансите от кабинета „Петков“.

Още от интервюто:

Обединяват ли се в управление политическите наследници на БКП и ДС?

Ще бъде ли реализиран първият мандат за управление?

Как ГЕРБ и ДПС се готвят да проведат съдебна реформа?

Какъв избор стоеше пред коалиция ПП-ДБ в консултациите за управление?

Защо българското общество не разбира реформаторите?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Легален начин да бъдеш напафкан

Катастрофа - Черни връх - Георги Семерджиев - 5 юли 2022 година

Огромен билборд до столично училище в кв. “Света Троица” рекламира “Легален начин да бъдеш “напафкан”. На картинката бисквитки с листа от канабис и найменование на сайт, който уверява че “активната съставка в нашите продукти е много силна и ефективна”. Както и че те “са за пълна релаксация, облекчаване на болки и борба с гаденето”. Ставало въпрос за “напълно естествен и законен продукт”.

Е, мнозина от клиентите го използвали “заради еуфоричните, релаксиращи и стимулиращи ефекти” и имало разлики при въздействието върху всяка отделна личност. Но бил както за онези, “които търсят облекчение от остри болки”, така и за онези, “които просто искат да се насладят на ефектите на законния канабис за релаксация”.

Граждани подали сигнал на телефон 112, но в продължение на седмица – реакция нула. Преди месеца обаче шефът на отдел “Борба с наркотрафика“ в митниците обяви, че веществото хексахидроканабинол в последните два-три месеца прави мощна експанзия и предстои да бъде категоризирано като наркотично вещество в законодателството.

Към днешна дата, значи, всичко е наред. Продуктът не е незаконен, а общината е прибрала парите за билборда по реда на съответната наредба. Не е ясно колко от клиентите имат болки в гърба, но всички вкупом се радват на еуфорично-релаксиращо-стимулиращите ефекти. Най-вече онези, чието потиснато състояние може да бъде обяснено с безделничество, поради което и няма как да се уморят, за да имат нужда от релаксация и стимулация да свършат нещо полезно.

Междувременно граждани протестират по друмища и кръстовища след поредната авто касапница. И понеже тя стана в същия квартал на същия град от общината явно са се засрамили, та свалили най-сетне билборда. От МВР пък се отсрамиха с поредната специализирана полицейска операция по пътищата, резултатите от която са предизвестени подобно на всички останали – десетки случаи на шофиране след употреба на алкохол и/или под въздействие на наркотични вещества или техни аналози. А пък след направена проверка в пловдивска дискотека се надигна правозащитен ресторантьорски вой, понеже обискираните клиенти били накарани да се съблекат и заемат неудобни пози.

Та, легален начин да бъдеш напафкан има. Защо да няма, щом нелегалните са в изобилие, а отровата е налична и пред училищата, и в училищните лафки. При това активната съставка в нашите продукти става все по-силна и ефективна от основите към върха на държавната пирамида.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Осигуряват ментор на работодателите за загубилите трудови навици

бюро по труда

Правителството одобри промени в Закона за насърчаване на заетостта за повишаване на ефективността на държавната политика по заетост и обучение. 

Измененията включват мерки за стимулиране на участието на пазара на труда, по-бързата и устойчива заетост на безработни в неравностойно положение и подпомагане на тяхната адаптация на работното място. 

Новите разпоредби ще създадат условия за повишаване на качеството на предоставяните от Агенцията по заетостта услуги за заетост и обучение. Те ще подобрят и инструментите за удовлетворяване потребностите на работодателите от работна сила и ще намалят административните разходи за работодателите и дирекциите „Бюро по труда“, свързани с посредническите услуги по заетост и обучение на възрастни.

Промените предвиждат обединяване на насърчителните мерки за заетост в нова мярка за стимулиране на заетостта на хората от неравностойните групи на пазара на труда на пълно или непълно работно време. 

По нея работодателите ще имат възможност да заявят обучение за лицата, които ще наемат, както и да осигурят ментор, който ще ги подпомага да придобият или възстановят трудовите си навици и да се адаптират към работата.

С новите разпоредби се предоставя възможност търсещите работа да ползват посреднически услуги по информиране, наемане на работа, насочване към програми и мерки за обучение във всички дирекции „Бюро по труда“ в страната, независимо от мястото на регистрация. 

С цел ограничаване на пречките пред заетостта се намалява санкцията за прекратяване на регистрацията на безработни от шест на три месеца. Санкцията за хората, чието участие в субсидирана заетост е прекратено с дисциплинарно уволнение, се променя от забрана за регистрация в бюро по труда в забрана за участие в заетост или обучение, финансирано от държавния бюджет.

Промените в Закона за насърчаване на заетостта предвиждат още преобразуване на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в административна структура чрез вливане в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към Министерството на труда и социалната политика.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ще обсъждат единната валута на БРИКС на срещата на върха през август

БРИКС

Лидерите на страните от БРИКС ще обсъдят възможността за въвеждане на единна валута на срещата на върха през август в Южна Африка. Това съобщи министърът на външните работи на африканската държава Наледи Пандор. 

Според нея единната валута в рамките на блока е въпрос, който трябва да бъде “обсъден правилно”. “Не мисля, че винаги трябва да приемаме, че тази идея ще работи, защото икономиката е много сложна и трябва да имате предвид всички страни, особено в ситуация на нисък растеж, когато излизате от кризи”, коментира тя в интервю за Блумбърг. 

Г-жа Пандор добавя, че дискусията за единната валута е породена от дискусии в страните от BRICS за това защо не могат да използват собствените си валути вместо щатския долар в търговията помежду си. Ръководителят на Южноафриканската централна банка Лесетжа Кганяго обясни в коментар за Bloomberg, че създаването на единна валута ще доведе до дискусии за създаването на единна банка от БРИКС. 

“Не знам как ще говорим за валута, емитирана от група държави, които са в различни географски местоположения, защото валутите са национални по своята същност. За да стигне еврозоната до това, страните в нея трябваше да сключат споразумение, според което всички страни трябваше да се откажат от своите валути”, отбелязва Лесетжа Кганяго. 

БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Bloomberg, позовавайки се на данни на Международния валутен фонд, пише, че до 2028 г. техният принос към глобалния икономически растеж ще бъде 33.6 процента от глобалния показател. 

Според МВФ, Китай ще играе основна роля в растежа на световната икономика през следващите пет години. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пеканов с призив гласът на гражданите да се взима под внимание

„Гласът на гражданите не само трябва да бъде чут, а да бъде взет под внимание. Социалните мрежи и улицата не са достатъчни, гражданите трябва да бъдат част от правенето на политики, да задават своите въпроси и да получават информация по прозрачен начин.”

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на публичната дискусия в Министерския съвет, преминала под надслов „Открито управление – цел и фокус на доброто управление“. С нея страната ни се включи в Седмицата на отвореното управление, провеждана в 75 държави по света, по глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“.

Атанас Пеканов подчерта, че скоростното технологично развитие и повишаващото се значение на данните и тяхното ефективно използване налагат промяна на културата на управление, изискват повишена гражданска активност и включване при изработването на политики, подготовката на закони и вземането на решения. Той допълни, че така институциите мотивират гражданите, че техните усилия няма да бъдат присвоени и им дава сигурност за бъдещето.

„Един от факторите на успеха, една от разликите между нациите, които се провалят, и тези които успяват, е наличието на включващи, а не изключващи институции – такива, които дават сигурност и ясни правила, прозрачност и доверие на гражданите, че те могат активно да участват във вземането на решения и реално да коват съдбата на обществата си“, бе категоричен Пеканов.

В хода на дискусията бяха представени четири от най-интересните и с висок обществен потенциал мерки от ІV Национален план за действие по инициативата. Той е изготвен и изпълняван съвместно от администрации и неправителствени организации. В него са включени следните мерки:

–  събиране, обобщаване и анализиране на публичните разходи за преодоляване на COVID-пандемията;

– спешна необходимост от изработване на проект на Закон за доброволчеството;

– разработване на единни стандарти за онлайн петиции до държавните органи;

– създаване на национална Рамка за инспектиране на качеството на образованието

Представители на гражданския сектор, на държавната администрация, на научните и технологичните среди дебатираха по темата „Изкуственият интелект – регулация и бъдеще“, заложена като мярка в плана по „Партньорство за открито управление“. 

Разисквани бяха и актуалните въпроси, свързани с приложението на изкуствения интелект, от национално, европейско и глобално значение. Бяха поставени въпроси как се защитават човешките права и личните данни, какви са възможностите за верификация на използваната информация и на какъв етап е подготовката на общите стандарти в рамките на Европейския съюз. 

Също така бе обсъдено трябва ли да има рестрикции за приложение на изкуствения интелект, как ще се отрази приложението му в образованието и как да се постигне хармоничност между свободата за технологичното развитие и контрола от страна на човека върху използването на изкуствения интелект.

Четвъртият Национален план за действие по инициативата „Партньорство за открито управление“ е публикуван на Портала за обществени консултации (strategy.bg), а интернет страницата на Глобалната инициатива „Партньорство за открита управление“ е opengovpartnership.org. 

В рамките на Седмицата на отвореното управление ще бъде организиран и Ден на отворените врати в сградата на Министерския съвет на 13 май 2023 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]