ГЕРБ-СДС не приема ПП-ДБ да променя графика за среща с Габриел

19 . 04. НДКМария Габриел и министър-председателят на България Бойко Борисов ще откриха в столицата международна конференция под надслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа

Коалиция „Продължаваме промяната“ – “Демократична България“ (ПП-ДБ) съобщи, че ще се срещне с Мария Габриел – кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер в петък, 12 май. Така тя размести предварително договорения график за срещи, предложен от ГЕРБ-СДС. Според графика срещата с ПП-ДБ трябва да се проведе утре, 11 май, от 10.00 часа.

Причината за промяната се налага, за да могат в срещата да се включат и лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, които утре, 11 май, няма да са в България

В отговор на съобщението на ПП-ДБ от пресцентъра на ГЕРБ – СДС обявиха непреклонната си позиция, че ще очакват представителите на втората политическа сила според първоначално обявения график. 

„Доколкото ни е известно в София са съпредседателите на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев. Очакваме, че при 7 партии и 77 НПО има лидери, които са в България и могат да участват в срещата, която първоначално приеха!“, се казва в съобщението от пресцентъра на ГЕРБ.

Оттам добавят и че ръководството на парламентарната група ГЕРБ – СДС и кандидатът за премиер Мария Габриел ще очакват представителите на ПП-ДБ утре в 10.00 часа в зала „Запад” на Народното събрание. Очаква се на тази среща да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство. В срещите ще участва и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, се посочва в съобщението. 

С. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Карта за безплатно пътуване из Европа спечелиха 551 българи

Обявиха резултатите от DiscoverEU! 

Притежателите на над 35 000 безплатни карти за пътуване с влак в цяла Европа през 2023 г. вече са ясни, сред тях са и 551 младежи от България.  

DiscoverEU е инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на хиляди млади европейци да се запознаят с многообразието, културата и историята на Европа, да натрупат нови спомени и да създадат нови приятелства. От началото на инициативата през 2018 г. досега, над 247 000 младежи са спечелили карти за безплатно пътуване. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Крум Зарков: Лицата се сменят, но „търговският център“ на бизнеса с паспорти е един и същ

Крум Зарков

Кандидатите за български паспорт нямат нужда от посредници. За да бъдат приети всички важни закони е нужно доста време, трябва да има парламент с дълъг хоризонт. Според новото преброяване, в България живеят малко над 5 млн. човека, а в избирателните списъци сме 6,8 млн., проблемът е огромен. Към момента имаме 6 делегирани европрокурори, а сме се разбрали за 15

От много години изчистването на избирателните списъци е огромен проблем. По резултатите от новото преброяване, в България живеят малко над 5 млн. човека, а в избирателните списъци сме 6,8 млн. Поставял съм въпроса многократно като народен представител от БСП, за въвеждането на активна регистрация, както е в много страни – списъците да се създават преди всеки вот, чрез активно заявяване за участие. И винаги предложенията ми са били отхвърляни с най-различни аргументи. Иначе ИК е непрекъснат обект на издевателства в парламента. Той трябва да се подлага на промени далеч от избори, а не в навечерието им. Страхувам се, че ако в момента се отвори ИК, това няма да доведе до нищо добро.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Още от интервюто:

Колко време е необходимо на 49-ия парламент, за да гласува най-важните за нацията закони?

Постижимо ли е квалифицирано мнозинство в настоящия парламент?

Може ли министерството на правосъдието да инициира нужните промени в Изборния кодекс за изчистване на избирателните списъци?

Какво показват новите сведения за злоупотреби с българско гражданство?

Колко са хората с български паспорти в РСМ?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]