Сценарист за матурата по БЕЛ: Едно произведение ще бъде обърнато с хастара навън, без да има полза за никого

Едно прекрасно стихотворение, каквото е "Посвещение“ на Петя Дубарова, днес ще бъде разкостено, разчленено, анализирано от хора, които дали това ...

Четири от изтребителите Ф-16 ще бъдат доставени на България в началото на 2025 г.

Димитър Стоянов

Четири от поръчаните американски изтребители Ф-16 ще бъдат доставени на България в началото на 2025 г., обяви в парламента министърът на отбраната Димитър Стоянов. Те ще бъдат разположени в авиобаза “Граф Игнатиево”, която трябва да бъде подготвена до края на следващата година.

“До края на 2024 г. инфраструктурните проекти в авиобазата “Граф Игнатиево”  трябва да бъдат приключени. Етап от това приключване е и съответно сертификацията на летището от американска страна. Докато летището не бъде сертифицирано, особено там, където се разполага класифицирана информация, самолетите Ф-16 няма да пристигнат в България. Съгласно предоставянето на информация от американска страна, първата доставка, както знаете, ще бъде през първото тримесечие на 2025 година”, посочи министърът на отбраната.

Министър Димитър Стоянов каза още, че още един изтребител МиГ-29 скоро ще влезе в строя с двата двигателя, които страната ни е получила от Полша. Военното министерство очаква по този начин руските самолети да функционират до първата доставка на Ф-16 през 2025 г.

“Очаквам на 30-ти май да има облитане на материална част, вие много добре знаете какво означава това, и още един самолет да влезе в строя с двата двигателя, които вече взехме от Полша”, посочи министърът на отбраната.

Наскоро служебният министър на отбраната Димитър Стоянов цитира писмо, в което американската страна посочва, че няма как да ни предостави самолети Ф-16 като заместваща платформа. И препоръчва на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Йотова предупреди РСМ: По-полека с такива изказвания, член сте на НАТО!

ицепрезидентът Илияна Йотова на дискусионния форум "Демографската криза – причини, фактори, динамика" в София.

Отдавна твърдим, че има “черни списъци”, нашите колеги отричаха, но Пендаровски започна да признава, че такива списъци съществуват. Това каза в интервю за БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Тя определи като “унизителна ирония” думите на президента на РСМ, че “може и да пуснат някои евродепутати”. Йотова припомни изказване от македонска страна, в което отношенията ни със съседната нам държава са сравнени с инвазията на Русия в Украйна. “Далеч са от членството си в ЕС, но са държава-член на НАТО, по-полека с такива изказвания”, предупреди вицепрезидентът. 

“Още в самото начало, когато тръгна преговорният процес с РСМ и Албания и му бе дадено начало, казах на албанските ми колеги, че не е добре двете страни да върят в пакет. Тогава още нямах предвид и езика на омразата, който в момента няма никакъв граници, съдейки по нашата ситуация, че вървим в пакет с Румъния. Нямаме абсолютно никакви претенции към Албания. Може да се отвори междуправителствената конференция, която ще даде официален старт на преговорите им за членство в Европейския съюз. Няма да дадем гласа си за преговори с РСМ, докато българите не бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на РСМ и правата им да се спазват, както на всички други граждани в тази страна”, подчерта Илияна Йотова. 

“Имаме много други лостове, освен в ЕС, в Съвета на Европа. Също – Съдът в Страсбург, който е създаден точно за дела, свързани с нарушаване на човешките права”, коментира още вицепрезидентът. 

Най-важното, според нея, е мнозинство за бюджета, защото той е особено очакван от общините. 

Според нея, “дяволът” в проектокабинета “Габриел” се крие в имената на министрите, които ще предложи. От това ще зависи и дали ще успее да получи необходимата парламентарна подкрепа. Йотова смята, че ако съставянето на правителство зависи от отстраняването на главния прокурор, това е катастрофално заради принципа на разделение на трите власти.

“Това е начало на изключитлено деструктивен процес”, добави Йотова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]