3 години в леглото му, цял живот с портфейла му: Мартина разпродава подаръците от Слави и печели луди пари

Цяло десетилетие по-късно Мартина Огнянова продължава да се облагодетелства от връзката си със Слави Трифонов. Както се казва, 3 години в леглото му ...

Надежда Нейнски: Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически дебат, в който България не може да участва

"Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически дебат, в който България не може да участва. На практика, най-важното, което трябва да бъде ...

Ердоган води на президентските избори при над 20% обработени бюлетини

Реджеп Тайип Ердоган

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган води на изборите за президент, сочат данни на Висшата избирателна комисия в страната.

За Ердоган, лидер на проислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР), са гласували 55.03% от избирателите, според 21.33% обработени бюлетини, съобщава БТА.

За кандидата за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 39% от избирателите.

За Синан Оган, лидер на Алианса АТА, са гласували 5.4% от избирателите, а 0.57% от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

От Висшата избирателна комисия съобщават, че при 11% обработени бюлетини в проведените едновременно с президентските парламентарни избори Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Междувременно лидерът на НРП Кълъчдароглу отправи призив избирателните секции в страната да не остават без наблюдение. 

Според турската опозиция избирателната активност днес е била 93.6 процента. Все още няма Висшата избирателна комисия не е посочила официални данни за това колко турски граждани са упражнили правото си на глас от над 64 млн. потенциални избиратели.

Изборите днес започнаха в 8:00 ч. и продължиха до 17:00 часа. В страната бяха въведени засилени мерки за сигурност.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Съдия Нели Куцкова: Трябва да сме благодарни на Гешев

нели куцкова

В рамките на черния хумор трябва да сме благодарни на сегашния главен прокурор, защото, когато на този пост е човек, който не злоупотребя с огромната си власт и високоинтелигентен и възпитан като проф. Борис Велчев, недъзите в управлението на Прокуратурата не се виждаха.

Но когато дойде човек, който се обяви за инструмент на Господ, който държи политически речи и когато отиде в Народното събрание, се държи агресивно и парализира депутатите, така че те не смеят един въпрос да му зададат, тогава се виждат проблемите.

Това коментира съдия Нели Куцкова в интервю за „Нова телевизия“.

Тя обясни, че от поведението на Гешев се вижда, че главният прокурор не е само администратор, след като той може да нареди на заместник-директора на Националната следствена служба да доведе израелски експерт – абсолютно против процедурата – а самият директор на НСС да не смее да попита: „Вие кой сте? Тук сме само длъжностни лица, а Вие какво правите?“

Съдия Куцкова посочи, че в Прокуратурата има трайни проблеми, които благодарение на Гешев са станали обществено достояние и че за него ще е личен принос, ако допринесе за нейното реформиране, защото тази институция я използват твърде много за политически битки.

На въпрос дали очаква още протести от страна на прокурори в подкрепа на Иван Гешев, както негови колеги веднага излязоха да протестират след атентата, съдия Нели Куцкова не се ангажира с отговор, но изрази мнение, че на голяма част от тях са им разпоредили да протестират. Тя не отрече, че сред прокурорите със сигурност има много достойни хора, но има и натегачи. От друга страна по думите й в Прокуратурата от години атмосферата е отровена и свестните и почтени прокурори гледат да си свършат ежедневната работа и да не се набиват на очи.

По отношение на ролята на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов в казуса с атентата съдия Нели Куцкова посочи, че не вярва той да е бил неискрен при първите си изявления, когато обяви, че в колата с главния прокурор са пътували и децата му. Той е изглеждал наистина притеснен. По отношение на последвалата еманципация на Сарафов, Куцкова уточни, че за нея не се знаят подбудите – може да е защото Гешев го е унизил публично,  но може и някой да му е казал да го направи.

“Симптоматично е как и ГЕРБ, и ДПС искат оставката на главния прокурор, след като те дълги години крепяха стола му. Но те трябва да си дадат сметка, че процедурата е много дълга и тежка и не зависи от тях, а от Висшия съдебен съвет,” обърна внимание съдия Куцкова.

След това тя продължи с констатацията, че толкова много облаци са се струпали над главата на Гешев, че онези, които са го крепели, вероятно са си дали сметка, че той по-скоро ги позори, а не е толкова полезен за тях. Затова не вярва, че той ще си изкара 7-годишния мандат. Въпросът е дали той ще си спести унижението и ще си подаде сам оставката или ще се бори докрай.

На въпрос какво може да работи един магистрат, който е освободен заради уронване на престижа на съдебната власт и дали за него тя завинаги си затваря вратата, съдия Нели Куцкова отговори положително и уточни, че дори и да иска да работи като адвокат, за него ще има някои ограничения.

По отношение на това дали, докато трае цялата процедура, главният прокурор трябва да се оттегли, съдия Нели Куцкова посочи, че това е наложително, защото като длъжностно лице той е лично засегнат от случая.

Попитана дали фактът, че до този момент от ВСС твърдо са подкрепяли Гешев, а сега изведнъж ще гласуват за освобождаването му, не е сигнал, че членовете му са непоследователни и се съобразяват с политически решения, съдия Куцкова отговори, че принципно не е проблем човек да си променя мнението, когато има основателни причини затова.

В същото време тя допусна възможността парламентът да започне да работи по-бързо, да си избере представителите от квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет и така хората, които ще гласуват за освобождаването на Гешев, няма да са в същия състав, който преди го е подкрепял. Освен това предстои да встъпи в длъжност и професионалната квота във Висшия съдебен съвет, която също няма да е обвързана с подкрепа за Гешев.

Съдия Куцкова не отрече, че във ВСС със сигурност ще има хора, които ще се поведат по силните на деня и заради това ще гласуват освобождаването на Гешев.

Опитът показва, продължи съдия Куцкова, че когато на ключови позиции, включително на поста главен прокурор или за членове на ВСС, се поставят хора, които се съобразяват със силните на деня, на тях не може да се разчита на безусловна подкрепа. Причината – този, който ги е инсталирал, веднъж е силен, но следващия път може да е в опозиция.

“Това го наблюдавам години наред в нашата съдебна система и имам чувството, че не им дойде акълът на политиците”, призна съдия Куцкова.

Тя бе категорична, че на такива ключови постове в съдебната система трябва да се поставят независими и устойчиви на влияние хора – дори и те да не са симпатични. Проблемът според нея е, че политиците не гледат по-далеч от носа си и смятат, че за тях е важно да си имат свой човек, който ги слуша.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]