Експерт: Ако сме в еврозоната, може да ипотекирате апартамент в Шумен, за да тегли детето ви кредит в Берлин

Често влизането в еврозоната се обяснява като “да влезем в клуба на богатите“. Не е важно толкова това, че ще влезем в един клуб, а това, че ще …

Ивелина след „Ергенът“: Мъжът трябва да е богат, амбициозен, красив, отговорен и да прави невероятен секс

Мъжът да е богат, амбициозен, красив, отговорен, голямата й любов, да я издържа и с него да има невероятен секс! На тези важни критерии трябва да …

Вечерен виц: Върви един човек

Върви един човек, носи пистолет и малка кутийка.
Среща го негов приятел:
– Здравей! Къде си тръгнал?
– На гости у тъщата. Има рожден ден, купил съм й подарък. Обеци.
– А пистолета за какво ти е?
– Да й направя дупки в ушите за обеците.
 

Филип Станев, ИТН: Ако кабинетът „Петков“ продължаваше да работи, държавата щеше да е във финансов колапс

Утре г-н Борисов ще представи кандидата си за премиер. Сега все още е ниво хипотеза, не се знае конкретното име, конкретики предстоят от утре напред, …

Явор Нотев за акцията на полицията в пловдивската дискотека: Безкрайно неприятно и скандално като резултат

Проверката е това, което ще докаже какво точно се е  случило в пловдивската дискотека. Не се съмнявам, че така ще има. Това каза в предаването …

Къде въведоха данък „свръхпечалба“ за банките?

Парламентът на Литва одобри днес данък върху свръхпечалбите на банките за 2023 г. и 2024 г. Това се случи, след рязкото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), за да бъде овладяна покачващата се инфлация, предаде Ройтерс.
Още: ЕЦБ повиши основната лихва до най-високото ниво от 2008 година
Очаква се данъкът от 60 на сто върху част от нетния лихвен доход, който надвишава средната стойност от предходните четири години с 50 на сто да нарасне и да донесе 410 милиона евро в бюджета на страната, които ще се използват за укрепване на армията. 
Преди данъка, който бе предложен първоначално от Литовската централна банка, балтийската страна очакваше да похарчи 1,9 милиарда евро за отбрана през 2023 г. или 2,52 на сто от брутния вътрешен продукт.
Литва, която е член на НАТО, граничи с Русия, както и с Беларус, съюзник на Москва.
Испания одобри през декември временен данък върху извънредните печалби на банките, начислявайки 4,8 на сто върху нетния лихвен приход и нетните комисионни над прага от 800 милиона евро.
Печалбата на банките достигна 784 млн. лева за първото тримесечие
Литовското правителство се аргументира, че банките печелят „икономически наем“ заради повишените лихви, като според прогнозите печалбите през 2023 г. ще са двойно по-високи, отколкото през миналата година.

„Наемът в икономиката би трябвало да бъде разглеждан като изкривяващ и несправедлив феномен. Уместно е да се преразпредели огромното непланирано увеличение в печалбата на банките, прилагайки данъчни мерки и коригирайки пазарните недостатъци“, се посочва в заявление до парламента.. 
ЕЦБ обяви в началото на април, че налагането на данък за литовските финансови институции „може да има отрицателни икономически последици, правейки кредитните институции по-малко устойчиви на икономически сътресения“.
Две шведски компании държат над 50 на сто от банковите активи на Литва – Swedbank, чиято печалба в Литва се е повишила с 64 на сто до 148 милиона евро и SEB с печалба, нараснала с 49 на сто до 172 милиона евро.
Британската финтех компания Revolut притежава третата най-голяма банка с една пета от общите активи, обслужвайки ЕС и Европейската икономическа зона, като литовските жители са под 2 на сто от клиентската база.
Литовската банкова асоциация се обяви срещу закона, посочвайки че той е изготвен без анализ на влиянието му и не са взети предвид предложенията на банките. 

Явор Нотев за тежката катастрофа в столицата: Причините за неадекватното поведение на водача може да са различни от алкохол и наркотици

За да няма противоречия и колебания в обществото и да се губи доверие в процедурата при случаи като тежката скатастрофа с две жертви не трябва да има …