“130 години Народен музей” показва сребърен макет на “Баба Вида”

Макет на крепостта „Баба Вида“ – филигранна изработка, сребро – изработена през 1887 г.

Макет на крепостта „Баба Вида“ – филигранна изработка, сребро – изработена през 1887 година

На 12 май от 18.00 ч., в навечерието на Европейската нощ на музеите, Националният етнографски музей открива нова експозиция с поглед към историята, личностите и идеите, стоящи в основата на неговото създаване.

Със 130 разказа за обектите от колекциите, преплетени с биографиите на хората, които са ги проучвали, събирали и представяли, създателите на експозицията имат за цел да представят нов поглед „зад кулисите“ на музейната работа. 

Следвайки създадения преди век План за събиране и представяне, изработен от първия директор на Националния етнографски музей – етнографът Димитър Маринов, всяка експозиционна зала е посветена на различна тема, свързана с етноложкото и историческо познание. Сред тях са отдели като “История”, “Вяра и суеверия”, “Облекло и текстил”, “Народна музика”, “Покъщнина”, “Войнство” и други. 

Сред някои от експонатите със специална история са накити, принадлежали на семейството на Георги С. Раковски и дарени от неговата сестра, както и барутници на Дядо Ильо войвода. В изложбата също може да бъде видян и макет на крепостта „Баба Вида“, изработен от сребро и подарен от видинчани на Цар Фердинанд. 

Кутии, съдържащи скритата история на музейните работници и изрисуваните „паспорти“ на придобити артефакти, отвеждат посетителя в скрития разказ за Народния, а по-късно и за Националния етнографски музей.

Народният музей се обособява през 1892 г., като се отделя от структурата на Публичната библиотека (днешната Национална библиотека „Кирил и Методий“). През 1906 г. той се разделя в самостоятелните Етнографски и Археологически музеи, а сбирката с документи от Възраждането и национално-освободителните борби попълва фонда на Националната библиотека през 20-те години на ХХ век. 

Разказът за отделите и учените, които поддържат тази културна институция, която е жива вече повече от век, можете да откриете в изложбата „130 години Народен музей“.

Експозицията е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата и може да бъде посетена до май 2024 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ивелина след „Ергенът“: Мъжът трябва да е богат, амбициозен, красив, отговорен и да прави невероятен секс

Мъжът да е богат, амбициозен, красив, отговорен, голямата й любов, да я издържа и с него да има невероятен секс! На тези важни критерии трябва да ...

Градският парламент ще заседава за катастрофата на „Сливница”

По настояване на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, на кмета на София Йорданка Фандъкова и на групата на ГЕРБ-СДС в СОС ще бъде свикано извънредно заседание на градския парламент тази седмица.

На него ще бъдат поканени вътрешният министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров, за да дадат повече информация за трагедията на бул. „Сливница“ от вчера (8 май). Също така те ще трябва да да съобщят мерките, които ще предприемат, за да не се случват повече подобни трагични събития.

Припомняме, че във вчерашния ден тежка катастрофа на булевардите „Сливница” и „Константин Величков” в столицата стана причина за гибелта на момче и момиче. Двамата са загинали на пешеходна пътека, която пресичали и били пометени от автомобил. Водачът е на 19 години с книжка от три месеца.


Председателят на СОС изказа съболезнования към близките на младежите. Той посочи, че целта на изслушването е не да се дискутира какво е направено дотук, а какво ще направи МВР, за да се елиминира рискът от инциденти в София и да се осигури безопасна среда за гражданите.

„Мисля, че 2 млн. български граждани заслужават лично отношение от министъра на вътрешните работи. Миналото лято поисках от тогавашния министър Бойко Рашков да удвои патрулните екипи в София. Няма да се уморя на повтарям, че 15 патрулни екипа са недостатъчни да следят за реда по улиците на Столичната община, които са с дължина над 3900 километра. Все едно от тук до Бургас и обратно да има по една патрулка и половина, която да следи за движението по магистралата. Държавата трябва да си влезе в правомощията, да използва наличния ресурс или ако няма достатъчно капацитет, да намери решение за това – повече жива сила да следи за сигурността по пътищата,“ апелира Георгиев.

Георгиев припомни, че вече има внесени предложения за промени в Закона за движение по пътищата. Те са били изготвени от неговия екип съвместно с екипа на кмета Йорданка Фандъкова, университетски преподаватели и депутатите на ГЕРБ-СДС. Предложенията са за това Пътна полиция да има достъп до всички общински камери, за да могат да следят и при установени нарушения да санкционират за превишена скорост, преминаване на червен светофар и шофиране в насрещното движение.

„Очаквам от всички политически сили в Народното събрание подкрепа на вече внесения законопроект, с който ще дадем достъп на КАТ до цялата инфраструктура, която имат общините“, допълни Георгиев.

Георги Георгиев коментира, че Столична община е купила и дарила камери на МВР. Поставени са и табла, отчитащи скоростта на автомобилите.

Той настоява за спешни мерки от страна на МВР, както и за това да се даде пълен достъп на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) до всички 600 камери на Столична община.

„Тези 600 камери ще свършат повече работа от трите камери на МВР в София. Градът е раздиран от гонки, изпратили сме десетки писма до органите на реда, защото общината не може да ги контролира, това е работа на МВР“, подчерта председателят на общинския съвет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Възраждане” с “не” за кабинет с първия мандат заради еврозоната

Костадин Костадинов

Различията в програмата и основно позицията на ГЕРБ за приемане на еврото са основанието “Възраждане” да откаже подкрепа за кабинет с първия мандат. Това коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

“Нека да видим първо кой ще е министър-председателят, но смятам, че в случая личностите остават на заден план. Винаги сме го казвали и ще продължавам да повтарям – че в крайна сметка са важни платформите и програмите. В конкретния случай платформата и програмата на ГЕРБ е ясна – даже днес чухме изявление от председателя на НС Росен Желязков за това, че трябва буквално в много спешен порядък, извънреден почти, да се приемат законопроектите, които целят влизането на България в еврозоната. Какво има да говорим повече оттук насетне, как бихме могли да подкрепим правителство, което се изразява категорично срещу волята на една огромна част от българските граждани”, заяви той. 

“При условие, че имаме внесена подписка за референдум, всеки един такъв разговор би трябвало да мине през много широко обществено обсъждане, това не се случва. Да не говорим за всичко останало, което касае войната в Украйна, което касае възстановяването хранителния суверенитет, боеготовността на Българската армия. Въобще всеки друг основен елемент от една управленска програма, по който ние нямаме абсолютно никакво съвпадение – не само с ГЕРБ, но и  с другите политически формации в парламента, защото те реално погледнато имат една и съща програма, от едно и също място идва написана”, допълни Костадин Костадинов.

За “Възраждане” би била неприемлива и евентуална номинация на Мария Габриел за премиерския пост, каквато информация се появи в някои медии днес.

“Това е “женския вариант” на Плевнелиев, имахме вече един такъв прецедент или президент. Не искам да си представям въобще какво би се случило с един подобен друг експеримент… Пък и ще спестим посредниците. Както се казва, вместо да се налага да носят от американското посолство в МС, директно можем да преместим даже Министерския съвет на “Козяк” 16. Това не е сериозно. Няма как някой да ни убеди, още по-малко пък за кандидатура като Мария Габриел, да дадем своята подкрепа”, коментира Костадинов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Филип Станев: Правителство не се прави с пълнене на кутийки

Филип Станев

Въпросът ще получи отговора си утре. Г-н Борисов ще представи кандидата си за премиер публично. Сега е направена първа стъпка, но това е просто хипотеза. Това каза пред БТВ зам.-председателят на ПГ на “Има такъв народ” Филип Станев в отговор на въпрос дали от партията ще приемат офертата на ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет. По-рано днес Бойко Борисов обяви, че утре от ГЕРБ-СДС ще предложат “безспорен премиер и празни кутийки за останалите имена в правителството”.

“Това с пълненето на кутийки какво означава, това да да не е кибритена кутийка да я напълниш с клечки? Важно е какъв ще бъде съставът на Министерския съвет. Трябва да са ясни целите. Не се пълнят кутийки, не е това подходът – търсят се конкретни професионалисти за конкретната област”, заяви Станев.

“Тези конкретики предстоят от утре нататък. Нашата цел е парламентът най-после да заработи и да има правителство, което да носи политическа отговорност за случващото се в държавата. Защото от 2 г. държавата виси във въздуха”, подчерта той.

По думите му от ИТН са “за” съдебна реформа.

“Всички говорят за съдебната реформа. Тя е повече от важна за държавата, но тук дяволът е в детайлите. Има изготвени няколко законопроекта в тази посока. Сякаш се работи в посока за закон за конкретен човек, а не закон за хораата. Ако това е така, се прави бухалка. В този закон има неща, които могат да бъдат коригирани. Страхувам се да не се случи нещо като това с Гешев и Сарафов – уж нещо е така, а да се окаже, че не е точно така. Групата има решение тази съдебна реформа най-после да бъде извършена, но да се види как точно”, посочи Филип Станев.

Според него реакцията на лидера на ИТН Слави Трифонов в първите часове след взрива близо до кортежа на главния прокурор Иван Гешев е била “напълно логична”.

“Тя беше чисто човешка реакция, а не политическа. По всички медии се съобщаваше, че има атентат срещу главния прокурор. Реакцията не е грешна, фактите са грешни. Това, което сега започва да тече между г-н Сарафиов и г-н Гешев е абсолютно неприемливо. Това руши имиджа на институциите, които ръководят тези хора. Те се излагат, а заемат достатъчно отговорни постове”, каза още зам.-председателят на ПГ на “Има такъв народ”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Георги Свиленски: Борисов бяга от отговорност

Георги Свиленски

Прекалено много се забави и президентът, и Борисов, и първата сила, която има отговорността да предложи премиер. Имаме един изгубен месец за България, в който нищо не беше направено. Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски по повод опитите за съставяне на редовно правителство.

“Нямаме нищо договорено между първите две политически сили. БСП ще вземе своето решение, когато дойде редът да го вземе. За важни решения трябват отговорни политици и там виждаме мястото на БСП”, заяви Свиленски.

Той определи думите на Бойко Борисов, че утре от ГЕРБ-СДС ще предложат “безспорен премиер и празни кутийки за останалите имена в правителството” като бягане от отговорност.

“Борисов днес не каза нищо. Тази игра с квадратчетата също няма да му се получи. Борисов бяга от отговорност. Според мен той иска да се скрие зад името на обявения от него утре премиер до връчването на мандата от президента на 15 май. Не може партиите да посочват квадратчета за министерски постове. За нас са важни приоритетите и политиките, които ще се водят”, подчерта социалистът.

“В момента ясно ли е на някого в тази държава какво иска Борисов? Борисов трябва да каже какво иска – той не е казал и до днес. Трябва да предлага правителство, премиер, програми, за да може процесът да тръгне в някаква посока. Борисов е неясен, там е притеснението – сутрин говори едно, вечер прави друго – нямаме човек, който да е последователен в действията и в политиките си”, коментира зам.-председателят на ПГ на “БСП за България”.

Попитан имат ли “червените” дилема “Борисов – Радев”, Георги Свиленски каза: “Ние нямаме дилема “Борисов – Радев”. Ние имаме дилема с модела “Борисов”, който беше наследен от модела “Радев”. С действията си служебното правителство руши парламентаризма и демокрацията. Служебните правителства трябва да съществуват 2-3 месеца с единствена задача да проведат честни избори”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министерският съвет премести заседанието си от сряда за четвъртък

Министерски съвет

Заседанието на Министерския съвет се отлага за четвъртък, 11 май, от 10 часа. Промяната се налага заради участие на министър-председателя Гълъб Донев и на министри от
служебното правителство в извънредния парламентарен контрол, насрочен за сряда, 10
май, от 9.00 часа.

В програмата са включени въпроси към:

 • Служебния министър-председател Гълъб Донев
 • Служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов
 • Служебния заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта Христо Алексиев
 • Служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев
 • Служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева
 • Служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева
 • Служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев
 • Служебния министър на правосъдието Крум Зарков
 • Служебния министър на културата Найден Тодоров
 • Служебния министър на земеделието Явор Гечев
 • Служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков
 • Служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова

Поради командировка извън страната в заседанието за парламентарен контрол няма да участва служебният министър на енергетиката Росен Христов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МВнР вика посланика на Северна Македония заради недопускането на българи в страната

мвнр

Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал днес на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщават от външното министерство.

По време на разговора министърът е изразил силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП “Ново село”, които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизане на територията на страната на Андрей Ковачев, български депутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, председател на Фондация “Българска памет”, както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

Министър Кондов е заявил, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна е посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Министър Кондов е подчертал, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

По-рано днес Скопие обясни защо Андрей Ковачев не е допуснат да влезе в РСМ.

В групата, която е пътувала към българското военно гробище край Ново село на 6 май и на която „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, е забранено влизането” в Република Северна Македония, е имало лица, за които МВР в Северна Македония знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал, съобщиха от Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, пише в съобщението, в което се уточнява, че за правителството на Република Северна Македония членството в ЕС е приоритетен въпрос и за целта всички правителствени и административни ресурси са насочени за успешното приключване на процеса на скрининг и отварянето на първия клъстер.

„В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени. Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените”, пише в съобщението.

На 6 май пет български граждани, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

Случилото се предизвика реакции както от страна на България, така и в Европейската народна партия и Европейския парламент.

„Осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев в Северна Македония на 6 май. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Отказът за влизане на член на Европейския парламент е много сериозно действие“, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи в Туитър.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Убийте корупцията, за да спрат убийствата по пътищата

Пореден голям празник взе поредните жертви по пътищата. След което за пореден път изпълзяха дежурните коментатори да сеят акъл как да се справим с катастрофите. И така минават десетилетия, в които нито съветите, нито жертвите намаляват. Докога?

Безхаберието стана отличителна черта на българина, а дебелокожието – начин на съществуване.

Нищо вече не стряска нашенеца. С безучастна апатия гледа той кръвта, която всеки ден се лее – не само в Украйна, Сирия и другаде по света, а тук, по улиците и пътищата.

Двама млади загинаха малко след полунощ в понеделник (8 май), на кръстовище на един от централните столични булеварди. Отидоха си, отнесени от друг младеж, току-що сдобил се с шофьорска книжка и полетял, навярно, към мечтите си.

Часове по-късно

друга катастрофа затвори Прохода на Републиката.

И там пострадаха млада жена и дете, а двете коли изгоряха.

Само на 8 май, по пътищата на страната станаха 37 тежки катастрофи, петима души загинаха, а 55 бяха ранени. Само за първите 8 дни на месеца, при 174 пътни инциденти живота си загубиха 19 и бяха ранени или осакатени 220 души –

средно по двама загинали и 28 ранени на ден.

От началото на годината при 1958 катастрофи загинаха 155 души, а 2537 бяха ранените.

Тъжно, особено за една застаряваща, емигрираща и направо загиваща нация.

И отново отбелязваме, че най-тежките катастрофи стават около големи християнски празници – Великден, Никулден, Спасовден, Гергьовден…

Да припомням ли удавените с автобус деца в река Лим, загиналите под моста при Бяла, потрошените в автобус на Бакаджиците, колегата Милен Цветков на Великден?

Или пък да се сетим, че след всяка тежка катастрофа

из медиите плъзват един и същи лица,

които с апломб започват да ни учат как се спира войната по пътищата? Прекрасно, но защо, след като много от техните съвети бяха изпълнени, броят на загиналите и ранените не намалява?

След последните инциденти по радиа и телевизии отново се яви един председател на асоциация, за да ни обясни как обучението в автошколите у нас е неефективно и че е необходима електронизация на обучението. Според него обучението на кандидат-водачите се описвало на хартиен картон, който по всяко време можел да бъде манипулиран.

Така е, само че веднага възникват едни логични въпроси. Като например – защо едни от водачите, завършили същите автошколи, не допускат почти никакви нарушения (освен да потеглят с невключени фарове), докато други катастрофират през ден, а през два ги хващат пияни? И как така едните – първите – непрекъснато плащат някакви глоби, докато другите – вторите – изобщо закон не ги лови?

Други „експерти“ вече настояват час по-скоро парламентът да гласува поредните промени в Закона за движението по пътищата (ЗДП). Пак ли! Откакто влезе в сила на 1 септември 1999 г.

сегашният ЗДП беше изменян 97 пъти,

като последния му ремонт е отпреди три месеца – 10 февруари! И каква е ползата от тези гимнастики?

Винаги е било така. И преди да се “докоснем” до Евростат, и сега. Поредното дъно, от което няма отлепяне…

Като погледнем черната статистика – никаква! Да не говорим, че откакто преди 24 г. влезе в сила действия в момента ЗДП, в публичното пространство периодично се пускат в употреба какви ли не чудновати предложения за разделянето му на три закона, за създаването на съвсем нови нормативни актове и прочие. Даже беше създадена цяла държавна агенция и… пак нищо! Макар и на хората без книжки да е ясно като бял ден, че

закон и служба кола не карат!

Въпреки всичко казано дотук, в новото 49-о Народно събрание, група депутати от ГЕРБ-СДС също е внесен проект за поредното изменение на Закона за движение по пътищата (ЗДП). Проект, срещу който на 9 май Българската асоциация за интелигентни транспортни системи най-официално възрази.

Ситуацията е отчайващо… странна: вместо да побързат с приемането на бюджета и на законите, необходими за отпушването Плана за възстановяване и устойчивост,

народните ни избраници продължават хартиената война с войната по пътищата.

Тогава какво трябва да бъде направи, че да изкараме поне един месец без човешки жертви?

На първо място – да се въведат

задължителни часове за обучение по безопасност на движението в училищата

по строга учебна програма от 3 до 10 клас. Обучението да се води по съответни помагала, но не проформа, както досега. Задачата му е да превърне утрешните граждани в безопасни участници в движението и като пешеходци, и като водачи на различните превозни средства. В крайна сметка каква полза да знаеш отлично математика, химия и езици – ако не можеш да опазиш живота си на пътя?!

На второ място – да се подобри наистина практическата работата на автошколите. Защото от тях излизат не само водачи със слаба подготовка за паркиране, потегляне по наклон и други важни маневри, но дори и такива, които

не спират на червен сигнал на светофара, на знак „Стоп“

или изобщо не забелязват знак В1 „Забранено е влизането“.

И така стигаме до генералния въпрос: “Кой разрешава на водачите, които не спират на „Стоп“ и на червен светофар и които карат като бесни – да получат шофьорски книжки?”

Точно 30 доклада заедно с видеозаписите, доказващи нагледно написаното преди малко, са подадени на разследващите органи през 2018 г. от бившия служител на ИА „Автомобилна администрация“ инж. Иво Кръстев. Доклади за изпитвани кандидати-водачи, които въпреки жестоките си нарушения, получават оценка „Да“ и вземат книжки.

И въпреки това и тези, и много други

неграмотни и недосегаеми водачи продължават да шофират

и да убиват хора по пътищата.

Докато човекът, подавал от април 2010 г. насам сигналите за тях и за още множествоjf корупционни схеми на “черния” пазар” на шофьорски книжки, вече пет пъти е уволняван от работа.

Същият този инж. Иво Кръстев, за когото “БАНКЕРЪ“ вече писа – е подавал сигналите не само до българските компетентни органи, но и до Европейската комисия, и до правителствата на няколко водещи европейски държави – чрез посолствата им в София, а също и до шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

И… нищо. След като сътрудничи три години и половина на ГДБОП, инж. Иво Кръстев породължава да си стои без работа. Докато бивши шефове на ИААА, уволнени заради същия този „черен пазар” на шофьорски книжки, отново ръководят ведомството.

Накратко – докато българското общество не се справи с корупцията в ИА „Автомобилна администрация“ и по-висшите етажи на властта, които я толерират вече години наред- намаляване на тежките катастрофи с убити и ранени на пътищата няма да има!

И никакви камери в колите на обучаващите, изпитващите, проверяващите, по кръстовищата и зад храстите няма да помогнат срещу войната по пътищата! Това е!

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]