Асен Василев: Заставам зад всяка своя дума от записа

Асен Василев

Нормално е нашите служби да работят с партньорските служби и да има промени в администрацията, изтъкна съпредседателят на ПП

В записа няма нищо скандално, много ясно заявих, че заставам зад всяка една дума в него. Това коментира Асен Василев пред БНТ.

По закон българските служби работят с партньорските служби в ЕС и НАТО. Нормално е ръководителите им да имат достъп до информация и да бъдат съгласувани, след като са избрани.

В държавната администрация трябва да настъпят промени, за това се говори много ясно и не е изненада за никого, посочи Василев.

“Седемте месеца, в които ние управлявахме, всички промени са правени нормално и на база не политическа, а на база на това кой се справя със задълженията си и дали някой не е нарушил закона – да използва позицията си за политическа агитация”.

Според Василев записът е предизвикал емоции, но няма да повлияе толкова на процесите за съставяне на правителство.

“България трябва да има стабилно правителство, което да ни утвърди като истински член на ЕС с влизане в Шенген и еврозоната и истински член на НАТО. Акад. Денков има пълните пъравомощия да води преговорите. доколкото разбрах президентът ще връчи втория мандат утре, така че до седмица всички ще знаем как са приключили”.

Асен Василев не е склонен ПП-ДБ да отстъпят и Мария Габриел първа да заеме премиерския пост.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Румен Радев връчва втория мандат за правителство утре

Президентство Румен Радев

Държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание – “Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) утре. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

На 29 май, понеделник, от 17.00 часа на “Дондуков” 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание – “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Втората по големина политическа сила ще има седмица, за да излъчи състав и структура на правителство.

От ГЕРБ-СДС съобщиха вчера, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция “Национална сигурност”, Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и “имената са синхронизирани с посолството”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 28 май 2023 г.

Денков: Говорих с Габриел, очаквам работен диалог

Размразяването на преговорите е възможно, след като да се чуят условията на ГЕРБ, като те предлагат да се деполитизира кабинетът. Ще обсъдим и този вариант. Не е обсъждан вариант Мария Габриел първа да заеме премиерския пост, коментира кандидатът за премиер от ПП-ДБ.

Сарафов се появи на снимки с Пепи Еврото в “Осемте джуджета”

Снимки на заместник главния прокурор и шеф на националната следствена служба Борислав Сарафов с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, в скандално известния столичен ресторант “Осемте джуджета” бяха публикуване днес от Антикорупционния фонд на страницата му във Фейсбук. От фонда задават въпроса дали има прикрита проверка на КПКОНПИ срещу Сарафов.

Ердоган води на втория тур на изборите в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган печели 54,8 процента от гласовете при преброяването на 66,7 процента от бюлетините на втория кръг от президентските избори, съобщи Анадолската агенция. Възможно е скъсяване на разликата в следващите часове, коментират политолози.

Байдън и Макарти се споразумяха за дълговия таван на Вашингтон

Така приключи продължилата с месеци безизходица, която държи в напрежение световните финансови пазари и която провокира решението на рейтинговата агенция “Фич” да понижи на отрицателна перспективата на Съединените щати – първата стъпка към намаляване на кредитния рейтинг на страната.

На 90-годишна възраст почина проф. д-р Иван Черноземски

Професор Черноземски бе здравен министър 1990-1991 г., дългогодишен експерт на СЗО в Международната агенция за борба с рака, директор на Националния онкологичен център (1987-1989 и 1995–2000 г.), член на Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването. Написал е над 200 статии в различни специализирани медицински издания и множество монографии. Носител на много награди.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: След дълга разходка

След дълга разходка, момче и момиче сядят отвън в крайпътно заведение. Не след дълго до тях спира Ферари. Шофьорът дава сигнал с ръка. Момичето става и тръгва към колата. - Мила, къде отиваш? - При него. Повика ме. И е богат. Мъжът от колата: - Не идвам за вас девойче, а за него. Аз съм личният му шофьор.

text

Ердоган води на втория тур на изборите в Турция

Реджеп Тайип Ердоган (АА)

Възможно е скъсяване на разликата през следващите часове

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган печели 54,8 процента от гласовете при преброяването на 66,7 процента от бюлетините на втория кръг от президентските избори, съобщи Анадолската агенция.

Неговият опонент от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу получава 45,2 процента, сочат предварителните резултати.

Седа Демиралп, професор по политически науки в университета Исик в Истанбул, каза пред Ал Джазира, че може да се очаква скъсяване на разликата в резултатите от гласуването в следващите часове.

„Разликата е ниска, по-ниска от очакваното, като се има предвид, че това е [според държавната информационна агенция] Анадолската агенция, а също така има и други източници, които дават по-близки резултати. Бих казала, че това е по-оптимистичен сценарий за опозицията, защото мнозина в опозицията се страхуваха, че Ердоган ще спечели със съкрушителна победа [но това предполага, че това няма да се случи]“, коментира Демиралп.

„Изглежда, че разликата може да бъде запълнена в следващите часове. Това видяхме в предишния кръг, това видяхме на изборите през 2018 г. Обикновено виждаме, че Анадолската агенция в началото показва гласуване за действащи президенти с много по-висок процент и маржът се затваря през следващите часове. Така че можем да очакваме подобна промяна и затваряне на разликата.”

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]