Балабанов: Ще търсим дявола в детайлите, но това са две различни бременности, от които няма да се роди нищо хубаво 

Абсолютна глупост е вариантът ротация на премиери и е някакъв ход, договорен само и само, в името на това: заедно ще управляваме, обаче ще казваме на ...

Спомени за концерта на Тина Търнър в Летния театър на Пловдив: Сензация! Беше изненадана от топлото посрещане на българската публика

Светът скърби за Тина Търнър. Легендата на рокеднрола си отиде на 83 години. Певицата има една от най-дългите кариери на сцената и е носител на 8 ...

ПП обвини Радостин Василев, че е записвал срещите им

Кирил  Петков

„Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в парламента и нашите офиси, по време на Изпълнителен, Национален съвет, срещи в Народното събрание. Записи, както на хора от “Продължаваме промяната”, така и на хора от “Демократична България”. Тези действия са работа на службите и на „Дълбоката държава“ с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство.“

Това заяви Кирил Петков по време на извънредно изявление пред журналисти.

Петков обяви, че като инструмент за това е използван емоционално нестабилният политик Радостин Василев, който се разследва от Гешев. По думите му Василев лично се е похвалил, че зад тези свои действия има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат да бъде създадено правителство.

Той добави и че Радостин Василев има нереалистична цел, която е да започне свой политически проект в утрешния ден, с който да помогне да бъде взривена държавата.

Петков уточни, че записите представляват сглобяване на отделни фрази, думи и изрази, които са извадени от контекста, за да създадат внушения. 

Той цитира някои от тези внушения: „Бойко Борисов е само медиен противник“, „Ще изперем Борисов, той е наш приятел“,“ Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитетът на Борисов и реално има схема за неговото пазене“, „Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник“, „Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата“, „Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията“.

Петков обясни и че в записите има и внушения за политически натиск от Европа, свързани с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и международни политици с цел създаване на дипломатически скандал.

„Над четири часа записи са синтезирани в десет минути, така че да дадат абсолютни грешни внушени,“ допълни той.

Според Петков е налице активно мероприятие на „Дълбоката държава“ – публични убийства в чужди държави, записи на политици, опити за шантаж и манипулации, опити за предизвикване на международни скандали.

Изявлението е направено часове, след като стана ясно, че утре, 26 май, Радостин Василев ще даде пресконференция в Българската телеграфна агенция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът организира бал за младежи в неравностойно положение

Румен Радев

На 29 май, понеделник, ще се проведе традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение. 

В 19.30 часа, в Дом 2 на резиденция „Бояна“ президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще посрещнат близо 100 зрелостници от випуск 2023, които са настанени в жилища от резидентен тип, завършват специални училища за ученици с нарушено зрение или с увреден слух. 

Събитието е част от благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта“ и се осъществява чрез финансови средства, набрани от дарителска кампания.

На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Продуцентската компания „Дрийм Тийм Прадакшънс” за пореден път организира благотворително артистичната програма на тържеството. Водещ на събитието ще бъде актьорът Петьо Петков. Изпълнителите и артистите, които ще подкрепят инициативата на държавния глава, са Б.Т.Р., Прея, Дивна, Део и Играта, Мойсей, „Дийп Зоун Проджект”, вокално трио „ЛаТиДа“, група „СкандаУ“, трио „Вива“, Печенката, група RDMK, танцов ансамбъл „Пламъче“, Руслан Мъйнов, Нели Петкова, Марина Кискинова и рапърът Устата.

Работата по президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ обединява усилията на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. 

Инициативата обхваща младежите от специализирани институции през последните две години на средното им образование. Експерти от Бюрата по труда по места ги консултират за бъдещата им професионална реализация и насърчават мотивацията им за продължаване на образованието.

Обща цел на партньорските институции за развитие на инициативата „Подкрепи една мечта“ са дейности в подкрепа на изграждане на по-добри социални умения на младежите в неравностойно положение. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Промени в Закона за обществена информация въвеждат евродиректива за отворени данни и достъп до тях

Промени в Закона за обществена информация въвеждат евродиректива за отворени данни и достъп до тях.

Комисията по електронно управление подкрепи на първо четене предложения за промени в Закона за обществена информация. Промените въвеждат европейска директива за отворени данни и достъпа до тях. А забавеното въвеждане може да струват поне милион лева глоба от ЕК. 

Данните от научните изследвания трябва да бъдат достъпни в отворен формат и ще могат да се използват свободно повторно и да се споделят от всеки за всякакви цели. Свободният достъп до данни ще важи и за организациите, използвали обществено финансиране за създаването им, като структурите на изпълнителната власт и общините.

Данните трябва да са в машинночетим формат, което е важно за използването им и от изкуствен интелект, като отбеляза от ITорганизации.

Заради забавено с близо 2 години въвеждане на европейската директива България може да бъде осъдена от ЕК в Европейския съд. При осъждане, страната ни ще плаща дневно 9 720 евро. До произнасяне на присъдата страната ни ще плаща по 1800 евро на ден, но не по-малко от 504 хиляди евро.

Ресорният министър на електронното управление Георги Тодоров каза, че страната ни е подала данни за частичното въвеждане на директивата. Преди да влязат в залата по промените трябва да се произнесат още две парламентарни комисии. Ресорната – за гражданското общество вече подкрепи промените. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Журналистът интервюирал Тина Търнър в България: Ако някой ме пита какво е Тина, ще кажа, че това е гласът на Господ

Тина Търнър пристига у нас през 1981 година между концертите си в Полша и тогавашна Чехословакия. Преди 42 години в зала "Универсиада“ ...