Лена Бориславова за оцветяването на сградата на ЕК: Това е друго срамно събитие за европейска България

Това е друго срамно събитие за европейска България. Това написа Лена Бориславова в своя Facebook профил, след като по-рано днес демонстранти оцветиха ...

Управляващата партия води на изборите в Гърция

гърция гърци атина гръцки парламент

Управляващата гръцка партия “Нова демокрация”, според първите екзитполове, води на парламентарните избори в страната.

Избирателните секции бяха отворени от 7 ч. сутринта и затвориха в 19 ч. вечерта.

Отбелязва се, че 36-40 процента от избирателите са гласували за партията премиера Кириакос Мицотакис, а 25-29 процента от гласовете са подадени за опозиционната коалиция на Коалицията на радикалните леви сили – Прогресивен алианс (СИРИЗА-ПА).

По-рано беше съобщено, че представителят на гръцката опозиционна партия “Коалиция на радикалните леви сили – Прогресивния алианс” Попи Цапаниду обвинява управляващата партия “Нова демокрация”, че се опитва да фалшифицира изборите. Цапаниду е прикачил снимка към публикацията, която призовава гражданите, които ще гласуват за СИРИЗА, да премахнат името на Йоргос Катрунгалос, който преди това се оттегли от изборите, за да се счита бюлетината им за валидна.

В Гърция на 21 май се провеждат парламентарни избори с участието на 36 партии и коалиции, както и един независим кандидат Стефанос Проицис.

Днес се избира 300-местния еднокамарен парламент, чийто състав се обновява на всеки 4 години на тайни парламентарни избори. Изборната система в страната е пропорционална с 3% изборен праг, като партията, получила най-много гласове получава 50 допълнителни места.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вдъхновеният от котки стрийт арт – истински глобален феномен

Светът на уличното изкуство е жизнена, непрекъснато развиваща се картина, която отразява мислите, идеите и естетиката на различните култури по цялото земно кълбо.

Сред това изобилие от творчество, забелязваме един открояващ се образ, който вдъхновява артистите от всички континенти. Досетихте ли се? Става дума за котката. Тя се е превърнала във феномен в уличното изкуство, като всяко кътче по света показва своя собствена уникална гледна точка при изобразяването й в публичното пространство.

В оживените градове на Япония, например, където котката е смятана за символ на късмета, може да забележите стенописи, изобразяващи „Манеки-неко“ или „помахващата котка“,
често срещан японски талисман, за който се вярва, че носи богатство и просперитет.

Стрийт арт в Кайляри, Гърция

Отвъд Атлантика, в градските пейзажи на Ню Йорк или Лос Анджелис, артистите изобразяват котките като емблеми на духа на града – независими, находчиви и издръжливи. На тези стенописи виждаме често котки, които се разхождат по покривите
или се излежават мързеливо в окъпаните от слънцето ъгли на града, подобно на техните човешки събратя.

Стрийт арт в Тайпе.

В далечна Австралия може да попаднете на витални графити, с които художниците сякаш се прекланят пред дивата природа, включваща мистериозния и неуловим местен котешки вид Quokka.

Европа също може да се похвали с богат гоблен от улично изкуство, изобразяващо котките. В Истанбул – някогашният Константинопол, те имат дългогодишна история,
асоциирана с местната общност и това се отразява в множество стенописи с котки, украсяващи историческите крепостни стени на града.

Стрийт арт в Манавату-Уонгануи в Нова Зеландия

Очарователното в този глобален феномен е способността на уличното изкуство да отразява не само възприятието на индивидуалния художник за образа на котките, но и да улови културната същност и местния вкус на всяко място. Така всяка творба се превръща в диалог между художника, публиката и самия град, превръщайки уличното изкуство, вдъхновено от котките, наистина в световен художествен език.

В много култури котките се възприемат като символи на мистериозност и независимост.

Стрийт арт в Нижни Новгород, Русия

Техният непредсказуем характер и грациозни движения са били пресъздавани с красота от различни улични художници, които използват работата си, за да отразяват тези качества.
В много случаи такива стенописи и инсталации с котки също отразяват и местната култура и среда.

Художниците могат да включват елементи от историята или забележителностите на техния град заедно с тези котешки фигури. Така те създават уникални произведения, които могат да провокират дискусии за местния живот.

Стрийт арт в Хонконг

От хиперреалистични стенописи до абстрактни изображения, интерпретацията на всеки художник на техния котешки обект отразява личния им стил и конкретното послание, което целят да предадат. Някои може да подчертават игривостта на котките, докато други могат да предадат тяхната сдържаност или хищнически инстинкт.

Стрийт арт в Манчестър

Има и произведения на уличното изкуство по света, с които се отдава дължимото на известни котки от поп културата, било то анимационни герои, образи на котки от литературата или добили
популярност интернет „мемета”. Тези произведения често добавят нотка на носталгия и причудливост на заобикалящата ги градска среда.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Йелън: Има “нищожен” шанс САЩ да плащат сметките си до 15 юни

Щатският министър на финансите Джанет Йелън заяви на 21 май, че 1 юни остава “твърдия краен срок” за увеличение на тавана на федералния дълг, с изключително нисък шанс правителството да събере достатъчно приходи, за да плаща до 15 юни когато трябва да влязат повече данъчни вноски. В интервю за програмата на “Ен Би Си” – “Среща с пресата”, тя подчертава, че предстои труден избор за плащанията към американците, ако конгресът не успее да повиши сегашния дългов лимит от 31.4 трлн. щ. долара преди финансовото ведомство да остане без пари и де бъде принудено да спре да обслужва задълженията си.

“Посочих в последното си писмо до конгреса, че може да не сме в състояние да платим всичките си сметки в началото на юни, вероятно още на 1 юни. И ще продължа да актуализирам информацията си, но със сигурност няма да променя оценките си. Затова смятам, че това е твърдият краен срок”, коментира Йелън.

Американският президент Джо Байдън определи на 21 май като “неприемливи” последните предложения на републиканците в преговорите за вдигане на дълговия таван, но каза, че ще е готов да ореже разходите успоредно с коригирането на данъците, за да се стигне до сделка. Байдън е обещал да говори с председателя на камарата на представителите – републиканеца Кевин Макарти – по време на обратния полет до дома след срещата на Г-7 в Хирошима.

По-малко от две седмици остават до сакралната дата 1 юни когато американското министерство на финансите предупреди, че няма да може да обслужва всичките си дългове.

Което ще предизвика фалит и ще доведе до хаос на финансовите пазари и до скок на лихвените проценти. На въпрос дали ведомството би могло да “устиска” до 15 юни преди да остане без пари, Йелън е отговорила, че има известна несигурност за точния т. нар. “ден хикс”, но тя се съмнява, че ще има средства до средата на юни и вероятността за изплащане на всички фактури дотогава е изключително ниска.

Междувременно, Байдън е коментирал пред репортери в Япония, че смята, че има правомощия да задейства 14-а поправка на американската конституция, даваща право да повиши тавана на федералния дълг без разрешението на конгреса. Но е добавил, че не е ясно дали има достатъчно време, за да се опита да използва тази неизпробвана правна теория, за да предотврати спиране на плащанията по задълженията на правителството.

Йелън посочва, че позоваването на въпросната поправка “не изглежда като нещо подходящо да бъде ползвано при тези обстоятелства, предвид свързаната с него правна несигурност и оскъдното време, което има администрацията”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Хамид: ПГ на ДПС ще подходи отговорно, съвестно и с грижа за държавата

Хамид Хамид

“Парламентарната група на ДПС ще подходи отговорно, съвестно и с грижа за държавата”, това каза народният представител от ДПС Хамид Хамид в шуменското село Пристое, където се проведе възпоменателен митинг за жертвите на възродителния процес от 1989 г.

Народният представител от ДПС Хамид Хамид заяви, че Движението ще подходи отговорно към съставянето на редовно правителство, защото държавата има нужда от стабилно управление.

“Парламентарната група на Движението за права и свободи ще подходи отговорно, съвестно и с грижа за държавата. Сигурен съм, че на гласуването през следващата седмица парламентарната група ще подходи с грижа за общините, с грижа за земеделците, с грижа за пенсионерите, с грижа за децата, с грижа за бъдещето на България, защото ще се види кои народни представители са загрижени за бъдещето на Република България и кои са водени от тясно партийния или личен интерес. Движението за права и свободи ще подходи с нужния диалог и ще участва в едно евроатлантическо мнозинство, което да даде тласък на България”, изтъкна той.

В Шуменското село Пристое отбелязаха 34-тата година от майските събития, предизвикали изселването на 360 000 български турци от родината им в Турция. Пред паметниците на жертвите на възродителния процес в Шуменско бяха положени цветя.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В местните избори БСП ще участва като коалиция „БСП за България“

БСП, сграда

На заседание на Националния си съвет БСП взе решение да участва в изборите за кметове и общински съветници през 2023 г. във формата коалиция “БСП за България”. Също така упълномощи Изпълнителното бюро да търси възможности за разширяване подкрепата за кандидатите на “БСП за България” на основата на предизборната платформа на БСП, както и председателят на партията да сключва споразумения за подкрепа с други политически партии и неправителствени организации. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Членовете на НС дадоха мандат на Градските, Общинските и Районните съвети да вземат решение по преценка за обсъждане и образуване на местни коалиции на основата на коалиция “БСП за България”, след съгласуване с ИБ на НС на БСП.

Националният съвет утвърди политическите изисквания и механизма за оценяване на дейността на кметовете и общинските съветници, издигнати или подкрепени от БСП или коалиция за издигане на кметове и общински съветници от “БСП за България” за Местни избори 2023.

Събранията на ОПО да бъдат от 1 юни до 1 юли 2023 г. със следния примерен дневен ред: оценка за работата на общинските съветници и кметовете, предложения за кандидати за кметове и общински съветници.

Общинските (районни), градски конференции да се проведат от 1 юли до 3 септември 2023 г.със следния примерен дневен ред:

– Приемане на оценка за работата на кметовете, издигнати или подкрепени от БСП и общинските съветници от БСП;

– Приемане на общинска (районна) предизборна платформа (визия) за участие в Местни избори 2023 г;

– Утвърждаване на формула и модел за участие в Местни избори 2023 на групата на общинските съветници;

– Издигане на кандидати за кмет на общината (района). Утвърждаване кметовете на населени места, подреждане и утвърждаване листата за общински съветници.

По време на заседание Националният съвет на БСП взе още решението да възложи на ИБ на НС на БСП в срок до 23.05.2023 г. да изготви примерен график за провеждане на срещи с областните съвети на БСП за координиране на дейностите по организацтя и подготовката за участие на БСП за България в местните избори през 2023 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 21 май 2023 г.

МВР Иван Демерджиев

Демерджиев: Нежеланието да се приключи “Барселонагейт” показва двупосочно влияние

“Иван Гешев и Борислав Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори в правната общност. Тези проблеми съществуват от години, но умело се прикриваха и премълчаваха”.  Това каза пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

И допълни, че събитията в прокуратурата не влияят на работата на МВР, а от девет месеца в системата се провежда последователна политика, свързана с борба срещу корупцията. Той уточни, че има съществен напредък в разследването на инцидента с колата на главния прокурор. “По-вероятно това е действие за сплашване”, предположи Демерджиев.

Иван Демерджиев подчерта, че практиката с “дела на трупчета” може да бъде прекратена със законодателни промени, които да дисциплинират прокуратурата в приключването на делата.  

Десислава Атанасова: Няма да търсим подкрепа чрез натиск или примамки

“Нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме депутати от други парламентарни групи, извън тези, които публично заявиха своята подкрепа – ДПС и ИТН, за това правителство”. Това заяви пред БНР Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Няма да предприемем стъпки, както направиха от ПП в тяхното правителство, когато то се разпадаше, категорична бе тя и добави: “Ние такъв подход изобщо не обмисляме да реализираме. Дори няма да призоваваме 5-6-10 народни представители да се отцепват, да не идват на работа, а да гласуват по съвест”. 

Бориславова: Не можем да подкрепим ГЕРБ-СДС, опитваме да наложим нов модел в политиката

“Случващото се в последните дни е процес, започнал много отдавна. Още през 2013 година градският прокурор Николай Кокинов беше изобличен, че се намира в къщата на Бойко Борисов, че говорят за това как да се опъват чадъри, имаше записи. Сега изненадващото е, че по умишлено публичен начин прокуратурата сама се разобличава”.  Това каза пред БНР Лена Бориславова от ПП-ДБ. 

И подчерта, че промяна в прокуратурата е необходима, “защото не може да има справедливост и правосъдие, когато цялата прокуратурата функционира като кол център за политици”. 

Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат, иначе е самоубийство за политическата система

Когато има воля, правно средство ще се намери. Това коментира съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България. 

“Правните процедури не са религия, не са фетиш, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има… Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение”, обясни тя пред БНР.

Никола Стоянов: От 12 юни на практика държавата няма да може да се разплаща

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща, обясни пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

В такива случаи, уточни той, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати, посочи Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат, иначе е самоубийство за политическата система

Мирослава Тодорова

“Обезвластяване на гл. прокурор от правомощия в прокурорската колегия”

“Има правни средства за отвоюване на държавата от мафията, трябва воля”

Когато има воля, правно средство ще се намери. Това коментира съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България. 

“Правните процедури не са религия, не са фетиш, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има… Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение”, обясни тя пред БНР.

Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната – на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво. 

“Като член на Европейския съюз не сме сами и това е аргумент в подкрепа на това, че този път съпротивата може да бъде успешна. Дългогодишните процеси на отрицателна селекция в прокуратурата, особено в ръководните постове, доведоха до това, че сега ръководителите са такива, че много лесно се разбира какъв е мащабът на вредите… Тази сцена показва държавен разпад и преврат. Когато институциите са похитени, се изисква от всички нас да се отнесем сериозно, да не позволяваме да бъдем разсейвани и да не подходим инфантилно”, коментира Тодорова.

Мирослава Тодорова посочи, че “ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно”.

“Това не означава, че всички споменати не трябва да се отдръпнат. Никой не може да бъде съдия на самия себе си. Авторитетът на правосъдието е единственият социален капитал, с който разполага съдебната власт… Какъв сигнал се дава на гражданите и на престъпниците, ако прокуратурата се демистифицира в този непривлекателен вид”, каза още тя.

И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, “защото това би било самоубийствено за политическата система”, категорична е Тодорова.

Според нея, когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици. 

По думите ѝ, ако бъде създаден механизъм – политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите. 

“Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно – с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск”, посочи мирослава Тодорова. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Никола Стоянов: От 12 юни на практика държавата няма да може да се разплаща

Никола Стоянов министър на икономиката

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща, обясни пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

В такива случаи, уточни той, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати, посочи Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

“Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния”, изтъкна служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

“Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав, отчете министърът на икономиката. Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи”, подчерта министърът.

България не изнася оръжие за Украйна, нито едно разрешение не е дадено, категоричен беше Никола Стоянов. Изнасяме към държави-партньори, уточни той.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. В отделни категории има спад – олио, масло.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]