Вътрешният министър със сигнал до прокуратурата за украинските бежанци

мвр

Вътрешният министър Иван Демерджиев е внесъл сигнал в прокуратурата за нарушения на последното редовно правителство с помощите за украинските бежанци.

Демерджиев напомни, че в редовния кабинет е имало вицепремиер, който е отговарял за тази дейност, макар да не спомена конкретно името на Калина Константинова.

Вътрешният министър изтъкна, че за сравними периоди от пет месеца служебното правителство е отпуснало 43 млн. лв, а предишното редовно правителство – 151 млн. лв. за подпомагане на бежанците.

“За пример ще дам, че над 43%  са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт, на 42 дружества, което е странно и поражда много въпроси. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, които не е ясно кой е подпомогнат, както и броя на лицата, които са подомогнати. А стресиращите факти са, че най-вероятно са подмогнати т.нар. мъртви души – хора, които само по документи се намират в определени хотели”, каза министърът.

Демерджиев предупреди, че има опасност от връщане на европейски средства, с които е финансирана дейността по подпомагане на бежанците от Украйна

От “Продължаваме промяната” съобщиха, че Калина Константинова ще отговори утре на изнесените от Иван Демрджиев данни за евентуални нарушения.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Предложението е във връзка с досъдебното производство, известно като „Барселонагейт“

Прокуратурата поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и депутат в 49-ото Народно събрание Бойко Борисов. 

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител – пране на пари.

От прокуратурата посочват, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]