ЕК осъжда отказа на РСМ да пусне Андрей Ковачев на територията й

Оливер Вархеи

Eврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи заяви, че Европейската комисия осъжда отказа на Република Северна Македония да допусне до нейна територия евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев на 6 май, предаде кореспондент на БНР.

Вархеи отправи призив в профила си в “Туитър” правителството в Скопие спешно да изясни ситуацията, защото по думите му отказът да бъде допуснат член на Европейския парламент в РСМ е много сериозно решение. 

И докато Вархеи коментира позицията на Европейската комисия в “Туитър”, въпросът с недопускането на Ковачев бе поставен и по време на започналото днес, 8 май, пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

По-конкретно бе повдигнат въпросът защо Андрей Ковачев заедно с председателя на фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима българи не са били допуснати в Република Северна Македония. Те се опитвали да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище.

Ковачев бе категоричен, че трябва да стане ясно какво ще се случва занапред и как това ще се съвместява със статута на страна, която е кандидат за член на Европейския съюз. Според депутата от ЕНП случилото се е тежък прецедент и никоя страна от Западните Балкани не си е позволявала подобно нещо. 

По време на пленарното заседание на ЕП въпросът бе повдигнат от евродепутата от ЕНП Михаел Галер, който определи инцидента като неприемлив. Той добави, че познава Андрей Ковачев като много почтен колега, който подкрепя както приемането на Република Северна Македония в ЕС, така и преговарянето с нея. Той по никакъв начин не я застрашава. Ето защо поведението спрямо него е недопустимо и не може да се аргументира с това, че Ковачев нарушавал реда и спокойствието на страната и заради това не е допуснат.

От своя страна, председателката на Европейския парламент Роберта Мецола бе категорична, че нейната институция защитава правото на всеки неин член да изпълнява мандата си. По думите й инцидентът предизвиква само съжаление и тя ще влезе в контакт с представителите на РСМ, за да им обясни много ясно ситуацията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Заради безводие частично бедствено положение в община Белово

Повече от месец село Дъбравите в община Белово е без вода, съобщава кореспондент на БНР. Заради задълбочаващото се безводие общината обявява частично бедствено положение. Причината за критичната ситуация е липсата на ток, който да захранва помпената станция, осигуряваща вода за  селото.

Допреди месец токът, който е захранвал междинната станция за водоподаване, е черпил ток от завода за хартия в Белово. След като обаче заводът спира да работи, спира и токът. 

Първоначалното решение, което измислят от общината, е заедно с ВиК да монтират дизелов агрегат. Той обаче не може да осигури достатъчно енергия, за да бъде захранена помпената група, тъй като селото се намира на високо. Така жителите на Дъбравите нямат нормално водоподаване през по-голямата част от денонощието.

Кметът на Белово Костадин Варев е категоричен, че сама общината не може да се справи с безводието на село Дъбравите. Пред БНР той обясни, че независимо, че общинарите работят много добре с ВиК Пазарджик, решение може да се намери единствено с помощта на държавата.

Варев поясни, че общината е  потърсила помощ от Министерския съвет и от Българския ВиК холдинг, но към момента решение на проблема няма.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Затворен е Проходът на Републиката заради катастрофа с изгорели коли

Проходът на Републиката е временно затворен заради тежка катастрофа. При нея са изгорели два леки автомобила и пострадали хора, съобщава БНР.

По първоначална информация на полицията от Велико Търново от една от колите са пострадали жена и около 8-годишно дете.

Екипи на полицията пренасочват леките автомобили през прохода Шипка, товарните изчакват на място. Образували са се километрични колони от автомобили, влезли в прохода преди катастрофата.

Произшествието е станало в района на махалата Лагерите малко под билото на прохода в посока Велико Търново.

На място са противопожарни автомобили и линейки. Все още няма информация за състоянието на пострадалите. Причините за произшествието са в процес на изясняване.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Заради преименуване на 9 май Захарова нарече Зеленски “Юда”

мария захарова

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече украинския президент Володимир Зеленски – въплъщение на Юда в ХХI век. Поводът за острата й реакция бе решението на Зеленски да преименува 9 май от Ден на победата в Ден на Европа.

В същото време президентът Владимир Путин призова: “Да не се изкривява историческата истина за Великата отечествена война и да не се оправдават нацистите, техните съучастници и сегашни идейни наследници”.

Той изпрати поздравителен адрес по случай 9 май – Денят на победата – на лидерите на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Абхазия и Южна Осетия, както и на народите на Грузия и Молдова.

Владимир Путин определи като знакова провелата се днес, 8 май, среща в Кремъл с президента на Киргизстан Садир Жапаров. Очаква се утре, на парада на победата на Червения площад да присъстват както Садир Жапаров, така и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и премиерът на Армения Никол Пашинян.

От Кремъл са поканили също така лидерите  на Таджикистан Емомали Рахмон и на Туркменистан Сердар Бердимухамедов, съобщава “Коммерсантъ”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Следовател №1 Сарафов отговори на главния прокурор Иван Гешев

Отворени врати на Националната следствена служба НСЛС Борислав Сарафов директор

“Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия”, се казва в позиция на директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Становището е по повод интервюто на обвинител №1 Иван Гешев, в което той обяснява противоречията около въпроса с кого е пътувал в атакувания с взрив джип с грешка на заместника си.

“Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление”, заявява Сарафов.

Според него ако Гешев е имал “желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата”. “Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност”, посочва Сарафов.

Във връзка с израелския експерт директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров “по разпореждане на г-н Гешев”.

“Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров”, допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Жертви на катастрофи искат електронизация при автошколите

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи настояват обучението в автошколите да бъде електронизирано.

По повод снощната тежка катастрофа в София, при която 18-годишен шофьор предизвика катастрофа и отне живота на двама младежи – момче и момиче, Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментира, че обучението в автошколите у нас е неефективно.

В интервю за БНР Тодоров изрази категоричната позиция, че е необходима електронизация на обучението в автошколите. В момента целият курс се описва на хартиен картон, който винаги може да бъде коригиран.

Тодоров посочва, че не винаги курсистите се обучават да управляват автомобил при различни метеорологични условия, в различна част от денонощието, на магистрали и в трафик в градски условия. Той настоява да се въведат задължителни часове в рамките на шофьорските курсове, които да бъдат изпълнявани и на магистрала, и вечер, и в тъмната част на деня, и в натоварен трафик, тъй като по думите му при сегашния тип обучения младите шофьори са недостатъчно обучени.

От друга страна преди близо месец – на 15 април от Автомобилната администрация въведоха промени, които са свързани с изпитите – както теоретичните, така и практическите. Бяха въведени анализи на видеоклипове, а маршрутът при практическия изпит се избира от техническо средство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Санкционният пакет №11 срещу Русия удря трети страни?

Ерик Мамер

В сряда, 10 май, в Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз, предстои да бъде обсъден 11-ият санкционен пакет срещу Русия.

Той е бил предаден от Европейската комисия на страните членки още в петък, 5 май, уточни Ерик Мамер, който отговаря за информационната служба на институцията.

Представителят на ЕК добави, че новите санкции имат за цел, наред с досега въвежданите, да засилят ефективността на мерките и да предотвратят заобикалянето на наложените вече ограничения, предаде АФП.

От EuObserver съобщиха, че Полша и балтийските държави призовават като част от 11-ия пакет санкции Газпромбанк да бъде изключена от системата SWIFT, а освен това те настояват и за забрана на вноса на газ и алуминий от Руската федерация.

По информация на Bloomberg санкциите вероятно ще включват забрана на транзита на стоки през руска територия. Полското външно министерство съобщи, че ограниченията ще бъдат въведени не по-рано от втората половина на май. За първи път е възможно те да засегнат и китайски компании.

По информация на “Политико” новите санкции могат да засегнат трети страни, сред които Китай, Иран и Турция, включително Казахстан и Армения. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]