Топлофикациите във Велико Търново и Бургас дадоха заден за драстичното поскъпване на парното

Топлофикациите ще ревизират своите искания за поскъпване на парното и увеличенията ще бъдат по-ниски от обявените пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Това коментираха пред БНТ от дружествата внесли искане за най-високи цени в регулатора – топлофикациите във Велико Търново и в Бургас. Според изчисленията цените им трябва да поскъпнат със 178 и 128% съответно.
Във Велико Търново цената на парното и топлата вода трябва да скочи от 131 лв. на 366 лв. за мегаватчас, а в Бургас от 94 лв на 199 лв. за мегаватчас. Това са поискали от двете дружества в КЕВР. Тази новина притесни сериозно хората и в двата града.
Още: Искат сериозно поскъпване на парното в редица големи градове
От ръководствата на двете топлофикационни дружества във Велико Търново и Бургас обаче успокояват, че драстично поскъпване на парното и топлата вода все пак няма да има. А данните, публикувани на сайта на КЕВР, са прогнозни.
„Всяка година всички топлофикации, по задължение, по модела на КЕВР, трябва да подадат заявление с нови параметри, с новите разходи, новите цени на газа, на електроенергията. И по този модел, който КЕВР предлагат, се получава всъщност тази цена от 119 лв. и някакви стотинки“, обясни инж. Христин Илиев, директор на „Топлофикация Бургас“.
„За пример мога да дам, че по същите тези модели нашата отчетна цена, която трябва да бъде е 349 лв. А всички много добре знаят, че в момента цената е около 131 лв. От 1 юли мога на 100% да гарантирам, че цената, която ще бъде на топлинната енергия, ще отговаря на реалната икономическа обстановка в страната. И на 100% няма да бъде нищо общо свързано с цитираните в момента над 300 лв. за мегаватчас топлинна енергия“, каза инж. Александър Димитров изпълнителен директор на „Топлофикация – ВТ“.
Цената на парното във Велико Търново обаче ще остане най-висока в страната, защото дружеството купува газ през посредник, а не директно от държавната „Булгаргаз“. В Бургас пък изчисляват, че поскъпването на отоплението няма да бъде с двуцифрен процент.
„Тогава ще видим, че реално няма увеличение, а напротив, има намаляване на цената. Така, че да не плашим клиентите“, увери инж. Христин Илиев, директор на „Топлофикация Бургас“.
КЕВР ще утвърди цените на услугите за новия отоплителен сезон до края на месец юни. Тогава ще бъде определена и нова цена на тока за бита. , БНТ