Турция в навечерието на трудно прогнозируеми избори

Утре, 14 май, в Турция предстоят президентски избори. Основните конкуренти са досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, който е на 74 години и влиза в политиката след пенсионирането си.

Преди това той работи в държавната администрация, след като е получил образование в един от най-престижните университети в Анкара. Завършил е специалност икономика и финанси. Първо е служител на Министерството на финансите, после оглавява Службата за социално осигуряване, като през 90-е години печели наградата “Бюрократ на годината”.

За първи път става депутат през 2002 г. от листата на Народнорепубликанската партия. По същото това време на власт идва Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

През 2010 г. Кълъчдароглу става лидер на партията, си след като дотогавашният й председател Дениз Байкал е принуден да подаде оставка заради секс скандал.

За кандидат-президент Кълъчдароглу е издигнат от шест опозиционни формации, които смятат, че той има реален шанс да детронира Ердоган.

Изборите в утрешния ден са важни, защото според анализатори личността на следващия турски президент ще бъде определяща за позициите на Турция в НАТО (през март Анкара отложи членството на Швеция в Алианса); за отношенията й с ЕС, САЩ (Ердоган защитава тезата, че американският президент Джо Байдън е дал инструкции за неговото сваляне) и Русия; за миграционната политика (на територията й има над 3 милиона сирийски бежанци); за ролята й във войната в Украйна; и за овладяването на напрежението в Източното Средиземноморие.

В предизборната надпревара Кълъчдароглу обеща да направи Турция отново част от цивилизования свят. Той е известен с това как след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г., застава начело на “Марш за справедливост” в знак на протест срещу репресиите на турския президент. Тогава Кълъчдароглу извървява пеша 450 километра – толкова, колкото е разстоянието между Анкара и Истанбул.

Ердоган го нарича троянския кон на империалистите във Вашингтон и Лондон и го обвинява, че се е съюзил с терористи, тъй като е подкрепян от основната прокюрдска опозиционна партия.

Други, предимно в сунитска Турция, недолюбват основния конкурент на Ердоган, защото е с алевитски произход. Това обаче не притесни Кълъчдароглу и той отправи видеообръщение към турските граждани, в което обясни защо е алевит и апелира за повече толерантност към малцинствата.

Но макар че социологическите проучвания сочат, че мнозинството от турците са на мнение, че държавата им има нужда от промяна, последни сондажи от днес, 13 май, сочат, че и Кълъчдароглу, и Ердоган имат шанса да спечелят над 50 подкрепа. Направи ли го някой от тях, няма да има необходимост да се провежда втори тур.

Ако обаче има балотаж, Ердоган ще направи всичко възможно да убеди колебаещите се избиратели, че Кълъчдароглу е слаб, неопитен и неефективен лидер, който не може да реши проблемите им.

Неприятно би било, ако Кълъчдароглу спечели с минимална преднина, каквито индикации има при последното социологическо проучване, според което той ще спечели изборите. Тогава Ердоган може да откаже да признае резултатите, както той веднъж направи, когато опозицията спечели местната власт в Истанбул.

В същото време днес Ердоган обяви, че ще приеме спокойно резултатите от вота и ако загуби, ще се оттегли.

„Ще направя това, което изисква демокрацията“, увери държавният глава.

Както вече стана ясно, за да спечели на първия тур, кандидатът за президент трябва да получи повече от половината гласове, ако не успее да го направи, ще трябва да се готви за втория тур, който ще е на 28 май.

Освен двамата основни претенденти има и трети. Това е Синан Оган, представител на крайнодесния Алианс АТА. В последните дни преди изборите от надпреварата се отказа Мухарем Индже – лидер на Партията на родината, за когото се твърдеше, че ще откъсне гласове от Кълъчдароглу. Спечелилият ще бъде президент за пет години.

От близо две седмици преди утрешния вот, турските граждани, живеещи в чужбина, гласуват. Те традиционно подкрепят Ердоган. Едно от възможните обяснение затова е, че те гласуват в знак на протест срещу германците, мнозинството от които са силно негативно настроени срещу Ердоган.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Във ВМА подновиха курсовете по първа помощ за мотористи

Военномедицинската академия възобнови курсовете по първа помощ за мотористи. След тригодишно прекъсване съвместната инициатива на болницата и организацията “Софийски мотористи” се проведе днес, 13 май, с лекционна част и демонстрации във Военномедицинския симулационен център.

Курсът е насочен към травмите, типични за катастрофите с мотоциклет, обясни Андрей Дянов, председател на сдружение “Софийски мотористи” в интервю за БНР.

В днешното обучение участваха представители на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”.

От ВМА уточняват, че съвместната инициатива стартира през 2017 г., но е била прекъсната поради усложнената обстановка от COVID-пандемията.

Доцент Емил Кържин от реанимацията на ВМА и доцент Недялко Григоров със своя екип от спешното звено на болницата демонстрираха нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

По думите им, ключовите моменти при инцидент на пътя са осигуряване на безопасност, оценка на състоянието на пострадалия и оказване на помощ.

Представителите на „Sofia Riders” признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия.

Според изнесените данни по време на курса, 57% от жертвите загиват в първите няколко минути на катастрофата, 22% – по време на транспортирането до болнично заведение или в същия ден, а 21% загиват в следващите 30 дни от катастрофата.

Обучаващите медици подчертаха пред мотористите: „Запомнете едно – разумната скорост спасява животи“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Германия дава оръжия на Украйна за около 2.7 млрд. евро

Германското правителство е подготвило да предостави на Украйна допълнителни оръжия на стойност около 2.7 млрд. евро.

По данни на Министерството на отбраната през следващите седмици и месеци Украйна ще получи от Германия още 20 бойни машини на пехотата “Мардер”, 30 танка “Леопард 1 А5”, 18 колесни гаубици, 15 противовъздушни оръдейни установки “Гепард”, 200 разузнавателни безпилотни летателни апарата, четири допълнителни противовъздушни системи IRIS-T, боеприпаси и над 100 бойни и логистични бронирани машини.

Това е най-големият комплект оръжия, които Германия предоставя на Украйна от началото на войната през февруари 2022 г., коментира „Шпигел“.

Федералният министър на отбраната Борис Писториус обяви, че с тази помощ страната му за пореден път демонстрира, че на нейната подкрепа може да се разчита.

“Всички ние искаме тази ужасна война, която води Русия срещу украинския народ в разрез с международното право, да приключи възможно най-бързо. Но тъй като това все още не може да стане, Германия ще окаже цялата помощ, на която е способна и докато е необходимо“, подчерта Писториус.

В същото време германските медии съобщават, че в Киев имат опасения, че германското правителство ще поиска в замяна някаква услуга.

По информация на “Шпигел” оръжейната помощ ще бъде представена като символ на германската солидарност с Украйна. Едновременно с това на украинския президент ще бъде връчена наградата “Карл Велики”. Очаква се Володимир Зеленски да пристигне в неделя в германския град Аахен.

Днес, 13 май, украинският президент е на посещение в Рим, където се срещна с държавния глава Серджо Матарела и с премиера Джорджа Мелони. Зеленски бе и на аудиенция при папа Франциск, която продължи около 40 минути.

Посещението му протича при изключителни мерки за сигурност – над 1000 полицаи участват в осигуряването на безопасността на украинския държавен глава.

И Серджо Матарела, и Джорджа Мелони увериха Володимир Зеленски в пълната подкрепа на Италия за Украйна под формата на военна, финансова, хуманитарна и строителна помощ, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Мелони подчерта, че Италия е готова да подкрепи и активизира партньорството на Украйна с НАТО. От своя страна папа Франциск увери Володимир Зеленски, че постоянно се моли за мир в Украйна.

Украинският президент благодари и направи емоционално признание, че има желание да прегърне всички италианци.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кандидат-министър на Денков алармира, че дефицитът може да гръмне

Каквито и да са политическите предизвикателства, еднаквата ДДС ставка трябва да се върне в България, защото това ще гарантира стабилните ни финанси.

Това обяви икономистът Юлиан Войнов, който бе предложен за министър на икономиката в проектокабинета на академик Николай Денков.

В предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria Войнов уточни, че само от ДДС се формират 25-28% от приходите в бюджета, а от останалите процента – над 50% идват от всички косвени данъци.

Той посочи, че след облекченията на данъчните ставки по ДДС след 2019 година сме станали свидетели на сериозно изкривяване на данъчната система. Първо, облекченията не постигнали целта, заради която били въведени.

В ресторантьорския бизнес, например, това не се случило. Второ – те изкривили сериозно приходната част на бюджета, защото ДДС е основният данъчен приход в българския бюджет.

Освен това тези облекчения дават повод и на други сектори също да искат намаляване на данъците, а при толкова висок дял на косвените данъци, бюджетният дефицит ще експлодира.

„Ако ние правим дупки в данъчната си система, даваме преференции на определени сектори и се лишаваме от дадени приходи, то тези приходи трябва да бъдат набавяни по някакъв друг начин“, обясни Войнов.

Той посочи, че ако приходите не бъдат набавени чрез връщане на данъчните ставки до нивото от 2019 година, каквото бе положението в продължение на десетки години, другият вариант би бил да се увеличат подоходните данъци – данъците на физическите лица и данъците на фирмите.

Икономистът призна, че не може да твърди със сигурност доколко това е по-добрият вариант, защото увеличаването на тези данъци забавя икономическата активност и отказва някои инвеститори да инвестират в страната. Това ще повлияе на бизнесплановете и очакваната възвръщаемост. Ето защо за него правилната политика е да се върнат ставките от 2019 г., защото по отношение на данъците условията трябва да са еднакви.

По отношение на отражението на войната в Украйна върху глобалната икономика Войнов коментира, че тя е пренастроила глобалните вериги за доставки, добивът и производството, пренасочила е стоките по различни пътища.

На въпрос каква е прогнозата му за това дали България ще има ново правителство, той посочи, че към настоящия момент очакванията са му по-скоро да има правителство. Той прогнозира, че дори и бъдещият кабинет да е съставен от такива политически сили, които на пръв поглед имат някакви противоречия, то състоянието на политическия спектър е такова, че може би именно поради тази причина това правителство, ако бъде съставено, ще продължи да управлява по-дълго, от очакванията на анализаторите.

Във връзка със състоянието и перспективите пред глобалната икономика Войнов коментира, че въпреки увеличението на лихвите, безработицата не само не се увеличава, а и намалява. Ето защо той е оптимист, че можем да преминем през кризата на високи цени, без да влизаме в рецесионни цикли.

Относно хода на БНБ за увеличаване на задължителните резерви на банките Войнов коментира, че когато имаме забавяща се икономика, наливането на средства в нея може да доведе до това да се създадат очаквания за икономическо развитие, които няма да се сбъднат. Накратко – ще се инвестира в проекти, които може да се окажат губещи в последствие – нещо, на което сме станали свидетели през 2009 година.

“В момента това не се наблюдава в България, но централната банка е за това – да има поглед за бъдещото развитие и да предпазва икономиката от подобни сривове. Добре е банките да затегнат условията и да намалят кредитната активност, за да не се стигне до проблеми, ако се стигне до неблагоприятни сценарии в бъдещето”, препоръча икономистът.

Попитан за мнението му какви трябва да бъдат приоритетите пред българския парламент, той посочи на първо място гласуването на бюджета и то в рамки, които не надхвърлят прага от 3% на бюджетния дефицит. Второ – сериозна работа по отношение на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост и трето – гласуване на определените закони, необходими за приемането ни в еврозоната.

Войнов обърна внимание, че от Министерството на финансите обявили, че вкарват Закона за еврото в Парламента, заради което той се надява тази мярка съвсем скоро да бъде включена в дневния ред на Народното събрание.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В Кюстендилско гневни заради над 80% скок на водата

Общинските управи в Кюстендилско и местното население са гневни от предвидено рязко увеличение на цената на питейната вода с над 80 процента.

Драстичната промяна е заложена във вече разгледания от КЕВР бизнес план на регионалния оператор “Кюстендилска вода”, съобщава БНР.

Увеличението на цената на ВиК услугата за 2023 г. за Кюстендилска област е с 81.25 процента. В сравнение със сега действащата – от 2.016 лв. с ДДС, е предвидено тя да стане 3.654 лв. с ДДС.

В Община Дупница цената за 2024 г. ще се увеличи със 163.10%, т.е. от 1.392 с ДДС тя ще бъде увеличена на 3.662 лв. с ДДС и то без да е отчетена инфлацията.

Омбудсманът Диана Ковачева вече реагира на скока със становище по темата.

Общински съветници от Кюстендил обявиха, че ще внесат писмено искане бизнес планът да бъде върнат на “Кюстендилска вода” за ново разглеждане.

Съветникът инж. Огнян Атанасов коментира, че не е редно, когато десет години цената не е променяна, тя ударно да бъде вдигната и то в период след натрупали се две-три кризи.

Заради това неговият призив е увеличението на водата да бъде извършено плавно, по възможност спрямо годишната данъчна инфлация.

В Дупница председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов възнегодува, че цената е безумно и ненужно висока, че е неадекватна. Той бе категоричен, че гражданите няма на кого да се оплачат, защото няма държава и институции.

Все пак на 30 май предстои КЕВР да се произнесе окончателно по внесените от общините и омбудсмана искания и възражения.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Боташ” ще строи у нас подземно хранилище за природен газ

Фатих Дьонмез

Турската държавна енергийна компания “Боташ” ще участва в изграждането на подземно хранилище за природен газ в България, съобщи БНР.

Вече е подписано споразумение с „Булгаргаз“, обяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Той посочи, че подобни хранилища има на две места в Турция – в Туз Гюлю и Силиври.

Турският министър обърна внимание, че компанията „Булгаргаз“ е получила достъп до турската газопреносна система в допълнение към газопроводите. Става въпрос и за петте терминала за втечнен природен газ, с които разполага турската компания „Боташ“, уточнил Дьонмез.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]