Еди Рама към България: Не съм забравил, че имахме спор, но той няма общо с дълбочината на отношенията ни

Промяна в тона към България на албанския премиер Еди Рама само месеци след критиките му към българската позиция към Скопие. Според Рама Албания и …

Емануил Йорданов: Ако някой пипа в съдебната власт с мръсни ръце и представи от „Али Макбийл“, какво може да очакваш?

Адвокатът Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио …

ГЕРБ е против свалянето на имунитети на народни представители, докато текат обсъждания по правосъдната реформа

Решението на ръководството на ГЕРБ и на парламентарната група е по никакъв начин да не се съгласяваме със свалянето на имунитети на народни …

С колко поевтиняха горивата в България през последните 6 месеца и какви са тенденциите?

За последните 6 месеца бензинът по бензиностанциите в България е поевтинял с 36 ст. за литър, или с 12,37%. Това сочат данните на платформата Fuelo. Ако на 22 ноември 2022 г. бензин A95 се е продавал за 2,91 лв. за литър, днес средната му цена на дребно е 2,55 лв. за литър. За последния месец цената на бензина е спаднала с 4 ст. за литър, или с 1,54%, т.е. тенденцията е за застой.
Дизелът за последните шест месеца е поевтинял с 86 ст. за литър (25,75%). На 22 ноември 2022 г. литър от този вид гориво се е търгувал за 3,34 лв, а сега цената е средно 2,48 лв. за литър, според данните в платдормата. За последния месец дизелът е поевтинял с 20 ст. (7,46%), с тенденция към поевтиняване.
За разглеждания 6-месечен период е налице спад в цената на пропан-бутана с 15,53% или с 18 ст. за литър. На 20 ноември е струвал 1,16 лв. за литър, докато сега е 98 ст. за литър. За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 14 ст. на литър, като при този вид гориво тенденцията е към поевтиняване.

 
За година цената на метана се е понижила с 1,10 лв. за кг (32,63%), според данните на Fuelo. На 20 ноември 2022 г. метанът по бензиностанциите в страната е струвал 3,34 лв. за кг, а сега се продава средно за 2,24 лв. за кг. За последния месец метанът е поевтинял с 0,33 лв./кг (-12,84%), с тенденция за по-ниска цена, предава БТА.
Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев също отчита, че наистина има тенденция към понижение на цените на горивата, но международният пазар е много нестабилен.

„Всяка новина – за Бахмут, за украинските райони, за атака, всичко това влияе нагоре и надолу, и всъщност сутрин се събуждаме с една тенденция към повишение, а следобед, когато отворят западните и американски борси, обратно“, отбелязва Терзиев. По думите му тенденцията към поевтиняване на горивата може да се обърне много бързо. Според него цените засега са спокойни – на нива от предвоенно време, което е добрата новина.
„Не знаем какво ще стане, но искрено се надяваме и ще изпитаме удовлетворение и спокойствие, ако цените, които виждаме днес, а и през летния сезон, бъдат дори и по-ниски“, заяви още председателят на БПГА. Той даде пример, че цената на тока за бизнеса вече бележи спад, като изминалата неделя е имало и часове с нулева цена за няколко часа.
ОЩЕ ПО ТЕМААТА:
Отстъпката за горивата продължава и догодина, ще има и други
В кои страни горивата са най-евтини? Сред тях ли е България?
Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

Проучване: До 2100 г. 2 млрд. души по света може да бъдат изложени на опасни жеги

Действащите в момента политики за ограничаване на климатичното затопляне ще изложат над 1/5 от човечеството на екстремни и потенциално смъртоносни жеги до края на века. Това предупреждават изследователи в проучване, публикувано и цитирано от Франс прес.
Температурата на повърхността на Земята е напът да се увеличи с 2,7°C по Целзий до 2100 г. спрямо прединдустриалната ера, което би „изтласкало“ над 2 млрд. души – или 22% от световното население към този момент – извън зоната на климатичен комфорт, позволил на човечеството да се развива в продължение на хилядолетия. Това сочи проучване, публикувано в „Нейчър състейнабилити“.
Индия (600 млн. души), Нигерия (300 млн. души) и Индонезия (100 млн. души) са страните с най-голям брой хора, които може да се сблъскат със смъртоносна горещина, според този сценарий.

„Това е дълбоко премоделиране на обитаемостта на повърхността на планетата и може да доведе до мащабна реорганизация на местата, където живеят хората“, подчертава Тим Лентън от британския университет „Ексетър“, който е основен автор на проучването.
Ако се ограничи затоплянето до 1,5°C, най-амбициозната цел на Парижкото споразумение от 2015 г., то броят на хората, изложени на тези рискове, ще бъде намален до половин милиард души.
Светът вече преживява затопляне близо до 1,2°C под въздействието на човешката дейност, най-вече използването на изкопаеми горива (въглища, петрол, газ) с поредица от катастрофи: горещи вълни, суши, горски пожари.

„Разходите за изменението на климата често се изразяват във финансови термини, но нашето проучване подчертава огромната човешка цена от неуспешното справяне с извънредната климатична ситуация“, заяви Лентън.
„За всяко затопляне с 0,1°C над настоящите нива, 140 млн. души допълнително ще бъдат изложени на опасна горещина“, подчертава той.
Прагът за „опасна жега“ е фиксиран в проучването до 29°C средна годишна температура.
От историческа гледна точка човешките общности са имали най-гъста населеност при средни температури около 13°C (в умерени зони) и в по-малка степен – при 27°C (при по-тропически климат).
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Светът е на прага на най-горещия период в историята си
Европа се затопля два пъти по-бързо от останалия свят

Промените в климата – къде е България?