„Европейски пътища“ ще спонсорира L’Etape България от Tour de France

„Европейски пътища“ ще бъде генерален спонсор на първото издание на L’Etape България от Tour de France. 

Страната ни ще бъде домакин на етап от легендарното колоездачно състезание, като част от световната верига, която се провежда под егидата на Обиколката на Франция. От българска страна организатор е Спортен клуб „Спорт за всички- София“.

Етапът в България ще се състои на 30 юли по специално избрано от организатора трасе край Велинград и ще включва два маршрута – дълъг (102 км) и къс (57 км), при максимална денивелация от 1700 метра. 

В състезанието могат да участват всички желаещи – както аматьори, така и професионалисти. Очакват се да се включат и много чуждестранни колоездачи. За участие в състезанието на късата дистанция от 57 километра ще бъдат допускани всякакви велосипеди, докато на 102-километровата дистанция ще се кара само с шосейни велосипеди.

„Европейски пътища“ е компанията, построила и поддържаща голяма част от пътищата в областта, вклюбитлно и трасето, по което ще премине състезанието. 

Маршрутът тръгва от центъра на Велинград и преминава през редица живописни родопски села, сред които Абланица, Цветино, Горна Дъбева, Враненци. То ще продължава и към главния път, идващ от Сърница и ще финишира отново в центъра на Велинград.

Уикендът, посветен на спортното събитие на годината, започва на 28 юли (петък) с откриването на музея на Tour de France и регистрацията на състезателите. 

Съботата (29 юли) е предвидена за забавления и подготовка, семейно каране и детска надпревара. 

Стартът на състезанието ще бъде даден на 30 юли (неделя) сутринта – денят, в който ще се разбере и кой за първи път в България ще облече жълтата фланелка на Tour de France.

Регистрацията за L’Etape България от Tour de France вече е отворена на сайта на събитието за всички желаещи да преживеят легендарната колоездачна надпревара в региона на Западните Родопи. Всеки желаещ да се регистрира може да го направи на https://bulgaria.letapebytourdefrance.com/registration.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Удължиха Програмата за ремонт на спортни площадки до 15 септември

Баскетболен кош - дарение от "Нестле"децаспорт

Днес, 23 май, правителството взе решение срокът за изпълнение на дейностите по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища да бъде удължена до 15 септември 2023 година.

Програмата е одобрена от Министерския съвет през юни 2022 г., като средствата вече са предоставени на училищата. 

Първоначалният срок за изпълнение на дейностите беше до месец май 2023 г., но в Министерството на образованието и науката са постъпили писма от различни общини или училища с мотивирани искания за удължаване. 

В тях е било посочено, че изграждането или ремонтът на спортната площадка не е удачно да се изпълнява по време на учебната 2022/2023 година в училищата, които не разполагат с друга такава, тъй като това би възпрепятствало нормалното провеждане на часовете по физическо възпитание. По тази причина част от училищата изчакват лятната ваканция на 2023 г., за да изпълнят дейностите. 

Друг мотив е, че предоставянето на финансовия ресурс по Програмата е съвпаднало с наближаването на зимния период, който е крайно неподходящ за полагане на бетон, асфалт и/или специализирана спортна настилка, каквито са основните дейности, които следва да се изпълнят.

Освен това на места се налага провеждане на няколко обществени поръчки, поради липса на подадени оферти или са подадени такива, които не отговарят на изискванията на възложителя. Също така има оферти, които са с по-висока стойност от прогнозната.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Орбан: Украйна не може да спечели войната с Русия

виктор орбан фидес

Отношенията с Швеция трябва да се подобрят, преди да бъде одобрена кандидатурата й за НАТО, каза унгарският премиер

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Украйна не може да спечели войната с Русия, призовавайки за преговори с Москва за прекратяване на конфликта, предаде Франс прес.

Унгарският лидер, който се противопоставя на други членове на Европейския съюз по въпроса с тази война и отказва да предостави военна помощ на своя украински съсед, повтори призивите си за прекратяване на огъня.

„Очевидно е, че военното решение не работи“, каза той по време на Икономически форум в Катар и добави, че руската инвазия е резултат от „провал на дипломацията“, предаде БТА.

“Ако погледнем реалността, числата, контекста и факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, очевидно е, че няма да има победа за горките украинци на бойното поле. Това е моята позиция”, отбеляза Орбан.

Унгарският премиер, който поддържа връзки с Кремъл, е един от малкото лидери, ако не и единственият в ЕС, който не е посещавал Киев. 

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел потвърди днес, че Унгария е отказала да деблокира отпускането на нов транш военна помощ от ЕС за Украйна, като същевременно каза, че е „сигурен“, че такъв ще бъде отпуснат.

Според Виктор Орбан след прекратяване на огъня с Москва трябва да се договори ново споразумение за европейска сигурност.

„Като държава Украйна, разбира се, е много важна, но в по-дългосрочен план, от стратегическа гледна точка, залогът е бъдещата сигурност на Европа”, каза Орбан и добави: “Ясно е, че без САЩ няма архитектура за сигурност за Европа. И тази война може да бъде спряна само ако руснаците постигнат споразумение с Вашингтон”, добави той.

Унгарският премиер разкритикува и лидерите на ЕС, че са твърде “интелектуални”.

Отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди да бъде одобрена кандидатурата на скандинавската страна за членство в НАТО, каза също днес унгарският премиер Виктор Орбан по време на Икономически форум в Катар, цитиран от Ройтерс.

Швеция и съседката ѝ Финландия подадоха кандидатурите си за членство в НАТО миналата година, след като започна руската инвазия в Украйна. Молбата на Швеция за присъединяване към Алианса обаче все още не е удовлетворена заради Турция и Унгария, като Будапеща изтъква критиките, отправени от Швеция по отношение на позицията на Орбан относно демокрацията и върховенството на закона, отбелязва агенцията.

„Политическите отношения между Унгария и Швеция са изключително обтегнати“, каза Орбан. „Не искаме да пренасяме конфликта помежду ни в НАТО“, добави той.

Все още не е насрочен ден, в който унгарският парламент ще гласува кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, която трябва да бъде ратифицирана от всичките страни членки на Алианса.

През юли ще има среща на върха на НАТО.

Тази седмица Орбан е на посещение в Катар, с който миналата година унгарското правителство започна преговори за закупуването на втечнен природен газ.  „Преговорите все още не са приключили“, заяви днес унгарският премиер.

Освен това Катар проявява интерес към летището в Будапеща, каза Орбан по време на форума и добави, че „катарците са добре дошли“ в Унгария.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Докато не приключи съдебната реформа, ГЕРБ няма да подкрепи сваляне на ничий имунитет

томислав дончев даниел митов делян добрев деница сачева
БТА

Не виждам притеснения за себе си да си дам имунитета, отбеляза Делян Добрев

Докато не приключи съдебната реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитет на когото и да било в Народното събрание, заяви Даниел Митов от ГЕРБ по време на онлайн излъчване от централата на партията, в присъствието на колегите си Делян Добрев, Деница Сачева и Томислав Дончев.

Софийската градска прокуратура предложи по-рано днес на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49-ото Народно събрание.

Според Даниел Митов правосъдната реформа е превъзбудила страстите, особено от страна на прокуратурата. „От 30 години прокуратурата е обвинявана, че държи дела “на трупчета”, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се вземат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици“, каза Даниел Митов. Това няма как да се приеме за нормално в една европейска демокрация, посочи той.

Според него се образуват дела и се повдигат обвинения именно с цел натиск върху политици, за да си преосмислят поведението.

„Вземаме категорично и ясно решение, че няма да подкрепим свалянето на чийто и да било имунитет, от която и да е политическа група в парламента, в момент, в който се прави тежка съдебна реформа“, подчерта Митов.

Не виждам притеснения за себе си да си дам имунитета, отбеляза Делян Добрев. Той каза още, че прокуратурата в България е репресивен орган и той знае това от личен опит през последните повече от десет години.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Еди Рама към България: Не съм забравил, че имахме спор, но той няма общо с дълбочината на отношенията ни

Промяна в тона към България на албанския премиер Еди Рама само месеци след критиките му към българската позиция към Скопие. Според Рама Албания и ...

Емануил Йорданов: Ако някой пипа в съдебната власт с мръсни ръце и представи от „Али Макбийл“, какво може да очакваш?

Адвокатът Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио ...

Правителството отпусна 2 млн. лв. за изграждане на детски градини

детски градини

Правителството одобри 2 180 623 лв. за финансово осигуряване на дейности по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 година.

Със средствата ще бъдат разплатени дейности за изпълнение на проекти от общините Айтос, Бургас, Сунгурларе, Кърджали, Вършец, Асеновград, Кайнарджа, Котел и Търговище.

Целта на програмата е да се подобри материалната база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Тя е насочена и към изграждане на нови сгради, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, градини и училища. 

По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места и ще има възможност за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили четири годишна възраст. Програмата ще помогне и за преминаване към едносменен режим на учебния ден.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]