Президентът: Ако РСМ претендира, че следи заветите на Гоце Делчев, защо не впише в конституцията си неговите сънародници

Името на Гоце Делчев е символ на свободата и ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите му, защо не впише в конституцията си …

ОББ продължава дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Скоро след обединението си с KBC Банк, Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, възобнови една от най-популярните дарителски кампании в България – „Избери, за да помогнеш“. Дарителската инициатива има 14-годишна история и е реализирана всяка година от 2009 г. насам без прекъсване от българската банка на австрийската „Райфайзен банк интернешънъл“. След придобиването ѝ от KBC Груп и след вливането ѝ в ОББ наследник на местната дарителска кампания стана новата Обединена банка, която възнамерява да продължава „Избери, за да помогнеш“ като свой значим ангажимент към обществото.
Новото 14-о издание на „Избери, за да помогнеш“ е посветено на пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия, при които над 5 милиона възрастни и деца останаха без дом по данни на ООН. Даренията ще бъдат разпределени поравно между две организации, които помагат активно в овладяването на хуманитарната криза – UNICEF България и Българския червен кръст. Средствата ще осигурят здравна и психосоциална помощ на пострадалите семейства, възможност на засегнатите да възстановят нормалните си условия на живот във временните им домове и ще подпомогнат пострадалите деца да се върнат обратно в училище. ОББ запазва досегашния принцип на даренията, като добавя средства към дарената сума от всеки неин служител, а чрез публичната платформа izberi.ubb.bg външните дарители също могат да окажат подкрепа за каузата. Набирането на средства продължава до 15-и май.

„Дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ е мащабна инициатива с национално значение и се радваме, че продължаваме дългогодишната му традиция в ОББ. За 14 години кампанията се утвърди като една от най-значимите в благотворителната сфера с 300 реализирани проекта в сферата на здравеопазването, образованието и културата, опазването на околната среда и социалната сфера и с инвестирани над 3.8 млн. лв. Тези цифри са категорични за широкия обществен отзвук на „Избери, за да помогнеш“. С тазгодишното издание, чрез което ще помогнем на пострадалите в Турция и Сирия, кампанията преминава границите на България, за да достигне до най-нуждаещите се след опустошителните земетресения.“, каза Питър Рубен, главен изпълнителен директор и председател на УС на ОББ. 
За трети път от създаването на „Избери, за да помогнеш“ дарителската кампания променя формата си, след като през 2020 г. извънредно бяха подкрепени болниците на първа линия в борбата с коронавируса, а през 2022 г. бяха събрани средства за бежанците при войната в Украйна. Традиционно благотворителната инициатива стартира през декември и събира средства за десетки здравни, социални, културни и еко каузи. От 2009 г. досега „Избери, за да помогнеш“ е подкрепила с повече от 3.8 милиона лева реализирането на 300 проекта на територията на цялата страна. 

Какво смята за изкуствения интелект главният икономист на Microsoft?

Изкуственият интелект ще бъде опасен в ръцете на безскрупулни хора, смята главният икономист на Microsoft Майкъл Шварц, цитиран от Bloomberg.
„Уверен съм, че изкуственият интелект ще бъде използван от злонамерени играчи, и да, това ще причини реални щети“, посочи Шварц на участието си на Световния икономически форум в Женева днес.
По думите му изкуственият интелект (ИИ) трябва „ясно“ да бъде регулиран, но властите трябва да бъдат предпазливи и да изчакат, докато технологията причини „истинска вреда“.
Инструментите с ИИ са подложени на засилен контрол, тъй като тяхното използване преживя бум през последните месеци след дебюта на ChatGPT. Политиците се опитват да окажат натиск върху компаниите да прилагат защитни мерки, свързани с нововъзникващите технологии.
„След като видим истинска вреда, трябва да се запитаме простичкия въпрос: „Можем ли да регулираме това по начин, по който добрите неща, които ще бъдат предотвратени от този регламент, са по-маловажни? Принципите трябва да бъдат такива, че ползите от регулирането трябва да са по-големи от цената за нашето общество“, заяви Шварц.

В четвъртък американският вицепрезидент Камала Харис ще се срещне с главните изпълнителни директори на Microsoft, Alphabet и OpenAI, за да обсъдят как да намалят риска от вреда от технологиите с изкуствен интелект.
По думите на Шварц Microsoft работи по създаването на ограничения, за да помогне за смекчаване на потенциалната опасност от инструментите с ИИ. Компанията вече използва ChatGPT на OpenAI в своята търсачка Bing, а Google пусна конкурентния си чатбот Bard през март.
Шварц предупреждава, че политиците трябва да внимават да не регулират директно масивите от данни, които обучават изкуствения интелект. „Това би било наистина катастрофално. Ако Конгресът трябва да вземе тези решения за масивите за обучения, ни пожелавам успех“, смята той.
Въпреки рисковете според него ИИ може да помогне хората да станат по-продуктивни. „Ние, като човечество, трябва да сме по-добре, защото можем да произвеждаме повече неща с по-малко работа“, заяви той и добави, че ИИ ще революционизира начина, по който работят повечето фирми, макар това да отнеме време.
„Обичам да казвам, че ИИ не променя нищо в краткосрочен план и променя всичко в дългосрочен. Това е вярно за всяка технология, появила се досега“, посочи Шварц.
Очаква се изкуственият интелект да бъде основен двигател на сътресенията на световния пазар на труда и да изиграе роля в промените на близо 1/4 от работните места, сочи доклад на WEF, публикуван тази седмица.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Коя е професията, защитена от изкуствения интелект?
Copy/Paste: След Microsoft и Google инвестира в изкуствен интелект
 И Microsoft премахва Twitter от рекламната си платформа