Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение срещу отговорно лице от българския клуб „Иван Михайлов“

Прокуратурата в Битоля е повдигнала обвинителен акт срещу 45-годишен гражданин на Битоля, упълномощено лице на Сдружение "Културен център Иван ...

Проф. Симеон Ананиев, Мартин Янев: Модерният транспорт  не е разположен в коридори, а в мрежи (част І)

Янев Ананиев

Вече се говори за оси и пояси, а не за коридори. Транзитният трафик през България е добър за нас, ако имаме логистични връзки с него. Сравнени с гърците, ние сме балканските хитреци. В ЕС таксите от магистралите  финансират железниците

В сферата на транспорта имаше едно „коридорно“ мислене, което доведе до доста съпротивления. Сега концепцията е, че тези коридори са само част от общата инфраструктурна мрежа. Сами по себе си коридорите не могат да се захранват, нямат и алтернативи. Войната в Украйна също подсили „мрежовото“ транспортно мислене. Ако се вгледаме в инфраструктурите на Северна и Южна България, ще разберем каква е разликата между коридори и мрежи. Получават се регионални дисбаланси. Затова вече се говори за оси и пояси, а не за коридори.

Това заявиха във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ проф. Симеон Ананиев, представител на Асоциацията на ЖП предприятията в транспорта и Мартин Янев, зам.-председател на Клъстър зелен транспорт и експерт в Европейската ЖП агенция.

Още от интервюто:

Какво означава европейската ревизия TEN-T за железопътния транспорт?

В каква степен ЖП секторът е включен в ПВУ?

Добра новина ли е увеличаването на транзитния трафик през България?

Каква е разликата между „коридорното“ и „мрежовото“ мислене в транспорта?

Кои са трите стълба на транспорта?

Какво представлява системата 7К и как работни тя в рамките на ЖП транспорта?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Звезди от Met Gala подкрепят стачката на сценаристите

Гилдията на американските писатели – телевизионни и филмови сценаристи (WGA) от няколко часа стачкуват. Членовете й – близо 11 500 души – настояват за по-добро заплащане, компенсации и други отстъпки от студия и стрийминг платформи.

В понеделник вечерта, на 1 май, преди да изтече 3-годишният трудов договор на Гилдията на сценаристите с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, синдикатите, представляващи авторите, направиха специално изявление, в което заявиха, че са гласували единодушно за свикването на стачката.

Малко по-късно от Алианса на филмовите и телевизионните продуценти, който се договаря с авторите от името на холивудските компании, заявиха, че подготвят оферта с щедри увеличения на компенсациите за писателите. От организацията добавиха, че са в готовност да продължат преговорите.

В същото време няколко известни личности от „Червения килим на Met Gala” заявиха подкрепата си за гилдията на авторите, която наброява повече от 11 000 членове.

„Всичко се промени със стрийминга и всеки трябва да бъде компенсиран за работата си“, обяви актрисата Аманда Сейфрид в интервю за Variety. Тя бе категорична, че искането на сценаристите може лесно да бъде удовлетворено и тя не разбира къде е причината това да не се случи.

Известният шоумен – водещ на „Tonight Show“- Джими Фалън обяви: „Нямаше да имам шоу, ако не бяха моите сценаристи и аз ги подкрепям изцяло и докрай.” Той добави, че предаването му ще спре излъчването си по време на стачката.

„Каквото мога, ще направя, за да подкрепя гилдията“, подчерта Фалън, а после уточни: „Всъщност аз съм част от гилдията, така че няма какво повече да коментирам. Не бих могъл да правя шоуто си без тях. Подкрепям целия ми екип.“

Звездата и създател на „Abbott Elementary“ Куинта Брансън коментира стачката в Instagram профила си. И други звезди на Met Gala също използваха социалните медии, за да изразят подкрепата си за сценаристите.

„Писателите са изключително ВАЖНИ. Подкрепям тяхната гилдия @WGAWest“, написа в Twitter актрисата Ивет Никол Браун.

„Те заслужават това, което са поискали. Моля се продуцентите да се върнат на масата за преговори и да се съгласят с техните искания”.

Телевизионната сценаристка Алана Бенет написа в Twitter, че през 2007 г. е била на 16 години, когато е имало стачка на писателите. По онова време тя вече мечтаела да бъде писател.

„Студията, които не дават на сценаристите това, от което се нуждаят, съсипаха някои от моите любими предавания, но също така те ми показаха силата на творческата общност. Бих прекарала следващите 15 години в работа, за да бъда част от гилдията“, написа тя и завърши с апел: „Нека да поведем битка.“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Илияна Йотова ще открие в Британския музей изложба с Панагюрското съкровище

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Лондон, където тази вечер в Британския музей ще открие мащабна изложба с българско участие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. България е представена с едно от най-забележителните съкровища – Панагюрското съкровище, което е акцент в изложбата. В откриването ще участва и служебният министър на културата Найден Тодоров, както и представители на Националния исторически музей в София.

Едно от най-впечатляващите български съкровища – Панагюрското, е в Лондон, за да се включи в забележителната експозиция „Лукс и власт: от Персия до Гърция“, съобщиха от Министерството на културата на страницата си във Фейсбук. Експозицията проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя бляскави предмети от Европа до Азия.

Във връзка с тази изложба и по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, бяха проведени няколко срещи с куратора на „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ д-р Джейми Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Стоянов: Армията ни е в това състояние, защото ни внушаваха, че нямаме нужда от такава

Димитър Стоянов

За днешното състояние на Българската армия трябва да се срамуват онези политици, които ни внушаваха, че друг ще ни пази и не е нужна армия, оборудвана с високотехнологично въоръжение. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на церемонията, на която представители на военно-патриотични съюзи и организации, военнослужещи от запаса и резерва бяха наградени от министъра на отбраната и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. 

„Същите тези политици днес говорят за „ръждясали доспехи“, с които е въоръжена армията ни. Нека на тях напомним, че тези „доспехи“ бяха поддържани и продължават да се поддържат благодарение и на вашите усилия, и на усилията на тези, които вие сте учили“, каза Димитър Стоянов на наградените. По думите му Българската армия ще продължи да се модернизира.

Днешните награди бяха връчени за принос към отбраната на страната и активна обществено значима и военно-родолюбива дейност.

“Нещото, което може да се направи в предпразничните дни, е да покажем нашето уважение към всички тези, които през годините полагаха неимоверни усилия, за да я има Българската армия”, заяви Стоянов.

Според него благодарение на усилията на военно-патриотичните съюзи и организации и техните инициативи българското общество възражда доверието си към армията.

„Виждам все повече подкрепа за изграждане на съвременна и модерна армия, способна да отговаря на всички предизвикателства“, добави министърът.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви на наградените, че им е признателен заради това, че със службата и работата си в Българската армия те са еталон за достойно изпълнен дълг.

“Дадохте максимума от себе си за гарантиране на сигурността и отбраната на Република България. Работихте всеотдайно за развитие на така нужните ни отбранителни способности. Защитавахте националните ни интереси. Утвърждавате значението на своите формирования на видовете и родовете войски”, каза адмирал Ефтимов на наградените.

Офицер от запаса майор Веселин Станев благодари от името на наградените.

„Ще бъдем изключително благодарни, ако получим силна подкрепа за някои важни за нас, основополагащи документи, като закона за запасното войнство“, добави майор Станев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]