Прецедент: Президентът връчи мандата на ПП-ДБ с думите „той вече е дискредитиран“, дори не подаде ръка

Политическата обстановка в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория мандат на ПП-ДБ, но от думите му се разбра, че ако Конституцията ...

Светослав Малинов: Радев заяви директно, че не иска да има кабинет

Светослав Малинов

“Очаквам подновяване на преговорите и редовен кабинет до три дни”

“При връчването на втория мандат чухме как държавният глава заяви официално пред цялата нация, че не иска да има редовно правителство, иска да се отиде на предсрочни избори, иска да продължи да управлява през служебен кабинет. Оттук нататък единствената задача на партиите е да излъчат редовно правителство, независимо от компромисите”. 

Това каза пред БНР политологът доц. Светослав Малинов, бивш евродепутат, политик от ДСБ. 

И определи като “грозен момент в българската демократична история” начина, по който Румен Радев е връчил мандата. 

“Очаквам подновяване на преговорите и редовен кабинет до три дни. Това е ситуация, която повече не бива да се отлага. Много лош знак за Европа е словото на президента. Това ще предизвика сериозно сътресение в репутацията. Освен това той заяви, че не иска да му се пипат службите… Това е много дълго обмисляно слово”, заяви бившият евродепутат.

Доц. Малинов посочи, че “би било проява на невероятна арогантност”, ако не се направят промени в проектокабинета “Денков”. 

“Всичко трябва да се отвори за нови преговори. Отговорността на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС неимоверно нарасна пред техните избиратели. Президентът играе срещу това мнозинство български граждани… Провокацията на президента е разкодирана и ще се действа според новата обстановка. Нямам съмнение, че ще бъде излъчено правителство”, категоричен е политологът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република

Асен Василев

След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Това написа съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев във Фейсбук. 

“След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република. Изборът (за)сега е в ръцете на парламента”, написа Василев. 

Припомняме, че преди два часа държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната-Демократична България”. Президентът обаче призова акад. Николай Денков, който е номинацията на формацията за кандидат-премиер, да “преосмисли” реализацията на мандата. Причина за думите на Радев бяха последните политически събития в страната, измежду които са били дискредитирани и политици, и институции, в т.ч. и на европейски представители.

Във Фейсбук граждани организират протест срещу водената от президента Румен Радев политика. Демонстрацията е насрочена за утре, 30 май, от 18.30 часа пред сградата на президентството.

“На 30.05 от 18:30 се събираме пред Президентството! България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички! Президентът отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските такива. Неговите служебни правителства са най-продължителните в българската история след 90-та година, като същевременно прокарва руско влияние в страната и ни отделя от европейската общност”, заявяват организаторите.

“Няма да позволим да се превърнем в Беларус! Президентът трябва да е президент на всички българи и да се съобразява с решенията на парламента!”, се казва още в призива за протест.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]