До 11 април РИК предават информация за грешките и спрелите машини на вота

До 11 април всичките 31 Районни избирателни комисии /РИК/ трябва да предоставят на Централната избирателна комисия (ЦИК) информация за грешките в протоколите и за причините за спрелите машини за гласуване по време на парламентарните избори на 2 април. Това обявиха от Централната избирателна комисия. 

Искането е във връзка с анализа на несъответствията при повторното въвеждане на данните от протоколите от СИК и множеството грешки, които е трябвало да бъдат разчетени и отстранени, уточнява председателят на избирателната комисия Камелия Нейкова. 

От ЦИК изискват също така информация защо не е изпълнена и разпоредбата на чл. 287, ал. 3 от Изборния кодекс. Според нея, когато районната избирателна комисия е установила несъответствие между фабричните номера на получения и предадения протокол от секционната избирателна комисия или съществено несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от секционната избирателна комисия, секционната избирателна комисия заедно с районната избирателна комисия извършват ново преброяване на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни избирателни комисии.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Започва реконструкция на път в община Пловдив, ползван от 500 хил. човека

Днес започна реконструкцията и разширението на Голямоконарско шосе в обхвата на Община Пловдив от бул. „Дунав“ до границата с Община Марица. Обектът е с национално значение и е най-важната транспортна артерия, свързваща град Пловдив и община Марица с една от най-големите индустриални зони в града и с автомагистрала „Тракия“. Това обясниха от местната власт в Града под тепетата.

„Трябва да имаме модерен път, по който да се влиза във втория по големина град в страната, така както направихме с Асеновградско шосе. Голямоконарско ще има и локали, и кръгови кръстовища и нов водопровод и нека не забравяме, че средствата бяха осигурени от служебното правителство“, коментира кметът Здравко Димитров. Още повече, че над 500 000 жители от общините Пловдив и Марица преминават седмично през този път.  В неговото протежение е ситуирана и индустриална зона „Марица“, в която са разположени български и чужди фирми, развиващи малък и среден бизнес, както и световни технологични лидери, уточняват от община Пловдив.

С изпълнение на реконструкцията общинската управа цели да подобри технико-икономическите характеристики на улицата, да се подобри транспортното обслужване и безопасност на жителите. Ще бъде изградена и велоалея, която ще свързва с индустриалната зона и града. Ще се засядат 400 нови дървесни вида, като 90 процента от тях ще са чинари.

Според Паун Иванов от фирмата изпълнител „ИСА 2000″, обектът ще бъде завършен предсрочно до края на годината, а не в предвидените 650 дни. „Габаритите на пътя са 1.4 километра. Подменяме цялата подземна инфраструктура, ще има ново улично осветление, нови тротоари, нова напоителна система“, обяснява Иванов. А фирмата ще запази сегашните параметри на платната като се добавят две кръгови кръстовища – на отклонението за КАТ и в края на обекта до землището на Община Марица

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]