Вечерен виц: Катаджия спира

Катаджия спира черно Чероки:
– Направихте нарушение. Трябва да платите глоба.
Шофьорът:
– Слушай, приятел! Пари нямам!
– Лъжеш!
– Не лъжа бе! Заплатата ми е 200 лева!
– 200 лева? И караш Чероки?!
– Абе ти, какво искаш!? В казармата взимах 15 лева и карах танк.

Местата по света, където селфитата и снимките ще ви излязат солено

Може би не знаете, но всеки ден около 95 млн. изображения се публикуват в Instagram, затова е трудно човек да си представи, че съществуват места по света, където фотографията е ограничена или дори незаконна. Но всъщност има немалко държави, градове и исторически забележителности или религиозни сгради, където обикновена снимка може да ви създаде проблеми.
Ще ви представим едни от най-популярните и любопитни места, които ако посетите, е по-добре да внимавате със снимките. Там фотографията е забранена или ограничена по причини, вариращи от религиозни вярвания до обикновено старо раздразнение от туристите, пише bobbooks.co.uk.

Алжир
Ако пътувате до Алжир, важно е да сте наясно с местните закони и обичаи, включително с тези, свързани с фотографията. Тъй като Алжир е силно консервативна страна, не трябва да снимате жени, без първо да поискате разрешение. Правенето на снимки на полицейски и правителствени или военни сгради също е забранено, така че ако не сте сигурни дали да снимате конкретна сграда или човек, винаги първо питайте.

Южна Корея
Въпреки че вероятно сте запознати, че Северна Корея има строги правила и разпоредби за всеки, който иска да я посети, то заснемането на определени видове снимки в съседна Южна Корея също може да ви създаде проблеми. Например в Южна Корея снимането на хора, дори на публично място, без съгласието им се смята за криминално престъпление. Нарушаването на закона може да ви доведе до 5 години затвор.

Сикстинската капела, Ватикана
Посетителите на прочутата Сикстинска капела във Ватикана са задължени да спазват редица правила като носене на дълги панталони или поли и покриване на голи рамене. Тъй като светкавиците на камерата могат да причинят повреда на произведението на изкуството, всички снимки и видеозаписи в Сикстинската капела са строго забранени, а персоналът по сигурността има право да изтрие всякакви снимки или записи.

Обединени арабски емирства
Обединените арабски емирства, включващи Абу Даби и Дубай, имат по-строги закони за фотографията, отколкото повечето фотографи вероятно биха искали. Заради местните суеверия камерите не са разрешени на определени места и снимането на определени мостове, дворци и правителствени сгради е незаконно. Снимките на някое от тези забранени места може да доведе до глоби и дори лишаване от свобода, така че проучете, преди да посетите държавата, и когато се съмнявате, по-добре оставете фотоапарата си в калъфа.

Япония
Въпреки че храмовете, светилищата и религиозните статуи в Япония са известни със своята красота, правенето на снимки в и около някои от тях е забранено. Това отчасти се дължи на религиозни причини, но повече храмове и светилища започнаха да забраняват фотографията заради неотдавнашния наплив от туристи, които показват лоши маниери, като поставяне на стативи по средата на пътеките, стъпване в градините и причиняване на щети от подпирането на стени и колони.

Долината на царете, Луксор, Египет
Долината на царете в Луксор, Египет е невероятно историческо място, където древните египтяни са погребвали своите фараони. В района има поне 63 сложни подземни мавзолеи с ярко оцветени йероглифи, покриващи стените. За съжаление обаче снимането в гробниците не е разрешено и всеки, опитал да направи снимки, рискува да бъде глобен и камерата му да бъде конфискувана.

Мумбай, Индия
Ако смятате да си направите няколко селфита в туристическите места на Мумбай, то ще бъдете разочаровани, че градът е забранил за този тип фотография. Забраната беше въведена, след като необичайно голям брой смъртни случаи бяха свързани със селфита в популярни туристически зони. Селфитата вече са забранени на 16 отделни места, а в града дори има полиция, която патрулира в тези райони, за да наложи този необичаен закон.

Национален парк Uluru-Kata Tjuta, Австралия
Националният парк Uluru-Kata Tjuta е дом на една от най-емблематичните забележителности на Австралия; Улуру или Ayer’s Rock. Колкото и красива да е, забележителността се смята за свещена от аборигените – традиционните собственици на земята, което означава, че снимането е забранено в определени свещени зони около скалата. Комерсиалната фотография е напълно забранена.

Кварталът на червените фенери, Амстердам
Въпреки че можете да правите снимки колкото пожелаете почти навсякъде в Амстердам, включително в прословутите му „кафенета“, то има едно място, където снимането е строго забранено. В Квартала на червените фенери в Амстердам снимането е забранено и всеки, опитал се да снима, може да очаква фотоапаратът му да бъде конфискуван от разгневени собственици на бизнес.

Уестминстърското абатство, Лондон
Уестминстърското абатство не позволява снимане, тъй като се смята, че „намалява свещената и интимна атмосфера“ на сградата. Въпреки че опитът тайно да направите снимка в абатството няма да ви наложи глоба или затвор, както би било в някои от останалите места в списъка, то със сигурност ще бъдете разкрити и може да ви накарат да си тръгнете.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Милано наложи забрана на селфи стиковете
В тези 5 държави снимането може да ви навлече сериозни проблеми

6 съвета за перфектно селфи

Братът на убитата жена от Перник: Имало е иск за развод, който впоследствие е оттеглен по някаква необяснима причина

След подаването на сигнала полицията е стигнала за пет минути. Само че децата и моят баща – дядо им са били там около 3-4 минути без полиция. Видели …