70 хиляди са гласувалите в Турция на българските парламентарни избори

70 хиляди са гласувалите в Турция на българските парламентарни избори по последни данни, по информация на БНР. 20 хиляди са гласували в Истанбул.

Изборният ден в Турция, където бяха разкрити най-много секции – 162, приключи навреме.

В секциите, за които отговаря посолството в Анкара, с машина са гласували повече от 80% от гласоподавателите. На други места има регистриран и сто процента машинен вот.

Изборният ден приключи и в Гърция, Кипър, Близкия Изток и Централна Азия.

Вотът навсякъде е преминал в нормална обстановка и без големи струпвания пред избирателните секции, съобщават от министерството на външните работи.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Повечето партии ще коментират вота след обявяване на окончателните резултати

ДПС единствени свикаха пресконференция след края на изборния ден.

Повечето партии ще коментират изборните резултати след окончателното им обявяване от ЦИК.

От ГЕРБ-СДС ще дадат изявление, когато резултатите и подреждането на политическите формации станат ясни. От ПП-ДБ също няма да коментират тази вечер резултатите от вота. БСП също обявиха, че ще изчакат окончателните резултати.

“Левицата” ще коментира изборните резултати след окончателното им обявяване. Това заяви Татяна Дончева от политическата сила. На въпрос – дали коалицията е създадена с цел да откъсне от вота на БСП, Дончева отговори: “Левицата” беше създадена, както неведнъж заявихме, за да може да даде възможност на левите хора на България да гласуват и да имат избор. Дали това са резултатите, или не? Ще установим, като излязат резултатите”. Според всички социологически проучвания засега “Левицата” остава под 4-процентната бариера за влизане в 49-ото Народно събрание.

От “Български възход” отложиха планираната си пресконференция, по време на която трябваше да коментират изборните резултати, до обявяването на  резултатите от паралелното преброяване. По-рано през деня, след като упражни правото си на вот, лидерът на партията и бивш служебен премиер Стефан Янев заяви, че очаква с по-голяма вероятност да се състави правителство след вота на 2 април.

ДПС единствени свикаха пресконференция след края на изборния ден.

“Не очаквайте от нас да чертаем разделителни линии. Ние призоваваме за диалог. В ситуацията, в която се намира държавата, на политиците ни са нужни разум, отговорност и диалог. Ще положим необходимите усилия, за да има редовно правителство”.

Това заяви на пресконференция след края на изборния ден лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“В ситуацията, в която се намира държавата, на политиците ни са нужни разум, отговорност и диалог”, добави той.

По думите му целта на ДПС е дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците и на парламента. 

Лидерът на ДПС подчерта, че наесен ще има местни избори и отказа да прогнозира дали заедно с тях ще има нов предсрочен парламентарен вот. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

При 90% паралелно преброяване: ГЕРБ-СДС води срещу ПП-ДБ

Данни на социологическа агенция “Галъп” от паралелното преброяване при 90% изпълнение на извадката показват, че ГЕРБ-СДС печелят 25,7% от гласовете на предсрочния парламентарен вот, а коалицията ПП-ДБ е на второ място с 24,9%, предадоха от Нова телевизия.

Третото място е за “Възраждане” (14,5%), следвани от ДПС (14,1%) и БСП (9,4%).

Малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента остава “Има такъв народ” – 3,9%.

“Не подкрепям никого” в бюлетината са отбелязали 4,1% от отишлите до урните.

Избирателната активност е 39,0%.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Огнян Герджиков: Очаквах НДСВ да достигне над един процент

Кандидат-депутатът от Националното движение за стабилност и възход (НДСВ) Огнян Герджиков излезе с първи коментар на предварителните изборни резултати, според които партията е с резултат от 0.4 процента.

Герджиков заяви, че Движението се е включило в изборната надпревара без никакъв ресурс. По думите му това е било опит за следващия парламентарен вот и в НДСВ ще си направят анализ дали има смисъл да участват. При сегашния вот от НДСВ имали очаквания да достигнат над един процент.

Герджиков обясни ниския резултат с това, че младите хора не знаят кои са. 

Той коментира, че единственият изход от равенството при първо място е двете политически формации да направят коалиция. Герджиков даде пример с Израел и Германия, където две противоположни партии са се коалирали в името на държавата. Кандидат-депутатът от НДСВ бе категоричен, че бъдещите парламентаристи трябва да вземат пример от тях. 

Герджиков посъветва партиите да пренебрегнат партийното си его, защото иначе ще влизаме в избори постоянно. Той ги призова да го направят за България.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

При 80% паралелно преброяване битката за първото място е все по-оспорвана

Пет партии влизат в 49-ото Народно събрание, сочат данните на социологическата агенция “Маркет Линкс” при 80% паралелно преброяване. ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 25%, следвани от ПП-ДБ с 23,5% подкрепа, предадоха от “Би Ти Ви”.

Трети са ДПС с 14,5%, четвърти “Възраждане” с 13,4% и пети са БСП с 8,4% подкрепа.

“Има такъв народ” са близо до 4-процентната бариера с 3,9% подкрепа. “Български възход” получават 3,8%, а “Левицата” – 2,2%.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Паралелно преброяване на “Галъп”, извадка 70%: ГЕРБ-СДС излиза пред ПП-ДБ, 5 формации в НС

Коалицията ГЕРБ-СДС води на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), пет формации влизат в Народното събрание. Това сочи паралелното преброяване с извадка от 70% на “Галъп интернешънъл болкан” – социологическата агенция, която е партньор на БНР на изборите. Данните от екзитпола даваха преднина на ПП-ДБ пред ГЕРБ.

Данните от това преброяване на “Галъп” сочат, че до урните са отишли 38,9% от избирателите.

Според тях ГЕРБ-СДС получават 24,4% от гласовете, като изпреварват ПП-ДБ – 23,4%, следват ДПС – 14,5%, “Възраждане” – 14,2%, БСП – 9,5%.

Известни шансове за преодоляване на 4-процентната бариера запазва “Има такъв народ” (ИТН), които получават 3,8%.

След тях остават “Български възход” с 3,0%, “Левицата” – 2,3%, НДСВ – 0,3%, като за други формации са гласували общо 4,6%.

Опцията “Не подкрепям никого” са избрали 4,2% от отишлите до урните избиратели, сочат още данните на “Галъп”, които не отчитат гласуването в чужбина.

Според данните на “Галъп” коалицията ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати, народните представители на ПП-ДБ ще са 65. ДПС печелят 40 депутатски места, “Възраждане” – също 40, БСП – 27.

Според паралелното преброяване на “Тренд” при 51 процента изпълнение на извадката “Има такъв народ” влизат в парламента с 4,4 на сто от вота.

Първи са ГЕРБ с повече от 3 процентни пункта над  “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. И според “Тренд” ДПС изпреварват партия “Възраждане”, следвана от БСП.

Същото е подреждането на политическите сили в новия парламент и според частичното паралелно преброяване на агенциите “Алфа Рисърч” и “Маркет линкс”, само че без участието на ИТН.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Карадайъ: ДПС ще положи всички усилия за редовен кабинет

ДПС ще положи всички усилия, за да има редовен кабинет в България, защото без да се преодолее политическата криза няма как да се преодолеят и другите кризи в страната. Това заяви лидерът на ДПС на пресконференция след края на изборния ден, предаде БНТ.

“В тази ситуация, в която се намира държавата, на българските политици ни е нужен разум, отговорност, диалог. След изборните резултати е необходим диалог и в този диалог да намерим онази формула, чрез която дневният ред на хората да стане част от дневния ред на политиците, на Народното събрание, на бъдещия кабинет, за да може да се решават проблемите на хората.

Още в кампанията за 48-ото Народно събрание от ДПС призовавахме всички партии да имат такова поведение, че да имат възможност след изборите да имат диалог помежду си. От нас не очаквайте да чертаем разделителни линии, ние сме тези, които призоваваме за диалог”, заяви Мустафа Карадайъ.

Той коментира още, че в ДПС са получени много сигнали за нарушения и поема ангажимент те да се проверят, а ако се установят нарушители – те да понесат отговорността си с цялата строгост на закона.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

„Левицата!“ ще коментира резултатите, когато са готови

Кандидат-депутатът  от „Левицата!“ Валери Жаблянов коментира първите предварителни резултати от изборите.

Според тях коалиция „Левицата!“ остава извън парламента с резултат между 2 и 1.7 процента. 

Жаблянов благодари на десетките хиляди избиратели, подкрепили “Левицата!” След това уточни, че от коалицията ще коментират отделно резултатите от изборите на пресконференция, когато има конкретни данни. 

Той допълни, че в момента се съобщават само така наречените прогнозни данни на социологическите агенции. По думите му те имат противоречив характер, който не може да послужи за определяне на това кой е победител в изборите.

Кандидат-депутатът обяви, че от коалицията ще дадат пресконференция утре (3 април) след 13.00 часа. 

Татяна Дончева от своя страна изрази възмущението си поради факта, че медиите искат да се коментират предварителни данни, защото според нея, те на практика не служат за нищо. 

Дончева добави и че партията е създадена, за да може да даде възможност на левите хора в България да имат избор за кого да гласуват, а не за да отнема гласове от БСП, каквито упреци се чуха от анализатори. Тя също бе категорична, че от „Левицата!“ ще коментират резултатите, когато окончателно данните станат ясни. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

От ГЕРБ се въздържат от коментар за изборните резултати

За момента от ГЕРБ се въздържат от официален коментар за изборните резултати.

По-рано тази вечер в централата на партията бяха представители на ръководството на формацията – заместник-председателят Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Росен Желязков, Тома Биков и Деница Сачева. Никой от тях обаче не пожела да говори пред медиите.

Сутринта, след като гласува, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред медиите, че първо трябва да се направи здраво мнозинство, след това да се говори за приоритети.

Най-лошият сценарий е да не може да се състави управляващо мнозинство. Ако няма мнозинство директно, ще се фалира държавата, тъй като няма да може да се изготви бюджет”, подчерта той.

Борисов декларира, че е готов на компромиси, защото “хората желаят да се приключи с тази нестабилност”.

Тази вечер в личния си профил си във “Фейсбук” коментар написа пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Чегъртаха ни! Удариха ни с Магнитски! Седем партии и 77 сдружения се обединиха срещу него!“, се казва в публикацията. Направиха най-скъпата кампания. И накрая – равен!“, написа тя.

Обединени, “добрите сили” с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него! Това е голямата победа на Борисов! Разби им жълтопаветните илюзии! Отново!“, завърши поста си Арнаудова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Стойчо Стойчев: Обществото е разделено и резултатът отразява това

“В момента разговорът за реформи няма как да бъде поставен въобще, при положение че няма категорична подкрепа за нито една от двете големи формации. В такава несигурна ситуация, в която всеки един зависи от останалите участници в парламента, разговорът за реформа е по скоро вреден”. 

Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев.

По думите му разделението в обществото и очакванията на твърдите ядра от избиратели и симпатизантите на двете големи политически сили в страната са по скоро против тяхното сътрудничество и това би минирало всякакви опити за взаимодействие в 49-ия парламент.

“В тази патова ситуация не се постига напредък и мъртвият баланс остава да стои”, посочи той.

Стойчо Стойчев подчерта, че обществото е разделено и резултатът в Народното събрание рефлектира на това разделение.

“Ако намерим пътища на национално помирение и един на друг си простим, можем да очакваме и политиците да смекчат тона и да търсят съгласие или разбирателство”, допълни той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Маркет Линкс”: Малка разлика между първата и втората политическа сила

Пет партии влизат в 49-ото Народно събрание, сочат данните на социологическата агенция “Маркет Линкс” при 50% паралелно преброяване, предадоха от “Би Ти Ви”.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 25,1%, следвани от ПП-ДБ с 24,5% подкрепа.

Трети са ДПС с 13,9%, четвърти “Възраждане” с 13,5% и пети БСП с 9,4% подкрепа.

“Има такъв народ” са близо до 4-процентната бариера с 3,9% подкрепа. “Български възход” получават 3,5%, а “Левицата” – 2%.

Според данните избирателната активност е 39,3%.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]