Томислав Дончев: Един си прави снимка, друг пуска сирените на противопожарния автомобил, а някой трябва да хване маркуча и да гаси пожара

"Има прогрес, има обща законодателна програма, текат разговори по приоритети и политики, по огромна част от темите има консенсус, изборът на ...

Гълъб Донев и Росен Желязков проведоха срещи с посланика на САЩ Кенет Мертен

Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет новия посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Премиерът Донев поздрави посланик Мертен за назначаването му в София и му пожела успешен и ползотворен мандат, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят подчерта отличните двустранни отношения и изрази увереност, че България и САЩ ще продължат да работят за допълнителното активизиране на традиционно добрия диалог и развитието на сътрудничеството във взаимен интерес. Премиерът припомни, че през тази година се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. 

Министър-председателят Гълъб Донев даде висока оценка за подкрепата на САЩ за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови способности, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и региона. 

В рамките на срещата премиерът Донев потвърди, че включването на България в Програмата за безвизово пътуване (VWP) остава основен приоритет за страната ни. Министър-председателят отбеляза също, че България разчита на подкрепата на САЩ в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество между България и САЩ обсъдиха по време на среща председателят на Народното събрание Росен Желязков и новият посланик на Съединените американски щати в Република България Н. Пр. Кенет Мертен, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателят на парламента и посланикът на САЩ разговаряха за възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната – достъпа до втечнен природен газ, изграждането на междусистемни газови връзки, както и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо. 

Продължаването на модернизацията на българската армия, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепата за Украйна също бяха сред темите, които обсъдиха Росен Желязков и Н. Пр. Кенет Мертен. В рамките на срещата бе засегната и темата за включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Регионална програма за полезащитни горски пояси ще има в Североизтока

Проект - гори

Регионална програма за полезащитните горски пояси ще бъде възложена за разработване от Изпълнителната агенция по горите, като при изготвянето й ще може да разчита и на водещи експерти в тази сфера. Това стана известно след третата изнесена среща на екипа за управление на проект “Земите и горите на орела”. Изработването на този документ ще се финансира от проекта, като изготвянето му е утвърдено от Европейската комисия и изпълнителния директор на горската агенция, уточниха от агенцията по горите.

Програмата е за срок от десет години и предвижда изграждането на полезащитни горски пояси на територията на Североизточно държавно предприятие. Потребността от разработването на дългосрочна програма е свързана с проблема със съхненето на емблематичните горски територии в този регион.

Очаква се тази регионална програма да подпомогне цялостното справяне с основните проблеми пред полезащитните горски пояси, свързани със здравословното им състояние, възстановяване на увредени такива, решаване на проблема с реалните граници на част от тях. Освен че тези горски територии с важно значение, те са и неоценими горски хабитати за развитие и убежище на множество ценни животински видове, осигуряват места за почивка на мигриращи видове, категорични са горските експерти и орнитолозите.

Полезащитните пяяси и горските пояси са изкуствено създадени горски насаждения за борба с ветровата и водната ерозия, със сушата и суховеите. Те осигуряват условия за натрупване и запазване на влагата, подобряват водния запас в почвата и създават условия за по-пълно използване на торовете.

Първите полезащитни пояси от съвременен тип в Добруджа са засадени в землището на село Карвуна през 1936-1939 година.

И двата вида пояси подобряват водния и хранителния режим на почвата и създават условия за поддържане на високо почвено плодородие, осигуряват получаване на високи добиви. Ефектът от полезащитните пояси се повишава, когато се прилагат и подходящи агротехнически мероприятия.

В България е създадена цялостна система от полезащитни пояси в Добруджа. Те биват главни и второстепенни. Така се оформят полета с дължина 1000-2000 м и ширина 400-600 м, подходящи за механизирана обработка. Полезащитният ефект на пояса се разпростира на разстояние 25 пъти по-голямо от височината му зад него и 5 пъти – пред него.

Актуалната средна височина на поясите е около 18-20 метра.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]