Производителите на банкноти пред фалит

Tъpceнeтo нa бaнĸнoти пo cвeтa в мoмeнтa ce нaмиpa нa cвoeтo 20-гoдишнo дънo. Дaннитe, цитиpaни oт Би Би Cи, идвaт нe oт дpyгaдe, a oт ĸoмпaниятa, ĸoятo пpoизвeждa eднa тpeтa oт ĸoпюpитe в глoбaлeн плaн. Тoвa e лoшa нoвинa ĸaĸтo зa пpивъpжeницитe нa ĸeшa, тaĸa и зa тeзи, ĸoитo пeчaтaт бaнĸнoтитe. B oгpoмнa чacт oт дъpжaвитe имa ycтoйчивa тeндeнция нa нaмaлявaнe нa плaщaниятa в бpoй. Tя ce ycĸopи дoпълнитeлнo c нaвлизaнeтo нa NFС плaщaниятa чpeз cмapтфoни и "yмни" чacoвници. Te дoпълвaт cтaбилнo pacтящия пpoцeнт нa изпoлзвaщитe бaнĸoви ĸapти, ĸaтo пpeдлaгaт oщe пo-гoлямo yдoбcтвo. Най-скъпият регистрационен номер в света беше продаден за милиони в Дубай Πo вpeмe нa пaндeмиятa ce нacъpчaвaxa бeзĸoнтaĸтнитe плaщaния, ĸaтo пpидoбититe нaвици тpyднo ce зaбpaвят. Ocвeн тoвa, цeнтpaлнитe бaнĸи в мoмeнтa oгpaничaвaт пopъчĸитe cи зa нoви eмиcии и пaзят зaдeлeнитe зa тяx cpeдcтвa зapaди иĸoнoмичecĸaтa нecигypнocт. Bcичĸo тoвa ce yceщa нaй-дoбpe oт Dе Lа Ruе - 200-гoдишният бpитaнcĸи лидep в дизaйнa и изpaбoтĸaтa нa бaнĸнoти зa ĸлиeнти пo цял cвят. Cпopeд изпълнитeлния диpeĸтop Kлaйв Baчъp цeнтpaлнитe бaнĸи ca пpaвили гoлeми пopъчĸи пo вpeмe нa СОVІD пaндeмиятa и ceгa нe пpaвят нoви пopъчĸи, a ce възпoлзвaт oт нaтpyпaнитe нaличнocти. Πo дyмитe мy oбиĸнoвeнo тaĸa cтaвa пpи ĸpизи, нo тoзи път cитyaциятa e пo-тeжĸa. Taĸa oчaĸвaниятa зa гoдишнaтa пeчaлбa ca в paмĸитe нa мaлĸo нaд 20 млн. пayндa - твъpдe ниcъĸ peзyлтaт зa oчaĸвaниятa нa пaзapa. Зaтoвa и aĸциитe нa Dе Lа Ruе ce cpинaxa c 30%. "Oчaĸвaxмe нeгaтивнa тeндeнция и тя cтaнa фaĸт, нo ocвeн тoвa вepoятнo щe e пo-дълбoĸa и щe пpoдължи c 9 дo 12 мeceцa пoвeчe, oтĸoлĸoтo oчaĸвaмe пpи нopмaлeн циĸъл", пpизнa Baчъp. Πpoизвoдитeлят нa бaнĸнoти ce oĸaзa в pиcĸ... дa ocтaнe бeз пapи. Изпълнитeлният диpeĸтop oтбeлязa, чe вeчe ce e нaлoжилo дa зaпoчнaт диcĸycии c бaнĸитe ĸpeдитopи нa ĸoмпaниятa зa пpeдoгoвapянe нa зaдължeниятa зapaди влoшeнaтa иĸoнoмичecĸa cитyaция и пoвишaвaнeтo нa ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa Ваnk оf Еnglаnd - пo иpoния нa cъдбaтa, eдин oт ĸлючoвитe ĸлиeнти нa Dе Lа Ruе. Koмпaниятa имa 1800 cлyжитeли и paбoти cъc 140 дъpжaви.

text

Румъния настигна Португалия по икономически показатели

През 2022 г. и двете страни имат БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС

Румъния настигна Португалия по икономически показатели, отбелязва сайтът Зиаре, като се позовава на статистика, изготвена от Евростат. Според показателите Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Румъния е сравним с този на Португалия. “Румъния е много по-добре по паритет на покупателната способност“, отбелязва сайтът и допълва, че страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало, предаде БТА. 

„Румънската икономика догонва португалската. Този растеж е особено впечатляващ, защото преди малко повече от две десетилетия Румъния беше много бедна страна в европейски контекст и нейният БВП на глава от населението, по паритет на покупателната способност, беше приблизително една трета от португалския (27% от средното за ЕС в Румъния през 2000 г. в сравнение с 85% в Португалия). През 2022 г. и двете страни записаха БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС”, отбелязва сайтът Зиаре, като цитира икономиста Кристи Тудореску. 

Икономистът Жолт Дарвас от мозъчния тръст “Брьогел” казва, че „от началото на 2000 г. Румъния се е превърнала в конвергентна икономика, движена от пазарно ориентирани реформи и облагодетелствана от преки чуждестранни инвестиции и технологична модернизация. Инвестициите са се увеличили със 101% спрямо 2000 г. (в Португалия има спад от 13%). Индустриалният сектор в Румъния вече представлява 22% от местната икономика, докато в Португалия е 17 на сто.

Румъния регистрира 579% увеличение на стойността на износа (Индекс на експортната стойност) от 2000 г., докато в Португалия този показател остана на 153%. Маржът на корпоративната печалба в Румъния в момента представлява 53% от Брутната добавена стойност, при 37 процента в Португалия, а средната заплата, коригирана спрямо инфлацията и паритета на покупателната способност, се е увеличила с 62% от 2008 г. насам в Румъния и само с 5% в Португалия. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Васка Пенкова: Бизнесът е доверие, а то няма цена

Г-жа Васка Пенкова, собственик на „Агенция за сигурност СКОРПИО“, пред Banker Special:

В последния си брой списание Banker Special публикува интервю с Васка Пенкова, направено от Силвия Джагарова и Калоян Атанасов. Публикуваме го без съкращения и за читателите на “БАНКЕРЪ”.

Госпожо Пенкова, бакалавър сте по „Защита на националната сигурност“, магистър по „Право“, с дипломи от IESE и Harvard Business School в сферата на мениджмънт и лидерство, завършили сте и класическа музика. Как избрахте професионалния си път?

-Поглеждайки по-назад във времето от гледната точка на моите 55 години, виждам едно смело дете, което на 8 за първи път докосва цигулката – най-трудния музикален инструмент, а само след 4 месеца уроци полага успешен приемен изпит в средното музикално училище „Любомир Пипков“ (сега Национално музикално училище).

И си давам сметка, че смелостта и упоритостта са мои спътници, откакто се помня. Младежката ми мечта бе да се реализирам като оркестров диригент, да бъда само музикант за мен не бе достатъчно предизвикателство. Разминах се с музикалната кариера при доста нелепи обстоятелства, които възприех като знак от съдбата за насочване към друго поприще. Не след дълго време попаднах в сферата на частната охранителна дейност – нова бизнес ниша, в която развихрих организационните си умения и находчивост. И ето ме вече 33 години на този пазар, изпълнен с професионални предизвикателства и удовлетворение от постигнатите успехи. 

Какви качества трябва да притежава една бизнес дама, за да е успешна в начинанията си?

-Бизнесът е полето за изява на силните, уверените, можещите, упоритите, страстните, адаптивните, почтените и отговорните лидери. Лидерите, които блестят със силата на екипите си, а работата в екип е ключът към успеха на всяко едно начинание, както и за устойчивото развитие на бизнеса. 

Как една дама успява да е лидер в традиционно мъжки „свят“ като частната охранителна дейност?

-Живеем в ХХI век и вече няма традиционно „мъжки“ професии. Дори от служещите в НАТО 40% са жени. 

Ние – жените, по нищо не отстъпваме на мъжете в нашата професия и те отдавна свикнаха да ни възприемат като равностойни колеги. 

Пример за това е постигнатата култура на взаимоотношения в Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), на която съм един от основателите и седми мандат член на Управителния съвет в нейната 20 годишна история. Всички ние работим на силно конкурентен пазар, който изобщо не се съобразява с половата ни принадлежност, а се интересува от максималното съответствие с поставените изисквания, от конкурентните предимства, от изгодните икономически условия, безупречната репутация и изпълнението на поетите ангажименти. 

Да споменавам ли, че жените освен професионалисти, в личния си живот сме майки, домакини и партньори? Какви шансове имат мъжете да се съревновават с нас на толкова много фронтове?

Мнозина казват за Вас, че сте родена да ръководите. Как приемате тази оценка?

-Това е много висока оценка, която реферира повече към придобити умения, отколкото към вродени качества. А може би в някаква степен и към двете. Ако се върнем към мечтата ми да дирижирам симфоничен оркестър, то менажирането на бизнеса ми е нейното сбъдване. 

Да ръководиш успешен бизнес е много отговорна роля, която се изпълнява 24/7, 365 дни в годината. Отстрани на някой може да изглежда лесна и безоблачна работа, но „царската корона“ е тежка и не е лесно да се задържаш на върха.

Ако върнем лентата назад, кои са най-големите предизвикателства, които сте срещнали в кариерата си и кое Ви е донесло най-голямо удовлетворение?

-Частната охранителна дейност е бизнес, който се създаде и разви в годините на демократичния преход след 1989 година като нова ниша, в която се впуснаха предимно бивши служители на МВР или на Министерството на отбраната. В такава конкурентна среда човек, който не е бил част от тези системи, а и жена ръководител в бранша звучеше парадоксално, но беше факт! Много често се сблъсквах с предубеденост или подценяване от страна на „силния“ пол, но само след няколко минути в хода на разговорите отношението се променяше и продължавахме дискусиите в една тоналност и в подходяща хармония. 

Сериозни предизвикателства пред бранша имаше през 90-те години, когато поради липса на нормативна уредба и недобрите практики, с които държавните органи не се справяха, имаше сериозен политически натиск за закриване на частните охранителни фирми. Благодарение на ясното разграничаване на дейностите по охрана, осъществявани в полза на гражданите и обществото от дейностите, имащи криминален характер, политиците и обществото се убедиха в полезността и в смисъла от нашата индустрия. 

Изпитвам огромно удоволствие от работата си, от динамиката, от предизвикателствата, от срещите с най-различни хора и от намирането на най-добрите решения. Съчетаването на най-различни роли – на ръководител, родител, общественик, дарител, футболен фен, колега, приятел е свързано с изразходване на много енергия, но ми носи, както професионално така и лично удовлетворение. Всяка от тези роли ме зарежда с много сила, позитивизъм и увереност, че има смисъл във всичко, което правя и в което вярвам.

Спечелихте голямата награда в конкурса “Бизнесдама на годината”, какво означава за Вас това признание?

Сигурността е сектор, който обикновено не е под блясъка на прожекторите, а извън тях. Ние пазим тези, които трябва да блестят. 

Благодаря на авторитетното жури, което е оценило обществената значимост на частната охранителна дейност и в частност моята професионална ефективност и репутация, градени от 1991 година до днес, за да присъди голямата награда именно на мен! Признанието е и за всички „Скорпиони“, писали историята на компанията, за целия екип и за клиентите, които ни се довериха, за да бъдем това, което сме днес.

Каква е визията Ви за развитието на агенция за сигурност „Скорпио“?

-От първия ни ден нашето мото е: „Бизнесът е доверие, а то няма цена!“. Удовлетвореността на клиентите ни е нашата голяма цел и тяхното доверие е нашият безценен капитал. Устойчивото развитие на бизнеса ни е доказателство, че пътят, по който тръгнахме и вървим, е във вярната посока. Агенция за сигурност „Скорпио“ се гордее и с множество сертификати, националните и международни награди за качество, корпоративните политики, отговарящи на най-добрите практики в бизнеса, за обществената подкрепа и отговорност, за устойчивите постижения и системния подход, които са ни присъждани в годините. През януари тази година завършихме процеса на оценка, проведен от WORLDCOB, USA (Световната конфедерация на бизнеса) и бяхме приети като Платинен член в семейството на WORLDCOB, а през март 2023 ни предстои връчване на голямата награда THE BIZZ на специална церемония в Хюстън, щата Тексас.

Малко известен факт за Вас е, че сте концертмайсторът на оркестъра от 202 цигулки, който открива Асамблеята “Знаме на мира” през 1979 година. Какво си спомняте от този знаменателен ден?

-Малцина знаят, че 1979 година беше обявена от ООН за година на детето. В България инициативата на децата носеше името „Знаме на мира“. Днес светът също има нужда от „Знаме на мира“, но няма лидери, които да го издигнат. 

Оркестърът от 202 цигулки бе събран от всички музикални училища в България, с огромната заслуга на проф. Емил Янев. Цигулари от всички класове разучавахме музикалните произведения през учебната година и няколко седмици преди откриването на Асамблеята.

Непосредствено преди и по време на Асамблеята всички участници живяхме в блоковете на Студентски град, носехме униформи, хранехме се и общувахме с децата от цял свят. 

Денят на откриването беше много вълнуващ, едва се събрахме на сцената на зала „Универсиада“, имаше речи, приветствия… Можете да си представите как се размахват 202 лъка от цигулки на тясно пространство, но се представихме достойно. Спомням си, че вдясно от мен стоеше великолепния виртуоз Васко Василев – тогава едва на 8 години. 

Вероятно ще Ви изненадам, но аз съм момиченцето с цигулката от филма „Топло“(1977г.), което изпълнява световно известната мелодия от филмовия шедьовър „Кръстникът“ (1972г.) на Енио Мориконе. 

В какво вярвате и какви каузи бихте подкрепили? 

-Вярвам в доброто и се стремя да върша добри дела, да давам възможности за реализация на хора с потенциал, да помагам на организации с благородни каузи, на творци и таланти. 

Имате ли хобита, спортувате ли?

-Обожавам футбола! Запален фен съм на ПФК Левски – София и на ФК Барселона. Старая се да посещавам мачовете им на “Герена” и на “Камп Ноу”. Стадионите са мястото, където си позволявам да съм по-емоционална и там изкарвам напрежението, което потискам в офиса или вкъщи. Почивам си с хубава книга. Отделям време за образование и квалификации, за да съм в крак с новите методи и техники в бизнеса. Не свиря на цигулката и не спортувам, НО съм чудесна публика!

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

-Дете съм на разведени родители, загубих майка си на 14-годишна възраст след катастрофа, отгледана съм от баба и вуйчо. Имам две прекрасни деца – син на 26 години и дъщеря на 19 години. Двамата живяха и учиха в Барселона 16 години, но вече са в България. Синът ми засега работи за чуждестранна компания, а дъщеря ми се подготвя за кандидатстване в университет. С баща им създадохме „Скорпио“, разделихме се преди 3 години, поддържаме добри взаимоотношения. Затварянето на тази страница от живота ми отвори нови хоризонти пред мен и компанията. 

Кои са любимите Ви дестинации за ваканция или релаксиращ уикенд?

-Последните 15-16 години често пътувах до Барселона – любим град, с любими хора и любим отбор. По принцип нямам много време за ваканции, но за кратки почивки посещавам СПА комплекси в България. А през лятото прескачам до вилата в близост до Слънчев бряг, или до Гърция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България и още пет страни от ЕС искат помощ от ЕК заради украинския внос

Явор Гечев

Намираме се на прага на новата жътва, а има все още големи количества на зърно в складовете, изтъкна земеделският министър Явор Гечев

Осигуряването на финансовата подкрепа за фермерите е важен инструмент, но това не решава проблемите на земеделските производители, като за целта Европейската комисия (ЕК) трябва да разработи конкретни мерки в спешен порядък (за адресиране на проблема с вноса на селскостопанска продукция от Украйна, бел. ред). Около това са се обединили днес министърът на земеделието Явор Гечев по време на онлайн среща с колегите му от Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, съобщиха от Министерството на земеделието.

“Всички ние сме солидарни с Украйна, подкрепяме инициативите на Европейската комисия, но трябват гаранции, че т.нар. коридори на солидарност изпълняват функциите, за които бяха създадени”, подчерта още Явор Гечев. Той припомни, че освен всичко се намираме на прага на новата жътва, докато същевременно има все още големи количества на зърнени култури в складовете. “Събирането на новата реколта ще доведе до ескалиране на ситуацията, затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове” каза още българският министър.

Участниците в срещата заявиха, че продължават да настояват за предприемане на действия от страна на ЕК и застават изцяло зад исканията, изпратени от държавните глави и правителствени лидери на засегнатите от смущението на пазара на селскостопански стоки страни, до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата стана ясно, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО. Припомняме, че България извършва също засилени проверки на качеството и безопасността на вноса на земеделски продукти, пишат още в съобщението си от Министерството на земеделието.

Министрите на шестте най-засегнати държави се обединиха около това на предстоящия Съвет по земеделие на 25 април в Люксембург темата да бъде отново повдигната. Те ще работят в посока за провеждане на нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, за да бъде намерено трайно решение в полза на засегнатите европейски фермери от държавите в непосредствена близост до конфликта.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]