Вечерен виц: Тъжен шотландец

Тъжен шотландец се налива сам на бара. Барманът се приближава:
– Какво има?
– Онзи ден един мой далечен роднина почина и ми завеща 5 милиона.
– Затова ли си тъжен?
– Не, вчера друг мой далечен роднина почина и ми завеща 3 милиона.
– Е, за какво си тъжен тогава?
Шотландецът, през сълзи:
– Ми днес няма нищо!

Президентът Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври

Президентът Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври 2023 г. Указът за това беше подписан днес, 31 юли след среща с Централната избирателна комисия, става ясно от съобщение на пресслужбата на президента. От там допълват, че представителите на комисията са запознали държавния глава с техническата готовност за провеждане на изборите.
По закон право да избират кметове и общински съветници имат право гражданите, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, става ясно от публикация на сайта на ЦИК. Според текстовете на Изборния кодекс това означава, че българските граждани трябва да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес в рамките на страната и поне един от тях – в населеното място, в което ще гласуват.

В местните избори право да участват и гражданите на ЕС със статут на постоянно или продължително пребиваване в България. За тях също важат правилата за уседналост и трябва да бъдат регистрирани в съответното населено място 6 месеца преди провеждането на изборите.
Избори за кмет на кметство ще се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на Указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове отговарят на изискванията на Закона за административно-териториалното устройство – с население над 100 души с постоянен адрес.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
5 парламентарни вота за 2 години: Колко ни струват изборите досега?
Колко струваха изборите досега и какво можеше да се купи с тези пари?