Поради отпадналите мерки за събираемост министърът на финансите се отказа от бюджета

Поради отпадналите мерки за събираемост Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид.

С тези думи министърът на финансите Асен Василев коментира второто гласуване на държавния бюджет в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

То приключи в 23.30 часа, след като започна в 13.00 часа.

С гласуванията си депутатите са направили така, че сега няма да могат да се съберат необходимите приходи, за да се направят заложените разходи, обясни Асен Василев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Карлос Контрера подаде оставка от СОС заради напрежение между ГЕРБ и ВМРО

Карлос Контрера

Председателят на комисията по „Транспорт и пътна безопасност“ към Столичната община Карлос Контрера подаде оставка. 

Това съобщи той в профила си във „Фейсбук“. 

Според Контрера от близо година отношенията на ВМРО с ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) са силно обтегнати, като той даде пример с решения, които са взимани от ГЕРБ заедно с „Демократична България“ (ДБ) и „Спаси София“, срещу които ВМРО е било “против”.

Конкретният повод, довел до решението ми и това на ВМРО да се оттегля, е от вчерашното заседание на комисията по транспорт, което вече преля чашата. ГЕРБ верифицираха с подписа на ресорния си общински съветник по транспорта Зафир Зарков, дивотиите на “Демократична България” и Борис Бонев“, написа Контрера.

Той поясни, че става дума за предложението за въвеждане на единен стандарт за обозначаване на линиите на обществения градски транспорт, както и за връщането на нощния транспорт в София. 

„Подадената днес оставка е плод на загубеното доверие между ВМРО и ГЕРБ. Никога не сме бягали от отговорност за града, от непопулярните решения, но не на всяка цена. Няма как ВМРО да стои като гръмоотвод до ГЕРБ в тази ситуация. Пиша това без лоши чувства, в крайна сметка направеното за тези близо четири години не е никак малко, особено в транспорта”, написа Контрера. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Посолството на Украйна обвини български политически партии в руски реваншизъм

Посолството на Украйна смята за категорично неприемливи изказванията на отделни представители на политически партии в Републики България срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

Това се казва в изявление от украинското посолство, адресирано до българските медии.

От дипломатическата служба отбелязват, че амбиции за прекрояването на картата на Европа и подбуждане към анексирането на територията на Украйна е класическа проява на подкрепа на руския реваншизъм.

„Посолството на Украйна остро осъжда опитите да се подложи на съмнение териториалната цялост на Украйна и духа на Договора за приятелство  и сътрудничество между Украйна и Република България, подписан през 1992 година,“ се казва още в позицията на посолството.

Те са категорични, че подобни изказвания представляват заплаха за националната сигурност на Украйна, предвид което Киев ще предприеме всички мерки за превенция и защита, предвидени в националното законодателство и международното право.

Позицията на украинското посолство е реакция на думите на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, който написа в своята „Фейсбук“ страница, че е разбрал, че са го включили: “В украинския списък на хора, нарочени за убиване, перфидно наречен “Миротворец”. И подчерта, че украинските фашисти не могат да го уплашат.

Не ме е страх и това няма да ме спре да повтарям: СВОБОДА за българите в Южна Бесарабия. Южна Бесарабия е българска и тя трябва да бъде част от българската държава,“ написа в друг свой пост лидерът на партия „Възраждане“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В “Държавен вестник” е обнародвано решението на НС за предоставяне на БТР на Украйна

"Държавен вестник"

В днешният брой на “Държавен вестник” е обнародвано решението на парламента, с което България предоставя на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Техниката е с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Обнародвано е и решението, с което на министъра на енергетиката се възлага в срок от 60 дни да проведе преговори, с които “Български енергиен холдинг” да придобие до 20% дял в консорциума, титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в “Блок 1-21 Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бюджетната комисия не взе решение за срока на анализ на ефекта от дерогацията за “Лукойл”

Парламентарната комисия по бюджет и финанси не взе решение в какъв срок да изготви анализ за това какъв е ефектът от дерогацията, която България получи, за да може “Лукойл” да внася руски газ в България. Бяха подложени на гласуване три предложения, но и трите бяха отхвърлени.

Преди гласуванията Йордан Цонев от ДПС обясни, че за периода от дерогацията – 5 декември 2022 г. – няма информация в бюджета нещо да е било внесено, но за сметка на това той подчерта, че е сигурен, че режимът в Русия се е възползвал от нея. Цонев подчерта, че за тези месеци, в които е в сила дерогацията, остават много неясни неща и заради това от неговата парламентарна група са поискали отмяната на концесията на пристанището “Росенец”.

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” предупреди, че с отмяната на дерогацията ще има косвен, но напълно реален риск “Лукойл Нефтохим” да обгази Бургас, тъй като от компанията няма да могат да си довършат необходимите сероочистки.

Деян Николов от “Възраждане” нарече отмяната на дерогацията натягане на евроатлантическите партньори и призова преди гласуването й да се направи анализ дали ще се увеличи цената на бензина.

Румен Гечев от “БСП за България” даде израз на гнева си от отмяната на дерогацията, като посочи, че така ще трябва да си купуваме газ от САЩ, който ще е четири пъти по-скъп от руския, като даде пример, че и френският президент Макрон също се възмутил от цените, предлагани му за американската суровина.

Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” предложи Министерския съвет да изготви анализ, от който да стане ясно как пазарът ще компенсира отмяната на дерогацията. Той настоя този доклад да бъде изготвен в 30-дневен срок.

Делян Добрев от ГЕРБ- СДС бе категоричен, че с отмяната на дерогацията българският потребител ще плаща една и съща цена за бензина. В същото време той настоя анализът да се направи в 7-дневен, а не в 30-дневен срок с цел онези, които толкова време не са го направили, да бъдат притиснати от времето и да си понесат последствията от досегашното бездействие.

Министърът на финансите Асен Василев настоя да се направи анализ на отмяната на дерогацията и по-специално какво ще означава тя за работата на рафинерията и за цените на петрола на българския пазар, още повече че е било предвидено тя да е в сила до 31 декември 2024 година. Освен това министърът призна, че очаква анализът да даде отговор на въпросите защо от “Лукойл Нефтохим” не са плащали данък свръхпечалба, кой е държал така наречената златна акция от приватизираното някога дружество “Нефтохим”, която държавата си е запазила срещу това “Лукойл” да може да ползва пристанище “Росенец”.

Накрая Йордан Цонев настоя на всички да стане ясно, че досега анализ на дерогацията не е бил направен, за да не се наруши спокойствието на компанията “Лукойл”, която по думите му имала тежко лоби, пропило цялата администрация.

“Ако нашето предложение хвърля камък в това блато, значи сме свършили нещо”, заяви Йордан Цонев, който също настоя за изготвянето на анализ, но, както стана ясно след гласуването в комисията, така и не бе взето решение в какъв срок този документ да бъде изготвен.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Авария в Латвия доведе до затваряне на всички плажове по южната й граница

От „France 24“ съобщиха, че най-малко 1250 тона отпадъци, съдържащи сярна утайка,
са изтекли след срутилата се в неделя, 23 юли, стена в завода в Лиепая, крайбрежен град в Латвия, с около 70 000 жители.
„Не знаем кога ще успеем да поправим счупените резервоари, поради което съветвам всички жители на Лиепая да изливат по-малко вода в тоалетната, защото сега цялата канализация се изхвърля в открито море“, обяви кметът на Лиепая – Гунарс Ансинс, пред латвийския телевизионния канал LTV1.
Здравната инспекция на Латвия нареди затварянето на всички плажове по южната граница с Литва до град Павилоста, на 40 километра северно от Лиепая. Също така забрани плуването в Балтийско море.
„Няма заплаха за здравето на хората. Правим всичко възможно, за да спрем изхвърлянето
на отпадъците в Балтийско море възможно най-скоро“, обяви Ансинс в отделно съобщение
на уебсайта на града, като добави, че качеството на водата се наблюдава непрекъснато.
Националната служба за опазване на околната среда започна разследване на инцидента,
като посочи, че 400 тона отпадъци на час продължават да попадат в морето.
„Системата за управление на отпадъците е в състояние да съхранява 21 000 кубични метра течни отпадъци, но този капацитет е достатъчен само за два дни, така че изграждаме временна тръба, за да заобиколим рухналата част от завода за рециклиране“, заяви пред репортери Андис Деюс, главен изпълнителен директор на компанията „Liepajas Udens“, която управлява общинските системи за водоснабдяване и рециклиране. Деюс отбеляза, че повредената сграда е сравнително нова, построена през 2009 година.
Геологът Байба Гринберга рзкри в профила си във Фейсбук, че „геотехническите проучвания преди 20 години са установили съществуването на нестабилна почва в региона, но заводът за рециклиране все пак е бил построен“.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вътев е поискал съдействие от Брюксел заради вноса на украински слънчоглед и сухо мляко

Министърът на земеделието Кирил Вътев е поискал съдействие от Съвета на министрите в Брюксел за решаване на проблема с вноса на украински слънчоглед и сухо мляко у нас. В складовете у нас има остатък още от миналогодишната реколта слънчоглед, е обяснил министър Вътев.

А от новата реколта се очакват над 2 000 тона. Очаква се Украйна да произведе около 12 – 14 000 тона, а за съжаление нейните производствени мощности за преработка на слънчоглед са бомбардирани и не функционират. Този слънчоглед трябва да отиде някъде. В Европа най-големите преработвателни предприятия се намират в Украйна, в Румъния и в България, допълнил Вътев.

“Преработвателните предприятия на Румъния и на България с този голям обем те не могат да се справят. Поставих проблема с дъмпинга, който прави украинското сухо мляко и българските млечни животновъди изпитват огромни затруднения в момента. Поисках и допълнителна държавна помощ да бъде разрешена за тях”, заяви министърът на земеделието. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кузман Илиев: Приоритет №1 е да се направи фискална рамка, в която икономиката да има предвидимост и прогнозируемост

Приоритет №1 е да направим една макрорамка и една така да се каже фискална рамка, в която икономиката да има предвидимост и да има прогнозируемост. А ...

Излезе третото класиране за учебната 2023/2024 година в Софийския университет

СУ Софийски университет "Свети Климент Охридски"

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет “Св. Климент Охридски” за учебната 2023/2024 година бяха обявени днес, съобщават от пресцентъра на висшето училище.

Общо 3500 записани и 454 потвърдили новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия и втория етап. Класираните на третия етап са 1262, новокласирани от тях са 808.

Резултатите от това класиране са окончателни.

Срокът за записване е от 26 до 28 юли, включително.

Записването се извършва в отдела “Студенти” на факултета, в който кандидатите са приети. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Студентска книжка се купува в книжарниците на Софийския университет в сградите на Ректората, във Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопанския факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница “Св. Климент Охридски”.

Заплащането на семестриалните такси и на таксата за електронна студентска карта става единствено по банков път, с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

9044 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. 40 от тях кандидатстват във филиала на Софийския университет в Бургас, който приема студенти за първа година.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е “Право”. На второ място е “Психология”. Третото място заема специалността “Международни отношения”. На следващите места кандидатите са поставили специалностите: “Връзки с обществеността”, “Журналистика”, “Комуникационен мениджмънт”, “Софтуерно инженерство”, “Компютърни науки”, “Английска филология”, “Бизнес администрация на английски език”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]