Кузман Илиев: Приоритет №1 е да се направи фискална рамка, в която икономиката да има предвидимост и прогнозируемост

Приоритет №1 е да направим една макрорамка и една така да се каже фискална рамка, в която икономиката да има предвидимост и да има прогнозируемост. А …

Турция въведе нови мерки за ограничаване на разходите по кредитни карти

Турската централна банка представи нови мерки за ограничаване на разходите по кредитни карти и на заемите за някои индустрии, разчитайки на прикрито затягане, с което да укроти инфлацията, без да срине икономиката, предава Bloomberg.
Дни след второто поред повишение на основните лихви, което не отговори на очакванията, централните банкери обявиха промени в правилата, които оскъпяват използването на кредитни карти за потребителите при теглене на пари в брой. Централната банка налага и по-строги ограничения на растежа на заемите за автомобили и някои търговски кредити, показва обявлението.
Заемите за износ, инвестиции и някои други, ще бъдат изключени от ограниченията. Централната банка описа хода за кредитните карти като част от усилията „да се контролира инфлацията и да се балансира местното търсене“.

Предизвикателството за Турция е как да охлади инфлацията, която още е почти 40%, но да запази отпускането на кредити към части от икономиката за 900 млрд. долара предвид местните избори след по-малко от година. След като Турция беше обхваната от криза с разходите за живот през 2022 г., разходите за кредитни карти нараснаха до рекордни нива като алтернатива на заемите от банките с много по-високи лихви.
Под управлението на новия гуверньор Хафизе Гайе Еркан централната банка увеличи официалните разходи за заеми с 9 пр.п., докато същевременно реши да наложи парично затягане и чрез алтернативни мерки. Основната лихва е 17,5%, следователно още е силно отрицателна, когато се коригира спрямо цените.
По оценки на Bloomberg Economics потребителската инфлация в края на годината ще е 55% спрямо по-ранна прогноза за 47%.

Съгласно новите правила максималната лихва за теглене на пари в брой от кредитни карти и овърдрафт сметки се поишава до 2,89%, докато по-рано беше 1,91%. Ограничението на месечния ръст при заемите за автомобили вече е 2% спрямо 3% по-рано, а при търговските заеми – 2,5% спрямо 3% преди.
Еркан ще представи първия си доклад за инфлацията в четвъртък, когато се очаква да направи сериозни възходящи корекции в прогнозите на централната банка. Текущите очаквания за инфлацията в края на годината са за 22,3%.
Финансовият министър Мехмет Шимшек заяви, че последните мерки са „в съответствие с целта за подобряване на платежния баланс на страната ни, намалявайки публичния дефицит и забавяйки инфлацията“.
Шимшек, подобно на Еркан е ветеран от Wall Street, заяви в Twitter, че Турция „ще продължи да канализира ограничените си ресурси към износа и инвестициите“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Турция се придържа към традиционната парична политика: Отново увеличи основната лихва
Инфлацията в Турция спадна до най-ниското си ниво от година и половина
Обрат в паричната политика на Ердоган: Турската централна банка вдигна лихвите двойно

X.com: Защо Илон Мъск реши да погребе бранда Twitter?

Емблематичното лого на Twitter с птицата, по-известна като „Лари“, е заменено с илюстрация на буквата X.
Още в неделя Илон Мъск се закани, че ще смени лицето на Twitter, а новото лого, което Мъск получи от последователите си в платформата, се появи в приложението в понеделник сутринта.
„Изключително рядко нещо, в живота или в бизнеса, е да получиш втори шанс да направиш още едно голямо впечатление“, заяви Линда Яккарино, главен изпълнителен директор на X Corp. „Twitter направи наистина огромно впечатление и промени начина, по който общуваме. Сега X ще отиде още по-далеч, преобразявайки глобалния градски площад.“
Преобразяването на Twitter се случва за по-малко от година, имайки предвид че Мъск придобива компанията миналата есен за 44 млрд. долара, с което бизнесът беше включен в една от холдинговите компании на Мъск – X Holdings II, Inc.
Използването на буквата Х е почерг, който се повтаря в много елементи от компаниите на Илон Мъск. Преди да се появи PayPal, съществуваше X.com – домейн, който сега пренасочва към Twitter.com. Освен това първият електрически луксозен кросоувър SUV на Tesla беше наречен Model X. И космическата компания на Мъск, SpaceX, също включва буквата, пише Yahoo Finance.
Междувременно Twitter се сблъсква с голяма конкуренция за потребители от нови предложения като Spill и Meta’s Threads, които се развиват с доста бързи темпове.
„Мисля, че това е признак на отчаяние“, споделя Маркъс Колинс, професор по маркетинг в Ross School of Business към Университета на Мичиган. „Няма какво друго да се говори, освен че нещата не вървят толкова добре, независимо дали става въпрос за стартирането на Threads, стартирането на Spill … Така че, ако не ви харесва това, което се говори, сменете канала.“
Мъск представи новото лого на Twitter с буквата „Х“

Работник премахва наименованието и логото на Twitter ot централата на компанията в Сан Франциско;
Снимка: Getty Images
Въпреки това има някои бизнес причини, поради които промяната може да има смисъл за компанията, като например приближаването до целта на Мъск за създаване на супер приложение и отбелязването на промяна за компанията след нестабилната година на съкращения, непопулярни промени в платформата и напускане на потребители и рекламодатели.
Преминаване към X, „приложението за всичко“
Илон Мъск системно споделя за създаване на приложение, което да включва множество услуги, като тези, предлагани от мегафирми като Alibaba и Tencent, собственик на WeChat, супер приложение за съобщения, игри, плащания и др. Възможно е също така да бъде вдъхновена от екосистемата на Apple.
Според Мъск ребрандирането на Twitter в X е първата стъпка към началото на приложението за всичко.
Илон Мъск променя режима на Twitter, за да осъществи бъдещите си виждания за платформата, като същевременно балансира изискванията на рекламодателите и активните потребители.
„Х“ е бъдещото състояние на неограничена интерактивност – съсредоточена в аудио, видео, съобщения, плащания/банкиране – създаваща глобален пазар за идеи, стоки, услуги и възможности. Задвижван от изкуствен интелект, X ще свърже всички ни по начини, които едва сега започваме да си представяме“, написа Яккарино за X.
Twitter не е единствената компания за социални мрежи, която променя визията си в подходящ момент.
Twitter сменя логото си

Илон Мъск реши да остави бранда Twitter в миналото;
Снимка: Getty Images
През 2021 г. Facebook се ребрандира на Meta Platforms, за да комуникира фокуса си върху метавселената и да се дистанцира от противоречията. Години преди това името на Facebook се оказа забъркано в кампании за бойкот „Спрете омразата с цел печалба“ през 2020 г. и в скандала с данните на Cambridge Analytica през 2016 г., който в последствие разклати цената на акциите ѝ.
По подобен начин промяната на Twitter на X може да подчертае друг приоритет – да се дистанцира новата компания и нейните цели от неотдавнашните предизвикателства пред Twitter.
Ребрандирането идва приблизително 16 месеца преди това, което според ръководителите ще бъде „оръжие“ през 2024 г. на президентските избори в САЩ, а компаниите за социални медии все още не са определили каква ще бъде политиката им по отношение на политическите реклами.
Twitter вече струва едва 33% от това, което Илон Мъск плати за компанията
Ако е успешна, X може да успее да се отърве от част от багажа на Twitter и да задържи рекламодателите с приложение, което осигурява по-дълбок обхват със семейство от услуги.
Но успехът на такова супер приложение зависи от това дали потребителите се доверяват на Мъск, особено при несигурността от споделянето на лични данни.
„Това е сигурно предложение, но не мисля, че темпераментът на САЩ ще приветства компания, която ще има толкова голям обем от нашата информация, от нашите неща в ежедневието ни“, каза Колинс. „В нагласите на САЩ има твърде много цинизъм, за да се доверим на една компания да притежава всички тези неща.“
Източник: Yahoo Finance
Най-богатият човек в света загуби 20 млрд. долара за ден
Илон Мъск стартира нова компания за изкуствен интелект в опит да конкурира ChatGPT
Служители на Twitter съдят компанията за отказва да им плати бонуси за 2022 година
Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е получила разрешение за тестове с хора

ЕК одобри „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход

ЕК одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход, обяви пресслужбата на изпълнителния орган на ЕС.
„От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания“, съобщи и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, предаде министертсвото на земеделието и храните.
„Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране“, добави Вътев.

По думите му регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. „Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност“, каза той.
„Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus (известно като Лактобацилус булгарикус) и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация. Характеризира се със специфичен млечнокисел вкус и аромат, който се дължи на 34 вида ароматни субстанции (ацеталдехид, ацетон, етанол, диацетил, ацетоин и други), получени при ферментацията на млякото от комбинираното действие на двете бактерии.
Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, използвана при производството му. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1641 вече защитени селскостопански продукти. Списъкът на всички защитени географски наименования може да се намери в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопанските продукти eAmbrosia.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
България с първи продукт в Световната организация по интелектуална собственост 
Пореден български продукт влезе сред защитените храни в ЕС
Странджанският манов мед вече е защитен продукт в ЕС

Екатерина Михайлова: Трябват промени в съдебната власт, които да доведат до справедлив процес за българските граждани

Не виждам сериозни препъни камъни по темите, по които има съгласие в предложения за обсъждане законопроект, а именно в посока на съдебната власт. …

Николай Найденов е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Найденов е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е дългогодишен преподавател в УАСГ по картография…

ЕС отпусна на Украйна 1,5 млрд. евро за възстановяване на инфраструктурата

ЕС отпусна на Украйна помощ от 1,5 млрд. евро, които трябва „да помогнат държавата да продължи да работи и за възстановяване на инфраструктурата“, предаде ДПА, като цитира изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, публикувано в Twitter.
Средствата са част от програма за европейска финансова помощ за Киев на стойност 18 млрд. евро.

Фон дер Лайен добави, че осъжда категорично руските удари срещу украински складове за зърно и инфраструктура, свързана с износа.
„Докато Русия продължава своята безпощадна война, ние продължаваме да подкрепяме Украйна“, пише председателката на ЕК и добавя, че „ще има и още“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Украинските валутни резерви достигнаха рекордни стойности
ЕК използва замразените руски активи за възстановяването на Украйна?

ЕИБ представя нов фонд за възстановяването на Украйна