Увеличават минималната работна заплата от януари

пари

Предложеният ръст е с около 16 на сто

Увеличават минималната работна заплата. От януари тя ще бъде 933 лева. 

Това е записано в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане, съобщата Би Ти Ви.

В момента заплатата е 780 лева. Това означава, че предложеният ръст е с около 16%. Минималната часова ставка ще стане 5,58 лева.

С промени в Кодекса на труда, беше приета формула за изчисление на минималната заплата. Именно по тази формула е изчислен и размерът от 933 лева, който да е в сила от януари.

Според закона обаче, този нов размер трябваше да бъде определен до утре – 1 септември. А днес тепърва той е публикуван за обществено обсъждане.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Йотова: Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците

Илияна Йотова

“Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на възпоменателна вечер в Българската академия на науките, посветена на 100-годишнината от рождението на изтъкнатия славист и българист проф. Рикардо Пикио. 

Инициативата се провежда в рамките на Националната научна програма “Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина” под патронажа на вицепрезидента.

“Защо за нас, българите, е важен особено днес прочитът на професор Пикио. Живеем във време, в което духовните ценности са стъпкани от не особено чистите, бих казала кални обувки на невежеството. Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците. Но тежко греши този, който си е повярвал, че това ще трае дълго. А и не познава очевидно достатъчно добре уроците ни от дългата, сложна, много интересна и поучителна българска история. Българският език, нашето А и Б е подложено на интерпретации, безогледно използвано за съмнителни патриотични цели, много често без дори намек за научна истина”, каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нов екип от 36 български пожарникари отива в Гърция

Дебати в гръцкия парламент за причините за унищожителните пожари това лято. Правителството прилага мерки в помощ на пострадалите, предаде БНР.

В област Еврос борбата с огнената стихия продължава.

Нов екип от 36 български огнеборци ще отпътува утре за Гърция. Той ще смени първата група пожарникари, участвали в овладяването на огъня край Александруполис.

“Няма видимост, за да гасят по въздух в област Еврос”, каза говорителят на дирекция “Пожарна защита”. На терен днес участват в гасенето 600 пожарникари със 150 водоносни коли, но теренът е труден за достъп. Тази сутрин властите евакуираха жителите на две села в Еврос, като огънят достигна до къщите. Основният огнен фронт в област Еврос е на разстояние около 50 километра от град Орестиада.

Разпали се и голям пожар и до град Волос, област Магнесия. Там евакуират жителите от едно село. Гасят и по въздух със самолети и хеликоптери.

В три други райони на страната пожарите са овладени.

В парламента продължава обсъждането на причините за пожарите това лято в Гърция. Премиерът Мицотакис подчерта, че “всичко може да се възстанови, но не и загубата на човешки живот” и с това обясни евакуацията на хора в близост до пожарите. От опозицията поискаха повече средства за силите на пожарната и полицията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В 5 от 70 софийски училища ремонтите ще продължат и след 15 септември

В 70 училища и 77 детски градини в София се извършват основни и текущи ремонти, някои от които няма да могат да приключат до 15 септември.

„В общо 6 училища, в които се изпълнява енергийно обновяване, заедно с 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“, работата ще продължи и след първия учебен ден, без да се пречи на учебния процес”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение и проверка на санирането в школото заедно с кмета на район “Витоша” инж. Теодор Петков.

Директорите на училищата и районните кметове имат задача да създадат организация за протичане на учебния процес, допълни Фандъкова.

2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ е най-голямото учебно заведение на територията на район „Витоша“. Изпълняват се мерки за енергийна ефективност, полага се външна топлоизолация по стени, топлоизалация и хидроизолация по покриви. Средствата са осигурени от Oбщинската агенция за приватизация.

В район “Витоша” това лято е направена и цялостна подмяна на отоплителната инсталация на 5-то ОУ „Иван Вазов“. Започна и изграждането на ново основно училище с детска градина в кв. „Манастирски ливади-запад“.

  • Училищата, в които се извършват мерки за енергийна ефективност и строителни работи продължават след 15 септември, са:

28-мо СУ „Алеко Константинов“, 48-мо ОУ „Йосиф Ковачев“, 7-мо СУ „Свети Седмочисленици“, 12-то СУ „Цар Иван Асен II“, 8-мо СУ „Васил Левски“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът Румен Радев ще посети Неделино, открива фолклорен фестивал

Румен Радев

На 1 септември, петък, държавният глава Румен Радев ще посети Неделино, където ще открие 22-ото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие.

Официалното откриване е от 18.30 часа на централния площад на града.

Президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева. Целта на фестивала е да съхрани и популяризира неделинския двуглас като уникална песенна проява в Родопите, както и да насърчи даровити деца да покажат таланта си.

Във фестивалната програма, която продължава до 3 септември, ще се включат над 4000 индивидуални изпълнители и колективи от цялата страна, както и участници от Полша, Молдова, Република Северна Македония, Косово, Албания, Сърбия, Гърция и Грузия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

БНБ обяви поредно повишение на основния лихвен процент

Основният лихвен процент (ОЛП) у нас продължава да нараства. Българската народна банка обяви ОЛП, считано от 1 септември тази година, в размер на 3.53%, става ясно от сайта на институцията. Простата годишна лихва нараства с 0.24 процентни пункта спрямо предходния месец август, когато нивото бе 3.29%. Основният лихвен процент не спира да нараства от октомври миналата година, когато за първи път от 2016 година премина нулевото ниво. Основната лихва на практика няма реално отношение към лихвите по кредитите у нас, тъй като родните банки масово използват други индекси за определяне на плаващата компонента по отпуснатите кредити. ОЛП у нас се прилага основно при определяне на размера на законната лихва по просрочени задължения към хазаната. Законната лихва у нас се определя два пъти в годината - в началото и в средата, като размерът ѝ се равнява на ОЛП +10 процентни пункта. Настоящият размер на законната лихва у нас е 13.12%, тъй като ОЛП за месец юли бе 3.12%. Този размер на лихвата по просрочия към държавата ще остане в сила до края на годината. Движението на ОЛП у нас зависи от движенията на индекса ЛЕОНИА Плюс, който представлява справочен индекс на сключените и изпълнените сделки с депозити овърнайт в български левове от всички банки, лицензирани от БНБ, и клоновете на чуждестранни банки в страната. Нараства лихвата за просрочени задължения към държавата БНБ промени отново основната лихва

text

ЕАЛ одобри нова ваксина за COVID-19

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу COVID-19, насочена спрямо подварианта XBB.1.5, съобщиха от здравното министерство.

Ваксината се произвежда от Pfizer/BioNTech и България ще получи 1,3 млн. дози от нея, след като бъде одобрена за употреба от Европейската комисия. Страната ни има гарантиран достъп до адаптирани ваксини по силата на Допълнително споразумение № 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020).

Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на месец септември. Ваксините, които очакваме да пристигнат тогава, са показани за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст.

За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

През следващата седмица се очаква Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването за ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.Допълнителна информация за адаптираната ваксина Comirnaty, можете да намерите на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата – bda.bg

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

САЩ загубиха световната корона за износ на царевица

Повече от половин век американските фермери доминират пазара за зърно и изнасят повече от която и да било друга държава, за да изхранват добитъка по света, да попълват запасите си и да произвеждат храни. През селскостопанската година, приключила на 31 август обаче Съединените щати отстъпиха короната за износ на царевица на Бразилия. И може никога или поне в близко бъдеще да не си я върнат.

През тази “жътварска” година Америка има около 23% дял в глобалния царевичен износ – далеч под бразилските почти 32%, по данни на американското министерство на земеделието. Бразилия вероятно ще запази лидерската си роля и през сеитбената 2024-а, която започва на 1 септември. Само веднъж откакто започват да се събират данни по време на администрацията на президента Джон Кенеди американците са изпадали от първото място – за една единствена година през 2013-а заради опустошителна суша. Щатският сектор за износ на зърно никога досега не е бил на второ място за две поредни години.

Все пак, за американските фермери загубата на експортната царевична корона не е нещо ново. През миналото десетилетие те отстъпиха първенството в износа както на соя, така и на жито. Първо “изпуснаха” соята, в износа на която като Бразилия пое водачеството през 2013-а. Година по-късно я последва пшеницата, като първоначално Европейският съюз, а след това Русия изместиха американските селски стопани на световния пазар.

Ред фактори са причина за обрата: растящите разходи и недостигът на откирити селскостопански площи, отрицателните ефекти от търговската война на бившия щатски президент Доналд Тръмп с Китай, силният долар. Съединените щати в момента държат около една трета от глобалния износ на соеви зърна – далеч след Бразилия. За пшеницата американците в момента са на пето място с едноцифрен дял от глобалния пазар.

Стабилният спад и загубата на конкурентна мощ е удар върху държавата, която отдавна смята храната за геополитическа сила. В разгара на Студената война американците използваха обилните доставки като инструмент да държат настрана социалистическия свят да разпространява идеите си в развиващите се нации и дори изпрати около една четвърт от пшеницата си на Русия след загубената реколта в началото на 70-е години на миналия век.

Прмяната не е съвсем неочаквана – от години федералното правителство увеличава употребата на отгледаната в страната царевица за производство на биоетанол. Около 40% от щатското зърно отива за захранване на местните мелници, които произвеждат етанол за транспортно гориво , въпреки че това търсене ще е в риск след като повече електрически коли се появят по пътищата. Когато мелниците не купуват, щатската зърнена реколта може също да се съхранява в големи силози или в зърнени хранилища за бъдеща употреба в очакване на по-изгодни цени.

По оценка на американски фермери и икономисти от Нациналната асоциация на фермерите, отглеждащи царевица, огромната реколта в Бразилия и по-ниският добив в Съединените щати в комбинация със слабата бразилска валута, са отредили на латиноамериканската държава челното място през този сезон. Те допълват, че е трудно да се конкурират когато през май и юни бразилската пазарна цена е била със 75 цента на бушел по-ниска отколкото американската.

Някои от предизвикателтвата пред американския зърнен сектор ще се запазят и доста след сегашната пазарна година. Съединените щати имат по-високи разходи за труд и транспорт, особено след като продължителната суша по река Мисисипи затвори основната търговска артерия за реколтата от Средния запад. Докато Бразилия осъвременява своите пристанища и инфраструктура и затваря съществуващите логистични пропуски. Освен това латиноамериканската държава със своя по-топъл климат прибира две зърнени реколти годишно вместо една, което й дава конкурентно предимство пред американците. И дори те да успеят да си върнат експиртната корона за една-две години в близко бъдеще, предвид препятствията на глобалния пазар в сравнение с Бразилия е малко вероятно да удържат първото място за продължителен период от време.

Във върховите си години Съединените щати са изнасяли 78% от годишната си житна реколта, 54% от соевото зърно и 45% от царевицата. През 2024-а тези дялове се очаква да паднат, съответно до 40%, 43% и 14 процента.

Най-едрият купувач на селскостопански суровини – Китай, предвидливо сключи споразумение за покупка на бразилско зърно през миналата година, за да намали зависимостта си от Вашингтон и да замени доставките от Украйна, орязани от нахлуването на Русия. Първата бразилска доставка на царевица по тази сделка трябва да отплава през ноември. Все пак, китайците остават сериозен купувач на американска реколта и са внасяли от Съединените щати повече соя и зърно от който и да било друг купувач поне през последните две календарни години. Милиони тонове бразилски зърнени култури обаче вече се изпращат в Китай всяка година, ато през юли страната е била водеща дестинация за бразилска царевица – 902 хил. тона срещу нула тона през същия месец на 2022-а.

Brazil “isn’t a close US ally, so Beijing feels confident it could continue to trade with Brazil, even if the relationship with the US deteriorates suddenly,” said Even Pay, an agriculture analyst at Trivium China, a policy research consultancy. Brazil also needs more of what China has to offer, like investment in infrastructure and technology, further strengthening its nascent bonds, she said. “It doesn’t look likely that the US diplomatic relationship with China will improve much in the near term, which, like it or not, will leave US agriculture at somewhat of a disadvantage.”

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света

Русия, която е един от най-големите петролни играчи в света, изпитва остър недостиг на горива в някои от южните си региони в ключов за събиране на реколтата период, посочват източници от сектора, цитирани от Reuters. Нещо повече - очакванията си в близките месеци ситуацията да се влоши. Търговците твърдят, че пазарите на горива са засегнати от комбинация от различни фактори, сред които лошата поддръжка на рафинериите, инфраструктурни проблеми по жп трасетата и слабата рубла, която стимулира производителите да изнасят. През последните месеци Русия се опитва да реши проблемите с недостига на дизел и бензин, като дори прибегна до ограничения на износа, за да предотврати по-сериозна криза с горивата. Същевременно правителственото решение да бъдат орязани субсидиите за рафинериите вероятно допълнително ще намали наличностите от горива на руските пазари, посочва Reuters, цитирана от БТА. Не регионалните складове на петролни продукти в южните руски региони беше разпоредено да свият или дори да прекратят временно продажбите на горива, а на бензиностанциите - да ограничат обемите, които продават на клиентите си. "Изобщо няма бензин А-92 за шофьорите в регионите на Краснодар, Адигея и Астрахан, бензин А-95 и дизел се намират все по-трудно", заяви търговец от руския юг. Друг търговец признава, че в складовете и бензиностанции в региона на Самара за втора поредна седмица няма нито дизел, нито бензин. Руският вицепремиер Александър Новак заяви вчера, че недостиг на горива няма. В същото време той каза, че правителството работи, за да "гарантира стабилните доставки на горива за вътрешния пазар". Русия свива износа на петрол с нови 300 000 барела на ден Търговците казват, че до недостига се е стигнало след рязкото покачване на цените на едро. В същото време държавата налага таван на цената на дребно и позволява на търговците да вдигат цените на бензина и дизела само в унисон с официалната инфлация. Източници от сектора твърдят, че ситуацията едва ли ще се подобри преди октомври, когато много рафинерии приключват ремонтите и същевременно търсенето се очаква да намалее. От липса на горива се оплакват много фермери. "Има недостиг на горива, цените на продуктите се покачиха с 10-20 на сто", казва Андрей Недужко, генерален директор на земеделския холдинг "Степ". Компанията му работи в южните региона на Ростов, Краснодар и Ставропол. По думите му обаче няма рискове за есенната сеитба. Цените на едро на дизела започнаха да се покачват рязко от юли и за последните два месеца са скочили с една четвърт до 67 000 рубли (700 долара) за тон. "Не купуваме. Цените полудяха", казва собственик на склад за горива. Министърът на енергетиката заяви миналата седмица, обемът на производството на горива в Русия напълно задоволява търсенето, като се вземе предвид пренасочването на количества, предвидени за износ, към вътрешния пазар и използването на резерви. Той освен това призова петролните компании да намерят начин да свалят цените на едро, особено в земеделските региони. Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия Ще се справи ли България без "Лукойл"? Неизвестни и неопитни компании управляват половината от износа на руски петрол Турция увеличава данъците върху горивата с близо 200% Въвеждат нови правила в ЕС за зарядните станции за чисти горива

text

Българинът доплаща прескъпо, защото и „мъртъвци“ точат Здравната каса

Престъпни схеми за източване на Здравната каса, надути цени за медицински услуги и лисата на кадри лишават българите от качествено здравеопазване. За злоупотребите в системата се говори от години, но резултати почти няма – стотици хиляди хора не са здравоосигурени, държавата плаща по-малко от бизнеса за здравни вноски, а Касата се източва чрез фалшиви прегледи на починали хора.

Няма нищо нередно шефовете на болниците да получават високи заплати, така е в целия свят, предвид отговорността, която носят. Но у нас това пак са с главата надолу.

Тази седмица стана ясно, че едни и същи директори на държавни и частни болници, които се финансират с публични средства, получават космически доходи на година –

между 800 000 и 1.5 млн. лева.

Това стана ясно от публикуваните имотни декларации за 2022 г. на заемащите висши публични длъжности. За частните болници, ако не получават държавно финансиране, нищо не можем да кажем. Но те получават, а  за формирането на заплатите им липсва каквато и да е схема, както е при останалите, които работим на заплата.

Другата новина от седмицата, която клати доверието в здравеопазването, е

разкритата от прокуратурата в Пловдив престъпна схема,

ощетила Здравната каса с милиони левове.

Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания. Медицински център „Медлайф“ е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5.2 млн. лева. В хода на разследването държавното обвинение е установило, че

огромна част от пациентите нямат никакви увреждания,

а 27 от хората с издадени протоколи за преглед от лекарска комисия, са починали много преди това. Схемаджийте са взели имената на хората от база от данни с пациенти, които имат нужда от такива помощни средства.

„Беше подаден сигнал от Районна здравна инспекция – Пловдив. Незабавно предприехме действия, образувахме досъдебно производство. Разпитахме множество свидетели и се установи, че в действителност това е така. Имаме информация за 730 протокола, които са изплатени на собственика на медицинския център”, посочи наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов и уточни, че собственикът на медицинския център е собственик и на двете фирми, които търгуват с помощни средства. Оказва се, че двете негови фирми

са получили от Здравната каса 815 000 лв.

по протоколи, издадени от лекарски комисии, които той е назначил.

От Касата отговориха, че през април 2023 г. са изготвили доклад и са изпратили писма и сигнали до министерство на здравеопазването, във връзка с дейността на МЦ „Медлайф” и заедно с Регионална здравна инспекция  са поискали проверки.Това е един от разкритите случаи, остава обаче въпросът – колко още са медицинските заведения, които

системно използват същата схема за източване

на Здравната каса? И дали случайно нашите имена не фигурират в десетина списъка за извършени операции, за които никога няма да научим?

В същото време хората, които наистина имат нужда от прегледи и лечение, не могат да си го позволят, защото някои „тарикати“ са решили да откраднат здравните ни вноски. Затова няма защо да се чудим защо

българите сме на първо място в Европа по доплащане

за здраве.

По данни на Българската стопанска камара доплащанията за здравеопазване от пациентите у нас са около 49% от общите разходи, докато в страните от Европейския съюз са не повече от 20 на сто. За 2022 г. разходите за лекарства за сметка на населението са

над 3 млрд. лв., или 75% от общия разход за лекарства и оптика.

Оказва се, че разходите за директни плащания от пациентите за услуги, консумативи, лекарства, медицински изделия и други плащания са повече от два пъти по-високи от тези разходи в другите страни от ЕС, а ние далеч не сме най-богата страна в блока.

Друг въпрос е, че че има и голяма разлика в размера на вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея хора и вноските на бизнеса.

В бюджета за 2023 г. размерът на осигурителните вноски, които прави реалният бизнес, е средно 120 лева, а за осигуряваните от държавата хора е не повече от 60 лева. При население от над 6.5 млн. души, здравно-осигурените са само 5.7 млн. души, като в това число влизат децата и пенсионерите.

По официални данни обаче

над 800 000 души, обитаващи около 4000 населени места,

нямат достъп до личен лекар.

Най-малко са джипитата в областите Кърджали и Разград, където на един специалист се падат по повече от 2500 пациенти. Да не говорим, че средната възраст на личните лекари у нас е близо 60 години, а една четвърт от тях работят и след пенсия.

Картината на родно здравеопазване е в доста мрачни краски и то не заради липса на пари. Пари има, но

само за високи директорски заплати

и за хитроучмно-крадливи схемаджии. А на пациентите не им остава нищо друго освен да си плащат и за „Добър ден“ като влязат в лекарския кабинет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Медиците, източвали НЗОК с помощни средства за инвалиди, остават в ареста

д-р Ненко Василев

Петимата обвиняеми по делото за източване на Здравната каса чрез документна измама, свързана с хора с увреждания, остават за постоянно в ареста – реши Пловдивският Районен съд.

В съдебна зала бяха доведени д-р Ненко Василев, Пламен Коларов, д-р Веселина Николова, Златка Бързашка и д-р Ростислав Костадинов.

От юли, миналата година досега обвиняемите в съучастие съставили официални документи с невярно съдържание за предписване на помощни средства за близо 7500 пациенти, които са хора с увреждания. Така без правно основание от бюджета на Здравната каса били източени над 700 хил. лева.

Д-р Ненко Василев е управител на фиктивно регистрирания медицински център „Медлайф“ със седалище в София и филиал в Пловдив.

Схемата действала, като в медцентъра са набирани данни за инвалиди, изготвяни са фалшиви протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи, които обаче изобщо не стигали до хората с увреждания.

Според защитникът на д-р Костадинов адвокат Стефан Петков всички протоколи са в електронен вид, подписвани с електронен подпис, зад който не стои обаче обвиняемият.

Районният прокурор Димитър Пехливанов заяви, че чрез съставянето на тези протоколи обвиняемите са получили лична облага в големи размери.

Предстои да бъдат изискани запори от съда върху всички сметки, недвижими имущества и дружествени дялове, притежавани от обвиняемите. Действителните щети за Здравната каса от дейността на обвиняемите достига 5 млн. лева – счита прокуратурата.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Румен Радев проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Унгария

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто във връзка с предстоящото участие на българския държавен глава в Срещата на върха по демографията в Будапеща по покана на президента Каталин Новак. По време на разговора бяха обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения, както и в рамките на партньорството ни в ЕС.

Въпросът за допълнителни доставки на природен газ за Унгария по създадената по българска инициатива мрежа за пренос на природен газ в Източна Европа „Солидарити ринг“, както и гарантирането на сигурността на доставките на енергийни ресурси, беше поставен от министър Сиярто.

Президентът Радев подчерта, че увеличените възможности на България за пренос на природен газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция, надграждането му със системата „Солидарити ринг“ и споразумението с „Боташ“ за свободен достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Турция, са създали солидна основа за реална енергийна диверсификация и преодоляване на едностранната зависимост в доставките на природен газ. 

Държавният глава подчерта, че само с общи усилия и солидарност страните членки от ЕС могат устойчиво да гарантират сигурността на своите енергийни доставки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Констатираха нарушения по обществени поръчки за ремонт и поддръжка на пътища за 710 млн. лева

Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при възлагането на дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища от Агенция „Пътна инфраструктура“ са констатирани при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщават от пресцентъра на Министерство на финансите. Инспекцията е възложена от заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28.06.2022 г. като докладът е представен на Министерството на финансите на 29.08.2023 г., респ. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 25.08.2023 г. Задачата на финансовата инспекция е била „Проверка за спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки при възлагане на дейности, чрез допълнителни и извънредни задания при изпълнението на сключени договори, за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2021 г. с предмет поддържане/превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации/ на републиканските пътища“. В обхвата на финансовата инспекция са проверени 95 броя допълнителни и извънредни задания на обща стойност 718 833 709 лв. без ДДС, квалифицирани от органите на ДНСК като „основен ремонт“ по договорите за превантивно поддържане на републиканските пътища от АПИ. При проверката е установено, че по 90 допълнителни задания на стойност 710 331 833 лв. без ДДС, без да са налице основанията по чл. 116, ал.1 от ЗОП, са изменени договорите за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища и с тях са възложени дейности с обхват и естество на „основен ремонт“, които са извън предмета им. С това са нарушени съществени изисквания на ЗОП. За установените нарушения при възлагане на поръчките са съставени 69 бр. актове за установяване на административно нарушение (АУАН) срещу 4 длъжностни лица, подписали допълнителните задания. По останалите 21 бр. задания не е ангажирана административнонаказателна отговорност срещу отговорните длъжностни лица, подписали допълнителните задания, поради изтекли 3 годишни срокове по чл. 261, ал. 1 от ЗОП. Пуснаха новите поръчки за поддръжка на пътища Две опции: Кой е най-добрият вариант за довършване на АМ "Хемус" и колко пари трябват? Открити са нарушения при 40% от проверените обществени поръчки през миналата година Финансовото министерство иска АДФИ да провери дали държавните дружества отчисляват дивидент

text

Денят по диагонал – 31 август 2023 г.

ремонт пътища

АПИ е извършила нарушения за над 710 млн. лева при поръчки за пътна поддръжка

Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при възлагането на дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са констатирани при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Инспекцията е възложена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни 2022 година, като докладът е представен на Министерството на финансите на 29 август 2023 година, респективно на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – на 25 август 2023 година.

Изходният код за тол системата е изчезнал от АПИ

Андрей Цоков

Изчезнал е така нареченият изходен код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа (тол системата). Това обяви пред репортери министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Министърът е сезирал Държавна агенция „Национална сигурност“. След доклад от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ до МРРБ, Цеков е информирал ДАНС, че изходният код не е наличен в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Той е поискал съдействие от Агенцията за проверка, тъй като Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

Отново в първи клас!

Нарушен синхрон и контакт между оперативните служби на МВР и съответните компетентни прокуратури – проблем № 1 на борбата срещу престъпността. Това установило като за начало новосъздаденото междуведомствено звено за мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства за наркоразпространение, трафик на хора и незаконната миграция. Вместо очакваната конкретика за съдебно-полицейска корупция медиите бяха уведомени че работата тепърва предстои. И че никак не е конкретна, а в посока на звездите.

Екстрадицията на Божков – неистините и смълчаните истини

Няма да сбъркаме ако заявим, че основният въпрос пред обществеността ни тази седмица бе “Екстрадиран ли е Васил Божков от Дубай” или се е прибрал по собствена воля”. Това питане, изникнало на дневен ред, бе предизвикано от вълната противоречиви версии за озоваването на бизнесмена в България, дело на различни отговорни институции в милата ни Родина.По въпроса се изказаха МВР, външното министерство, прокуратурата, адвокати и експерти. Най-активна кой знае защо беше държавното обвинение, което ни засипа с информация и ксерокопия на документи.

Природозащитниците искат изхвърляне на говедата от националните паркове 

В официалното писмо до министър председателя акад. Николай Денков, с копия до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и министъра на земеделието Кирил Вътев, от коалиция “За да остане природа в България” настояват за прекратяване на субсидиите за паша в националните паркове с аргумента, че вече има данни за увреждане на планинските екосистеми.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]